Най - вълнуващия въпрос зимно време.
GTodorov96 - помощник
Здравейте, изчетох доста по темите свързани с водно подово отопление, затопляно от ТП въздух-вода но не успях да си отговоря на няколко въпроса.
Помещенията в които сега ще изграждам подово са две с обща площ 6кв/м, първото е перално, второто е баня, като се минава през пералното за да се влезе в банята. Преградната стена между двете все още не е изгредена напълно, защото не знам на каква височина да си сложа трегера, но си мисля, че трябва да го сложа на нивото на първата врата(за пералното).
Въпросите за подовото ми се следните:
-Тръба ф16 или ф20, на каква стъпка и кой метод за навиване да използвам? Ще използвам тръба с въздушна бариера.
-Мисля да сложа 5см фибран, да си начертая мрежа върху него и със П-образни скоби да захвана тръбата за фибрана, и после мазилка. Това добра идея ли е?
-Колко сантиметра трябва да е мазилката над тръбите?Банята и пералното ще са с плочки.
-Двете помещения ще трябва да ги правя на два кръга, понеже друг вариант не виждам. Мисля да използвам електронен стаен термостат, но ще мога ли да използвам един термостат за двете помещения или другия по евтин вариант, който се сетих е термостат за радиатор, който да скрия в шкафа под мивката в банята. Какво е вашето мнение?
-Под пералнята и сушилнята трябва ли да поставям тръби? Сушилнята ми има големи претенции към околната температура, възможно ли е да не работи правилно?
Май това е за момента, благодаря предварително!
Последна промяна от GTodorov96 на вт мар 02, 2021 1:37 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт мар 02, 2021 12:54 amGTodorov96 написа:
изчетох доста по темите свързани с водно подово отопление, затопляно от ТП въздух-вода но не успях да си отговоря на няколко въпроса.
Какво каза, че си чел доста?
kozl - майстор
вт мар 02, 2021 12:54 amGTodorov96 написа:
по евтин вариант, който се сетих е термостат за радиатор, който да скрия в шкафа под мивката в банята. Какво е вашето мнение?
Това ми напомня за вица с капаните за мишки дето шотландеца направил най-икономичния вариант на капан. Бръснарско ножче и до него сиренце Чедър. Пристига мишката застава до ножчето и възбудена от аромата, с възхищение възкликва "Ах какво хубаво сиренце" и поклаща глава наляво надясно за да се впие от аромата, а ножчето остро и неусетно за мишката, тя си прерязва гърлото и умира.
Наш Ганьо Габровски веднага сътворил РАЦ на още по-икономичен капан от шотландския. Същия с бръснарско ножче, но без сиренце. Сиренцето шъ го хапне Ганьо, заслужено за блестящата идея за най-най икономичния капан за мишки. Та значи иде мишката, застава пред ножчето и очудено почва да се оглежда дека и е сиренцето Чедър. Поглежда наляво, после надясно и неусетно си прерязва гърлото в острото ножче и умира.
Да верно икономично с термостат в шкафа. Са мое би сламежливо да попитам:
Сиренцето в шкафа ли е?
Браво Саше!

Тодоров, първото ти изречение отдавна е клише, по форумите. Съгласен ли си?
Щом си чел, значи знаеш каква мощност ти е необходима.
Виж, за капризната сушилня, сякаш е уместен въпросът, но след всичките редове, над него...
Оная тема, за подовото, само заглавието ли мерна?
Относно термоглвата, ще работи дори скрита в шкафа, но с по различна настройка. Не ми е ясно защо искаш да я криеш, но...

Колко квадрата рече, че ще ти е подовото?
GTodorov96 - помощник
вт мар 02, 2021 10:48 amТрифон П.Трифонов написа:
Браво Саше!

Тодоров, първото ти изречение отдавна е клише, по форумите. Съгласен ли си?
Щом си чел, значи знаеш каква мощност ти е необходима.
Виж, за капризната сушилня, сякаш е уместен въпросът, но след всичките редове, над него...
Оная тема, за подовото, само заглавието ли мерна?
Здравей, четох до 120стр и вече започнах да се губя м/у постовете и сякаш има изтривани постове понеже на места не намирам смисъл. Разбрах около прозорци и врати 10см стъпка и към средата 20см горе-долу. Другаде бях чел, че замаската над тръбите трябва да е 2-3см, в темата пише 7см.
Изчисляването на мощността от нито една тема не можах да схвана как да я изчисля. Имам проблем и с едната стена, която е камък и е външна, нея мисля да я облицовам с 10см фибран отвън и отвътре. Около пода на стената, мисля да слагам 1см стиропор. Спънките ми са, на каква стъпка да положа тръбата, колко см мазилка трябва над нея, иначе разбрах, че трябва да слагам фибри и за плочките ми трябва фуга за подово, другата спънка с този термостат, но ще отида до магазин и ще се надявам хората да ми обеснят какви кабели да оставя в стената. За пералнята и сушилнята може им направя стъпалце с 2см(пример) стропор и отгоре мазилка и плочки, общо около 5-6см да са по- високо, за да не се нагряват много от пода или на мястото където ще са, стъпката ще е по-голяма...

П. С Банята е 2.83кв/м, пералното е 3.22кв/м.
Ако само това ще ти е водното отопление изобщо, на тия 6 квадрата, не зная да има подходяща ТП, но за всеки случай питай в
viewtopic.php?f=10&t=13313
GTodorov96 - помощник
вт мар 02, 2021 11:52 amТрифон П.Трифонов написа:
Ако само това ще ти е водното отопление изобщо, на тия 6 квадрата, не зная да има подходяща ТП, но за всеки случай питай в
viewtopic.php?f=10&t=13313
Колега леко, леко цялата къща ще стане на подово, просто за момента там е разкъртено. На лято ще сложа и в спалнята подово, а в останалите стаи ал. радиатори, понеже на тези стаи след някоя годинка живот и здраве ще им се бутат стените и ще разширявам къщата. Термопомпата аз ще си я правя, ако всичко е добре финансово за другата зима трябва да бръмне.

Тема "Изграждане на подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: