• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoiand - помощник
Здравейте,
бойлерът ми е свързан през таблото от първата снимка. Както се вижда, копчето се счупи и съм решил да го заменя с по-големия вариант на Legrand който е с близки до този размери. Въпросът ми е как е редно да бъде свързан новия ключ. Срещнах коментари във форума, че при двупроводна инсталация не е препоръчително да се прекъсва нулевия проводник както е при мен.
Прикачен файл:
20210306_2304592.jpg
Прикачен файл:
20210306_2306362.jpg
radius - майстор
Определено, ако нямаш отделно заземяване, не трябва да прекъсваш нулата.
Това огромно тенеке за леграндския ключ ли е? Имат и едни по-малки.
zz_stefanov - майстор
Тези ключове се продават като резервна част, няма смисъл да сменяш кутията.
За нулата вече ти казаха.
kozl - майстор
За старото табло на снимката двата нулеви проводника горе заедно в клемата.
На леграндското може на същия принцип двата нулеви заедно в N1, захранващата фаза в L1, тази към бойлера в L2.
Понеже леграндското е за трипроводна инсталация, може да свържеш нулевите проводници - захранващия и този към бойлера към земното на таблото и да пуснеш връзка от земното към N1 или към N2, за да свети лампата.
Конзолата ще сменяш ли?
Ако не - как ще закрепиш леграндското в старата конзола :?
kozl - майстор
пон мар 08, 2021 10:21 pmzz_stefanov написа:
Тези ключове се продават като резервна част, няма смисъл да сменяш кутията.
За нулата вече ти казаха.
Аз понеже имам със същия механизъм + контакт до него не намерих само механизъм и купих цяло табло, а смених само палеца.
zz_stefanov - майстор
И на щанд съм ги виждал, но по рядко от готовите табла. "Ключ резервен 25А за бойлерно табло АТРА". Примерно https://shop.sbubg.com/rezervni-chasti- ... -atra.html :)
MamaMy - майстор
Не ги слушай! Сложи си Легранд за да го забравиш. Може да ползваш малкия ключ като го монтираш върху капака на настоящата кутия. Така ще икономисаш къртене. На входа на ключа връзваш само фаза. На съответния изход ти излиза фазата, а на другия изход хващаш едновременно и двете нули (входяща и изходяща). Така хем ще ползваш клемата за остров, хем ще имаш нула за да светне лампата на ключа.
iliya_i - майстор
вт мар 09, 2021 9:07 pmMamaMy написа:
.... а на другия изход хващаш едновременно и двете нули (входяща и изходяща). Така хем ще ползваш клемата за остров, хем ще имаш нула за да светне лампата на ключа.
И на входа на ключа да свърже нулите, пак ще светне лампата. Важно е да са заедно, а не от двете страни на ключа.
MamaMy - майстор
Прав си, но дай да правим нещата лесни и прости. В момента гледам едно предаване по Нова и виждам как мислят жените. Е, не мислят. Ако ги забиеш някъде и край. Та те се опитват да сложат дюбел във винтоверт и да дупчат стената с дюбела :shock:
stoiand - помощник
Благодаря много за мненията. Изясни ми се въпроса със свързването. :) Ще го сменя с леграндския ключ, защото този с който съм сега ми се струва много паянтов и не ми се занимава след време пак да го сменям. Отделно преди да се счупи редовно пресвяткаше като го изключвам. :?
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на бойлерно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: