• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Извинявам се на 2metraninja, че замърсихме темата
му и затова се местим в следната тема:
viewtopic.php?f=47&t=65987
Руди - майстор
ср фев 24, 2021 9:35 pm2metraninja написа:
...да питам какво е нужно за акт 15 ?
Трябва да си зададеш въпроса към човека, който ти прави досието на строежа.
Строителен надзор, техническо ръководство, кажи го както щеш.

С две думи - акт 15 се прави при готов строеж, поне отвън.
Плюс една дебела папка документи - актове, протоколи,
декларации.

За пред банката може да се направи преди да са събрани всички
документи, пък после да се допълни за пред общината. Само дето
трябва да се събират 10-15 подписа два пъти, което си е занимавка.
2metraninja - специалист
чет фев 25, 2021 11:50 amРуди написа:
Трябва да си зададеш въпроса към човека, който ти прави досието на строежа.
Строителен надзор, техническо ръководство, кажи го както щеш.
Беше късно вечерта да му звъня, затова тук питах ориентировъчно да си направя една сметка. Ще го питам разбира се, той много о'правен, нищо че е и безскрупулен и здраво ме оскуба (те май двете често си вървят заедно). Вика: нормално е 4-5 лв на квадрат, ама ти с твоите 100 квадрата е смешна работа за 400 лева да ти го правя, та ще ти струва 800-900 лв :D Викам: съгласен съм, и аз вече нищо смешно не намирам в това да ме оскубеш 400-500 лева от въздуха. Но пък с нищо не ме занимава - ходи, разправя се с общината, даже гафа че не извиках конструктора и архитекта преди наливането на бетона оправи. А и ми свърши една услуга, която ми спести няколкостотин лева и до края на строежа ще ми спести още няколко пъти по толкова. Та нетно ще съм даже на плюс от това че той ми води документацията :D Сиромашки радости...
2metraninja - специалист
И нещо настина важно за мен в тоя момент. Сметнах че няма да ми стигнат парите с майстори да завърша къщата и имам два варианта. Или да търся дофинансиране 25-30К за труда на майсторите (банки, манки) и да плащам на майсторите и да я довършват с пълна сила и да се нанасям по-бързо и после вече да си ги плащам с лихвите тея пари, или пък да се опитам аз да си ги направя нещата и да викам майстори само за което съвсем не мога или не искам и по тоя начин да спестя едни 20 бона примерно от труд и да разсроча останалите плащания малко във времето и да мога да ги плащам от текущи приходи без такси и лихви на банката. А от горчив опит знам, че 30 бона не се връщат лесно на банката.

Та решението ми най-вече зависи от това за колко време мога да се справя със следните неща (не в тоя ред задължително, ще го уточнявам и реда) сам с 1 помощник примерно по 4-5 часа след работа и уикендите и тук-таме някой ден отпуска доколкото може и има:
1. замазката с подово 90 кв
2. гипсокартона (90 кв тавани 1 слой и 200 кв стени двуслойно)
3. теракота навсякъде 90 кв
4. евентуално банята и тоалетната сам да си направя, но ще го помисля
5. външната изолация 105 м2 стиропор, мазилка, мрежа и финиш
6. бетонна септична яма с 3 отделения

ВиК ще ми го направи един приятел, много е пекан, там нямам притеснения.
Тока трябва да намеря някой - приемам идеи за добри и проверени майстори в Пловдивско.

И то май това е преди да мисля за нанасяне. Вече кухня, боя, двора, ще ги мисля и правя като сме на място.

Днес имам среща с майстора, да каже те в каква времева рамка могат да го направят и ми се щеше да имам база за сравнение колко по-бързо ще станат нещата сравнено с ако аз си ги направя (а все пак сме форум за направисиСАМ, не сме форум за платисидатигонаправят). Не съм изобщо придирчив (като някои дето светят с дълга лампа да гледат дали гипскартона е идеално прав - та мигар стените в панелката, която сега обитавам са прави? Но пък и никога не съм ги правил някои неща - плочки съм лепил малко с ОК резултат, кофражчета съм правил и бетон съм бъркал, като цяло - опит нямам много , но от мерак преливам. Та как го виждате вие от позицията на патили - за колко време реалистично може да се справи човек с моето време и моя опит? На всякакви мнения и съвети ще съм благодарен.
PIP - майстор
Това дето си го изброил е под 10х.лв за труд. Ако сам го правиш и то след работа ще ти отнеме поне година и със съмнителен резултат, ако нямаш опит. От друга страна, ако имаш желание да свършиш сам всичко дерзай, но няма да спестиш пари. Това го пиша от собствен опит - с майстори е по-евтино, проблема са нервите.
2metraninja - специалист
пет фев 26, 2021 1:29 pmPIP написа:
Това дето си го изброил е под 10х.лв за труд. Ако сам го правиш и то след работа ще ти отнеме поне година и със съмнителен резултат, ако нямаш опит. От друга страна, ако имаш желание да свършиш сам всичко дерзай, но няма да спестиш пари.
Искат ми горе-долу 15000 лева за всички неща без септичната яма. Ямата други майстори ми искат 2500 с всичко от тях за 18 кубика, но с 1 цяла секция (без двете преградни стенички да я разделят на 3)

пет фев 26, 2021 1:29 pmPIP написа:
Това го пиша от собствен опит - с майстори е по-евтино, проблема са нервите.
Вчера бях на косъм да ги изгоня на мига, така ме издразниха. Включително и не направиха тая промяна на стрехата, която говорихме тук. Дадоха ми друга идея де, която може би наистина е по-лесна. Да ги подпра тези стърчащите гредички под 45 градуса на фасадата. Но това след 2 часа мрънкане и опяване и плашене как всичко щяло да се напука, счупи, как щяла да падне къщата, колко смотан ми бил проекта, как все много съм знаел... Аз всеки път ги питам да ми дадат идея, те били прости изпълнители, не били да дават идеи, аз квото съм кажел. Бай пич, аз ако знаех кое кво е, ти за къв си ми? И твоята надница е няколко пъти повече от на прост изпълнител, не може да искаш безхаберието на изпълнителя, а да взимаш други пари. На мен не ми трябва някой да ми каже как няма да стане, искам да ми кажат как ще стане. И като видят проблем, да ми предложат как да се реши, не да си мълчат и да ми правят апокалиптични прогнози постфактум. За мен някой, дето прави грешки от незнание ми е по-малко черен от някой, дето нарочно ще си замълчи щото не било негова работа. И това от хора, които са ми препоръчани и ги чаках месеци изобщо и ми обещаха че ще ми обърнат внимание. Никъде не сме говорили за прости изпълнители. Простите изпълнители са в махалата. Мани, че пак се възпалих...
PIP - майстор
Потърси отделни майстори за различите услуги, единствено плочкаджията е добре да се пита да си направи замазката. Гипсокартона при теб ще е двоен, но от друга страна вече имаш изградената 'скара' в лицето на дървената конструкция. За изолацията също трябва да си ниската цена, понеже стериопора е по-малко работа от ватата и няма да имаш нужда от сериозно скеле.

Колкото до стрехата, варианта с подпирането е несериозно при строеж на нова къща, а и ще отнеме почти същото време, като да се удължат стрехите.
schuldiner - майстор
за колко време реалистично може да се справи човек с моето време и моя опит?

Можеш и сам да го сметнеш. Оттук https://www.book.store.bg/p29946/tns-13 ... aboti.html, избираш си книжка и както се прави КС-сметка, гледаш норма време и норма труд.
Проблемът е, че някои дейности изискват минимална квалификация, а тя не се придобива веднага. Теорията ще я сдъвчеш лесно, но мускулите докато запаметят движенията, отнема време - месец-два-три... Хубавото е, че нещата се припокриват. Както ако свириш на цигулка, не е много трудно да овладееш и китара.
Сигурно няма да те зарадвам като ти кажа, че в активния сезон всеки ден съм с мускулна треска. Не е само до ентусиазъм, трябва наистина да ти харесва да се измаряш. Насила не става /става, ама на автопилот - да не се чудиш защо някои почват с бира на закуска/.
2metraninja - специалист
Аз май го реших. С настоящите ми майстори се разделям. Почвам сам външната изолация - да видя дали и за колко време ще се справя, а като бекъп събирам оферти от майстори и бригади. вчера постнах в една фейсбук група обява че търся хора за довършителни работи - запалиха ми месиндъра. Гипскартона 10 лв м2, теракота 17. Външната изолация интересно си е скъпа - 30-35 лв само труд - а на мен ми се струва ужким най-лесната работа. Та ще видим дали реалността се припокрива с очакванията ми.

По въпроса дали обичам да съм изморен и всяка част от тялото ми да ме боли, ще ти изброя няколко от хобитата си: бягане маратонски дистанции, бокс, кросфит, колоездене. Не само жени, но и мъже ми викат "неуморния" :D
schuldiner - майстор
съб фев 27, 2021 8:28 am2metraninja написа:
... бягане маратонски дистанции, бокс, кросфит, колоездене.
Колко енергия нахалост, дано да я впрегнеш в нещо полезно :-D

Като гледам списъчето, таваните за някои са по-лесни от стените, за други обратно. Аз мразя с ръце нагоре, а уж стигам и без скеле.
Бетон сам е изключително затъпяващо занимание, но няма нищо сложно.
Мазилката категорично на бригада - прекъсвания не се допускат, а са ти големи полетата за един човек, дори и друг да бърка.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: