• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
Едва ли ще продължи да се накланя след като я обкована с дъски и сега монтирам диагонали, но си е достатъчно неприятно че и толкова е наклонено, особено като знам. Оттук нататък следва изправяне с конструкция на гипсокартона. Аз исках да я избегна и да кова направо на дървото за да не изяждам от стаите, а и по-евтино и бързо да стане. После външните стени - изолацията и тя трябва да се изравнни, наклонена лу да я оставя... И така...
Чираче - майстор
нед мар 07, 2021 9:17 am2metraninja написа:
Едва ли ще продължи да се накланя след като я обкована с дъски и сега монтирам диагонали, но си е достатъчно неприятно че и толкова е наклонено, особено като знам.
Никой не може да каже дали ще продължава да се накланя. Ще изглежда като кулата в Пиза :lol: Освен това центъра на тежестта вече е изместен, и има странична сила. Изправяй докато е време. Но тая работа не е за САМ човек.
schuldiner - майстор
Много гадно, това си е направо позор. Като казваше, че когато си на покрива всичко се клати, провери ли стабилността? Да не би още да е паянта?
Не се притеснявай да опънеш с колани. Ако ги фиксираш към теглича, повече от тон усилие няма да направи, а и става много плавно. Аз бих пробвал и преди да разкова обшивката, нищо не се знае.
Правилно ли разбирам, че искаш гипсокартона директно на гредите? Не рискувай, ще се напукат снадките, особено ъглите.
2metraninja - специалист
Писах му на майстора, вика утре ще се чуем.
Освен с колани или някакви шпилки с болтове да дърпат как може да се изправи? Гледал съм на неспънати с покрив стени че ги напъват със забити в земята дълги греди като дъга, ама като е закован вече целия покрив така едва ли ще стане...
И колко изобщо е допуска за наклон? Гледах по БДС бетонни колони 15 мм на височина до 10 м.
Чираче - майстор
нед мар 07, 2021 9:34 amschuldiner написа:
Не се притеснявай да опънеш с колани.
Правилно ли разбирам, че искаш гипсокартона директно на гредите? Не рискувай, ще се напукат снадките, особено ъглите.
По-добре ще е с лебедка. И задължително с колан в другата посока. Ако има ефект, и къщата се изправи, трябва да се поставят по правилен начин и на правилно място здрави Х връзки.
Гипскартона на стените и на тавана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на конструкция.

А тия "майстори", щом си ги изгонил, едва ли ще дойдат.
Последна промяна от Чираче на нед мар 07, 2021 9:44 am, променено общо 1 път.
2metraninja - специалист
нед мар 07, 2021 9:34 amschuldiner написа:
Много гадно, това си е направо позор. Като казваше, че когато си на покрива всичко се клати, провери ли стабилността? Да не би още да е паянта?
Не се притеснявай да опънеш с колани. Ако ги фиксираш към теглича, повече от тон усилие няма да направи, а и става много плавно. Аз бих пробвал и преди да разкова обшивката, нищо не се знае.
Доста по-стабилно е вече с дъсчената обшивка, но все още леко трепти,затова се заех да сложа диагонали от дърво между колоните в стените и метални шини, за да не режа от колоните да ги вкопавам. Колани имам здрави десетина. Питах и дограмаджията комко ще струва демонтаж и обратно монтаж на всички прозорци. И дъските трябва да се разковат... Играчка и половина. И това трябва да стане преди тоя уикенд, когато монтираме термопснелите на покрива.
За гипсокартона ще го мисля.
PIP - майстор
нед мар 07, 2021 9:17 amЧираче написа:

Това със сериозните колани не е сериозно, според мен. Има опасност да се наклони в другата посока, а не дай боже и да му падне къщата на главата.
Е ти как предлагаш да изправи конструкцията? Несериозно е да мислиш, че ще се наклони в другата посока. Поставят се необходимия брой колани вътре в къщата разпределени по цялата дълга страна на сградата по диагонала, който ще се свива и се натяга постепенно и навсякъде, докато всичко влезе в норма (дори няколко мм в срещоположната страна). След което, докато коланите са на място се укрепва с диагонали и се кове общивката. За целта не трябва да има дублирани винтове.
schuldiner - майстор
Настрана въпросът с изправянето, дали е възможно и колко е необходимо... как въобще е допуснато? Та нали при фрейминга по ъглите се срещат две рамки, ако не са под идеален прав ъгл, т.е. и двете строго вертикални, ще се разминават видимо в линията на ръба. Да беше една колона в кьошето, разбирам да е направен пропуск, ама с две долепени, че и навсякъде??? Самите рамки идеално правоъгълни ли са?
Питам, щото има интерес за фрейминг конструкция, а аз се опъвам, искам си стандартна - колони греди през 3 м и уплътняване на конструкцията с помощни греди, като за покрив. Според конструктора изпълнението на фрейминг било фасулско и можело бригада с неголям опит, затова така проектирал, за улеснение...
2metraninja - специалист
Наистина е много лесно с фрейминг, аз затова изобщо се навих на тоя вариант, че сам да си го правя, но после вече по-иначе се развиха нещата. Но може би не е най-добрия вариант с нашия кофти дървен материал. Може би е по-добре с опорни колони и между тях здрави профили за преградни стени за гипсокартони. Всичко е идеално равно и после довършителните се правят лесно.
шоп - майстор
съб фев 20, 2021 9:01 am2metraninja написа:
Почти затворих отвън къщата с дъсчената обшивка. Един ден аз и жената за 3 часа и вчера аз сам за 5 часа. Днес за 3-4 часа пак двамата вярвам че ще я завършим напълно. под 2 човекодни спестих 900 лева. Бива, доволен съм. И дано не ме четат отнякъде, че са докачливи, ама по-добре я направих.
А дали спестихте 900лв?

Ако аз съм "Майстора" никога не бих позволил някой друг да работи върху моята работа.

Дървото е ЖИВ строителен материал. Дори и "сух" той се движи-мърда.

За мен няма по-точен инструмент от отвеса. Имам лазерни нивелири, да удобни са за вътрешни ремонти, плочки и т.н., но отвеса си е отвес!
Много е възможно и топик стартера с тази обшивка от дъски да е "изметнал" диагоналите.
Дъсчената обшивка си има тънкости, не е като да се зашие с ОСБ!
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: