• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Slavov99 - специалист
пон мар 08, 2021 9:52 amTheshooter02 написа:
Здравейте !
Реших да повдигна темата, като имам няколко въпроса. по отношение на пароотвеждането имам известни съмнения към другите методи на сухо строителство. Почти всички използват паронепроницаемо фолио/мембрана, та нещата тук малко ми се размиват.
Предстои ми строеж, но се чудя към коя технология да се насоча. Изчел съм доста публикации тук, както и от други източници, но не намирам адекватен отговор.
Въпроси:
1. Удачно ли е строителство с термопанел двойна стена ( тип вентилируема фасада)? Интересно ми е някой има ли опит в това.
2. Как прекъсвате термомоста в областа на стряхата при покрив от термопанел? Лично аз съм се насочил към това. Интересуваме изолиране на самият лист ламарина. На ясно съм, че в зависимост от размерът на стряхата, ще се наложи и смесен тип (метал-дърво) конструкция.

Поздрави!
Според мен при варианта на строеж с термопанел не трябва целта да е традиционна българска къща. Технологията си я има, но изисква друг тип визия и решения. Например за какво ти е стряха, при условие, че термопанели не се бои от вода. Самият аз съм започнал такъв проект, но съобразен с технологията на материала и конструкцията. Самия термопанел е паронепропусклив, следователно задължително след картона трябва да има паробариера и да се предвиди допълнителна принудителна вентилация.
Theshooter02 - помощник
пон мар 08, 2021 11:06 amSlavov99 написа:

Според мен при варианта на строеж с термопанел не трябва целта да е традиционна българска къща. Технологията си я има, но изисква друг тип визия и решения. Например за какво ти е стряха, при условие, че термопанели не се бои от вода...
Интересно! Това ме навежда наистина към друг вид изпълнение за моят проект. Досега разглеждах варианти на сухо строителство за изпълнение на основната конструкция изключващи термопанела, при изграждане на стените. При всички случаи (тухла, бетон, плоскости и т.н.) въпросите свързани с пароотвеждането, или по-точно казано поддържането на здравословна влажност в къщата са фундаментални. Поглеждайки в анатомията на домостроенето у нас и хилядите домове страдащи от лошо топлоизолиране и/или лоша вентилация, лесно ще стигнем до извода, че не технологията по изграждане на основната конструкция е компроментиращият елемент.

Иначе по отношение на моят проект имам нужда от стряха или самостоятелен навес, както казахте, зависи от технологията. Но за къща едноетажна, стряхата ми се вижда най-естественото продължение, затова бе и питането ми.
Чираче - майстор
Къща без стряха ще заприлича на фургон от към визия. Моите стрехи са по 90 см.
пон мар 08, 2021 11:06 amSlavov99 написа:

Самия термопанел е паронепропусклив, следователно задължително след картона трябва да има паробариера и да се предвиди допълнителна принудителна вентилация.
При мен термопанела е 50 мм. След него има 150мм вата, и гипскартон. Никакви паробариери, мембрани и вентилации. Никъде нямам влага или мухъл. Според мен прекалено се преекспонират тия паро мембрани.
Theshooter02 - помощник
А да Ви попитам, как сте организирали вентилацията в къщата, пасивно или активно? Имам наблюдения към подобна къща, известно време пребивавах в нея, но понеже не бе завършена напълно, впечатленията ми останаха непълни. Едно от нещата, за които се сещам е връзката между покрив и стени, където въпросната сграда не е напълно херметизирана. Разбира се, не изключвам и това, че къща, която се обитава, често бива вентилирана в ежедневието. Забелязах, че в студено време усещането за влажност е по-голямо, но не и като да си в сюнгер.

В същност, като препрочетох написаното от вас (Чираче), виждам, че не използвате принудителна вентилация. Предполагам, че наличието на климатик би било удовлетворително условие в известен смисъл.
  • 1
  • 2

Тема "Къща от термопанел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: