Zenoah, както и още поне 20 марки са под шапката на Husqvarna. Partner отпадна за Европа миналата година, защото е подобно на McCulloch. Jonsered е само за определени пазари. Тук остават Gardena, тази година ще има Castelgarden няколко продукта, но нищо интересно. При Husqvarna има много нови неща, акумулаторната гама е половината ценова листа. Машините са хубави, с много по-малко части в тях, тихи, няма масла и бензин. Само цената е проблема.
съб фев 27, 2021 9:05 pmdragozow написа: При Husqvarna има много нови неща, акумулаторната гама е половината ценова листа. Машините са хубави, с много по-малко части в тях, тихи, няма масла и бензин. Само цената е проблема.Единствената акумулаторна мотокоса, която ми се вижда достатъчно мощна и за по-сериозна работа е HUSQVARNA 535iRX, обаче тя е над 1100лв. води се еквивалент на 35 кубикова бензинова. За тиха, 96 децибела си е доста близо до бензиновите. Колко е тежка не знам, без батерия е към 5кг, а като се постави мощна батерия със сигурност е доста близо до бензинов тример с аналогична мощност. Негативните страни обаче са сериозни, примерно, че се зареждат с часове, а не държат дълго с една батерия и са по-капризни относно среда за експлоатация и съхранение. Бензиновата и дъжд да я вали няма ядове, докато акумулаторната, дори при съхранение във влажно помещение може да даде фира. При мен така изгоря една на мрежово захранване, просто роторът бе блокирал от появилата се корозия.
Относно евтините китайски, като лидлските Parkside за около 100лв. и подобни, те за нищо не стават. Толкова са слаби и мудни, само при косене на трева едва кретат, коси се толкова бавно, а за ползване на ножове и дума не може да става.
В същото време за 150-200лв може да се вземе много мощен бензинов китаец, който да върши много разнообразна работа. Ако е качествен ще работи дълги години, ако се падне боклук, поне първите 2 по гаранция ще изкара. Пък и да свърши гаранцията, части много и супер евтини, а машината е проста за ремонт.