• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - майстор
Въпросът е интересен.
Носимоспособността на стоманата е 10-15 пъти по-голяма от тази на добър чамов материал. В същото време има модул на еластичност около 20-30 пъти по-голям от този на дървото. С други думи 1 мм стомана добавя коравина колкото 20-30 мм дърво (още една талпа), когато става дума за провисване. Като носеща способност в "сандвичът" от дърво и стомана, стоманата е тази, която ще изчерпи носимоспособността си преди дървото, което в този момент няма да е достигнало своята гранична стойност, да речем ще е наполовина. Така че, не може механично да се съберат носещите способности на талпите и стоманените листове.

Когато работя в комбинация на стомана и дърво, гледам желЕзото да поеме целия товар, а дървото е само за укрепване срещу измятане и основа за удобна връзка с другите дървени елементи с винтове и пирони. Но в този случай стоманата е доста повече от 0,5 мм тенекия.
schuldiner - майстор
Руди, благодаря за отговора. Това разяснение ми беше нужно.
Металните греди са предвидими, но дървените винаги носят риск от скрит дефект. Примерно 6-метрова слепена бих я направил от 4 + 2 м - две в средата и две 2 + 4 отвън. Подсигуряването за локален дефект около снадките е само една дъска, т.е. самият носещ елемент. Ако дефектна е някоя от външните, става много лошо. 6-метрова лента 20 см 0,5 тежи 5 кг, няма проблем с доставката на обекта, не иска подготовка и някакъв сложен монтаж и най-важното - едно цяло е и посигурява едновременно двете снадки от дъските.
BLUEPUPIL - майстор
Значи иде реч за дървена греда дълга 600см,
състояща се от няколко талпи 20х3см, хванати
с винтове или шпилки.

Гредата ще носи товара от около 40м2 с натоварване
250кг/м2, което е 40х250=10000кг=10т.

Как ще стъпва товара върху гредата?
Например на 2 места в средата през 2м (2+2+2м) или
ще е столица с ребра през 60-70см?

0.5мм ламарина е много тънко;

Теглото каза, че е проблем? Ако се сглобява на място,
една почти суха талпа 600х20х3 тежи около 20кг.

Ако може да се качи шина 200х5мм с дължина 6м и
тегло около 55кг ще стане страшна работа.

Мога да предложа, за да не станат много талпите,
шини 2бр 100х5мм, да се сложат една над друга
(2бр х 100мм= 200мм) между талпите.
Едната тежи за 6м 23-24кг.

Прикачен файл:
WE4.jpg
WE4.jpg (10 KиБ) Видяна 868 пъти

Прикачен файл:
TYE.jpg
schuldiner - майстор
С извинение към нинджата, ама не е съвсем офтопик - целта ми е да не се оскъпява проектът, особено при нискобюджетен ремонт на стара селска къща. То иначе много просто: поръчвам транспорт на 50 км за 6-метрови цепеници, отделно кран за стоманените и колкото излезе масрафът...
Полето го смятам на границата - две 6 х 3,8 м, което е малко над 40 хоризонтална проекция. Говорим за единия поп на четирискатен покрив, в случая трискатен /ако беше за двускатен, въобще нямаше да питам, направо ферма поне метър, за да не я смятам/. Естествено, че ще има клещи и други помощни греди, номерът е да не провисне от собствената си тежест при монтажа и да има все някаква полза. От теб очаквам да кажеш колко е допустимото провисване и какъв е пределният товар за него. Как да го разпределя, за да избегна проблеми, аз си знам. 5мм няма как да ги закарам с леко товарна на майната си, 0,5-1 мм се носи на ролка. Повтарям, в моите представи тези листи са за шиниране на скрити дефекти, не само на снадките, а по цялата дължина.
Вече към автора: за укрепването никога не се колебай, а тествай, възможно най-грубо! Укрепващи елементи се добавят, докато се получи. Същото важи и за носещите по покрива. Това, че увеличаваш теглото, никога не е фатално за конструкцията, при дървото е така. Множество тънки греди са по-надеждни от една масивна, като горна граница на практика няма. При стоманата никак не е същото, има лимит, след който теглото заради увеличеното сечение е повече от носимостта.

ПП сега осмислих за две 5 мм шини по 10 см на 6 м. Ако ги сгъна на две за транспорта, после на място мога да ги изправя с нагряване и темпериране. Може да пробвам.
шоп - майстор
ср фев 24, 2021 7:33 pmschuldiner написа:

ПП сега осмислих за две 5 мм шини по 10 см на 6 м. Ако ги сгъна на две за транспорта, после на място мога да ги изправя с нагряване и темпериране. Може да пробвам.
Може и нарязани на две парчета и на място се заваряват е електрожен :idea:

Обаче добре помисли дали си струва труда по пробиването на стотици отвори в 5мм метал. :idea:
BLUEPUPIL - майстор
Говорим за единия поп на четирискатен покрив,
в случая трискатен.
Значи попа е в средата на гредата от 6м (2х3) и носи 10т. :?:
От теб очаквам да кажеш колко е допустимото провисване ...
Допустимото провисване, ако е сиромашия 600/200=3см.
:idea: Ако искаш да „мяза“ работата 600/300=2см е добре.
Ако нещата искаш да са бетон 600/400=1.5см.
По американските норми макса е L/480, ама е
много скъпо. :cry:
От теб очаквам да кажеш колко е допустимото провисване и
какъв е пределният товар за него.
Товара е вече даден. Той е съсредочен/точков (в средата) =10т.
Провисването да приемем че е 2см, като златна среда
между цена и качество. :cool:
:arrow: Остава да определим сечението на въпросната греда.
schuldiner - майстор
Е как пък ще е 10 т в средата /12,5 широка - 4 дъски и два ламела, 20 или 25 висока/, сякаш е гол поп и всичко на него стъпва? Питам при колко тона в центъра провисването е над 2 см по софтуер, за да знам колко да препратя по периферията. На практика го меря на място, ама постфактум, евентуално правя втора същата успоредна или надграждам по вертикала, или други работи. Искаше ми се предварително да знам приблизителните деформации, щото софтуера, който ползвах едно време фор фрий вече е 3 к долара...
2metraninja - специалист
Група, чета ви, ама нямам грам време да отговарям. Само набързо малко да прескоча напред във времето и да питам какво е нужно за акт 15 ? Питам защото от банката ми ми казаха че могат да ми отпуснат ипотечен кредит след акт 15 и смятам колко пари ще ме докарат до там.
BLUEPUPIL - майстор
ср фев 24, 2021 8:41 pmschuldiner написа:
Е как пък ще е 10 т в средата /12,5 широка - 4 дъски и два
ламела, 20 или 25 висока/, сякаш е гол поп и всичко на него стъпва?
Трябваше ясен и точен чертеж придружаващ питането, а не
да се налага да уточнявам в няколко поста схемата на
натоварването.
ср фев 24, 2021 8:41 pmschuldiner написа:
Питам при колко тона в центъра провисването е над 2 см по софтуер, за да знам колко да препратя по периферията.
И като ти кажа че при 2.5тона в средата на греда с конкретни
параметри на сечението, провисването е 2.1см и останалите
5тона ги „препратиш по периферията“ т.е. по-близо до опората,
и 2х1.25тона отидат над двете опори ще увеличиш провисването
на да речем 3.5см в средата, каква работа ти върши това, пак
картината е непълна?
Последна промяна от BLUEPUPIL на чет фев 25, 2021 11:34 am, променено общо 2 пъти.
schuldiner - майстор
Благодаря, върши ми работа. Наистина аз грешно зададох въпроса.
Бях предвидил да са две успоредни съставни греди, явно ще са три. Да не се налага да са повече, че на ръка се носи всичко. Както споменах, елементи могат да се добавят докато стане, в конкретния случай презапасяването е проблем заради достъпа.
Обектът е доста далеч от града, без път, ток, вода... но с разрешение за 2 х 40 квадрата стопански. В едното ще се прибира лодка, затова е цялата мъка.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: