Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:wink: Така яко ги закрепвам че ,рамката я правя от профил квадрат 40по40 ,панелите се захващат и прищипват с малки планки и 8мм болтове през профила .Много пъти след вятър 120м в с - минавам да погледна конструкциите :wink: там са още :lol: Поле с 5 панела го хващам за покрива на 8 крака .
шоп - майстор
Като гледам от снимките при колегата кабел стояйката си седи, слабото място се е оказало сглобката панел стойка.

Аз планките при тази зглобка я правя от винкел 60х60х5 и шпилка М10. По 4 бройки на панел.
filmatoplo - майстор
Най малко ядове съм имал или почти никакви с панелите Висман сравнене с панелите на Сънсистем и турските .Сънсистемските се пробиват в долния край ,позеленяват и се пукат тръбите в панела.Турските медни щъщо ,турските алуминиеви държат -само се лющи боята от абсорбера но тръбите държат .Други панели които съм ползвал ,и съм доволен за сега от качество и показатели са панелите на Волф ,1 панел се справя с 200 л вода .Кутиите на Волфа са едни заоблени на гърба .8 Волфа имам вързани на 3 бойлера по 500 литра .

Прикачен файл

Слънчев-колектор-Wolf-TopSon_разрез.jpg
Слънчев-колектор-Wolf-TopSon_разрез.jpg (109.68 KиБ) Видяна 2311 пъти
kabel96 - специалист
нед фев 23, 2020 6:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед фев 23, 2020 3:59 pmkabel96 написа:
Какви бяха колекторите, до сега? На Теси ми приличат гърбовете.
Ако е така, защо мислиш да заменяш с други?
По спомен са на Сън систем никъде не пише на тях.Но не са с селективно покритие.Не ги намирам никъде в момента.Като гледам цените са почти извавнени 700-1000 лева между марките и затова питам с какви да ги сменям.
Дойде време да докладвам.
Панелите са 2 бр Vitosol 200-FM, с новото покритие, свързани да загряват 80 л (да, не е грешка) бойлер на Елдом с отричаната "горна" серпентина, която всъщност е доста голяма и покрива повече от 2/3 обема на бойлера.
Зонов вентил се грижи, когато Т в затопляният обем достигне 40 гр., контролерът превключва зоновият вентил към 500 л буфер на Сънсистем, който има, освен двете серпентини, и серпентина за БГВ. Така винаги имам, както и при днешната слоеста облачност, загрят обем БГВ, а през останалото време всеки ват се оползотворява за отопление на къщата. Това гарантира максимално бърза възвръщаемост на инвестицията.
Имаше съмнения относно покритието, че евентуално ще "спъва" добива.
Според мен, това не се случва. Потвърждение получих от контролера SOREL LTDC. Поради неправилна настройка, направена от мен, в неделя Великден, системата не е работила, поради което Т в панелите е достигнала 115 градуса.
Контролера е включвал помпата за по 1 минута, на няколко пъти, за да охлади панелите. Бях настроил малкият бойлер да се топли само до 20 градуса, с идеята панелите да работят за буфера, като не съм отчел, че трябва да настроя и параметъра в ред "Абсолютен приоритет", който беше оставен на 40 градуса. Все още не го познавам добре, този контролер.
В момента, малкият бойлер е затоплен до 40 градуса, а панелите, въпреки слоестата облачност, работят за отоплението на домът ми.
Една добре замислена комплексна система, според мен.
Ако някой се съмнява в това покритие на абсорбера, нека прегледа клиповете, които съм поствал в началото на темата. С тази структура на покритието се защитава абсолютно цялата инсталация, включително уплътнения и соларна течност. При едно прегряване, пропиленгликолът губи качествата си и трябва да бъде заменен.

https://photos.app.goo.gl/r7TPP7qNdF6RpgNy7

Това е от днес. Преди няколко дни, при ясно слънчево време, за около час, от 8.30 до около 9.30, затопли малкият бойлер, а през останалото време поддържа затопленият от пелетарника буфер на 60 градуса. При консумация на топла вода, прекъсва за доподгряване, като това е за кратко, предвид малкият обем на бойлера. Ако са нужни по големи количества, просто превключвам крановете и на разположение са още 500л.
Последното предстои да го автоматизирам. Вероятно със същият такъв зонов вентил, управляван от друг ДТ.
Бих желал да попитам Vitosol 200-FM ThermProtect за колко голям бойлер ще бъде най подходящ. 120, 150 литра или по-малък ?
Granch - напреднал
съб фев 22, 2020 9:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб фев 22, 2020 9:44 pmLazarGanev написа:
...
Лазаре, преоразмерена система по бавно се изплаща. От тебе, от Филма и от още кой, не помня, съм го научил.
Кому са нужни тия градуси, като за къпане, за чиниите и за гащите, стигат 45-50, където загубата на енергия е по малка?
С Тесито (едно), съм топлил 200л (80 първи и 120 втори бойлер, чрез рециркулация) до 63-4 градуса. Писал съм го и съм го показвал тук, ма отдавна беше.
Здравей Трифонов.

Като пишеш "чрез рециркулация", имаш в предвид първият бойлер със серпентина се топли от колектора, а вторият е без серпентина и входа на студената му вода е изхода за топла вода на първия, като водата между тях се върти от помпа и някакъв контролер.
Дали е така, че съм замислил нещо такова?
Точно така, с още един ДТ или някакъв по сложен. Аз ползвах ELIOS X3 май беше, на Теси.
Andri01 - майстор
Не е ли по ефективно да се ползват 2 бойлера със серпентини и след загряване на единия ,да се обръща на втория? това не е трудно да се автоматизира. При променливо време-не чисто слънце през деня,такава система ще има по-високо КПД и съответно градуси,макар и единия бойлер само.

Тема "viessmann соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: