• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
съб фев 27, 2021 8:53 amschuldiner написа:

Мазилката категорично на бригада - прекъсвания не се допускат, а са ти големи полетата за един човек, дори и друг да бърка.
Поради каква причина не се допускат прекъсвания на мазилката? Адхезията на мазилка с мазилка е по-добра, отколкото мазилка със стиропор. Важно е където се съединява стара с нова мазилка да е добре изпердашено и съединено, без да си личи. Добър майстор знае как става.
resistbody - майстор
съб фев 27, 2021 12:40 pmЧираче написа:
съб фев 27, 2021 8:53 amschuldiner написа:

Мазилката категорично на бригада - прекъсвания не се допускат, а са ти големи полетата за един човек, дори и друг да бърка.
Поради каква причина не се допускат прекъсвания на мазилката? Адхезията на мазилка с мазилка е по-добра, отколкото мазилка със стиропор. Важно е където се съединява стара с нова мазилка да е добре изпердашено и съединено, без да си личи. Добър майстор знае как става.
Май обърка мазилка със шпакловката..
Sandman - специалист
съб фев 27, 2021 2:08 pmresistbody написа:
За външната мазилка иде реч, че не трябва да се прекъсва, щото е трудно да се слее после. Стена по стена или цялата на един път.
Така съм чел поне :)
...Важно изискване за получаване на качествено измазана фасада, без петна и разлики в нюансите, е да се работи без прекъсване, като се спазва принципът „мокро върху мокро“. Това ще рече, че даден участък (ако фасадата е разделена) или пък цялата фасада трябва да се измаже наведнъж, без прекъсвания, които биха довели до засъхване на вече измазан участък....
Източник: https://napravisam.net/?p=8673
schuldiner - майстор
съб фев 27, 2021 2:17 pmSandman написа:
съб фев 27, 2021 2:08 pmresistbody написа:
За външната мазилка иде реч, че не трябва да се прекъсва, щото е трудно да се слее после. Стена по стена или цялата на един път.
Така съм чел поне :)
Ъхъ, или с кант/отрязване с хартиено тиксо. Ама за първи етаж, дето ще го гледаш от половин метър, не става. То ако ще е с отрязване, по-добре да е контрастно, ултрамодерно е лилаво с партакал.
Абе почти като бетона - тъкмо го забъркат, похвърлят малко, дай да изпием по бира, да починем и после "къде ми е кирката"... Такова мазало става.
2metraninja - специалист
То и аз май обърках кое шпакловка, кое мазилка :D

Иначе това с отсичането интересно звучи - от дефекта - ефект. Трябва да поразгледам да видя как стои отсечено.

А то изобщо защо се слага тая мазилка? Не може ли шпакловката да се боядиса с някаква фасадна боя и така да си седи? Не държа да ми е надраскано - даже ме дразни. А тези топченцата са ОК, ама нищо суперестетично не намирам в тях. Тя шпакловката е само декоративна функцията ѝ, нали? Няма някаква конструктивна или защитна функция?
schuldiner - майстор
Пак взе да ги бъркаш. Шпакловка е онуй, дето му викат теракол, ама не е. Мазилката най-най-накрая - след монтажа на топлоизолацията, на дограмите, на водосточните тръби... Затова е финиш. Шпакловката може да е финиш, ако я защитиш допълнително с фасадна боя. Но и това не е задължително, при мен за 15 години бяла циментова на три ръце върху дърво със стиропор е с много дребни забележки.
Едно време стандарт за мазилка беше мин. 15 мм, сега ми говорят за 3, почти без цимент, с незнайно какъв полимер, че и надраскана, т.е. структурирана - хептен никаква вода не спира. Това си е самата истина, "водоотблъскващите" мазилки, които се рекламират навсякъде, обикновено са жив таш@к, нищо че са над 100 лв. баката. Обаче се продават добре, щото са в бонбонени цветове, ъъъ, тва де - тонирани.
2metraninja - специалист
Да де, трябваше да пише "Тя мазилката е само декоративна функцията ѝ, нали? Няма някаква конструктивна или защитна функция?"
шоп - майстор
нед фев 28, 2021 12:38 am2metraninja написа:
"Тя мазилката е само декоративна функцията ѝ, нали? Няма някаква конструктивна или защитна функция?"
Напротив, основната функция на мазилката е защитна.
Нея няма как да я направиш сам, защото си трябва хора и бързина. Прави се на цяла стена и отсичането е само на някой ръб.

Ако искаш всичко да си го направиш сам те съветвам да се огледаш към вентилируеми окачени фасади от типа на фиброциментов сайдинг, дървен или ПВЦ такъв.
При него може и по един елемент да монтираш на ден и да работиш по тази стена, която е на сянка в жегата например.
schuldiner - майстор
Шоп, тия работи вече ги изговорихме. Цената, външния вид... дори точките на оросяване си е сметнал за различните варианти. Толкова лутане не е полезно. Хайде, да е само за мазилката няма проблем, ама да не стане за всичко.

Всъщност основната функция на мазилката ТРЯБВА да е защитна, но на практика е декоративна. На повечето къщи виждаш крайния резултат и не знаеш какво е отдолу. За защитата се разчита на идеална основа и много добро грундиране. Фактически се нанася хидроизолация върху трипластова циментова шпакловка. После ако избереш 3 мм драскана/влачена мазилка, не трябва да пропуска заради основата.
Да не останеш с грешно впечатление - харесват ми мазилките в бака. Не ми харесва, че сам не мога, а също и че при немарливо изпълнение дори да имат добър външен вид в началото, дългосрочно не защитават топлоизолацията.
Hoвoceлckи - майстор
съб фев 27, 2021 2:17 pmSandman написа:
За външната мазилка иде реч, че не трябва да се прекъсва, щото е трудно да се слее после.
Не е трудно, невъзможно е. Даже при малко замотаване с пердашенето става мазало. С "отсичане" при прозорци става почти незабележимо, но все пак не е желателно.
Водят се финишни мазилки, но се нанасят като шпакловка ... но се пердашат като мазилка :-D
Правих си външната ТИ сам стена по стена, но за финишната събирах бригада (още двама).
Опция е човек да свърши другото сам и да намери бригада само за финишната, но ... Малко трудно ще намериш навитаци. Всичко неизпипано преди това става кофти ... От друга страна, "оставяйки си ръцете" поради субективни причини, ще се оправдаят с недобрата "подготовка".
Не съм съгласен, че финишната мазилка има основно декоративна функция. За тези, на които не ни допада "драсканата", има ситнозърнести (тъкмо и разхода пада). А за съвсем гладко - последната ръка - фина шпакловка за външно приложение и фасадна боя. Но това вече е за наистина добри профита.
Финишните мазилки са бели. Тонирането им става при поръчка. И вдига цената (може до 100% за някой наситен цвят).
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: