Точно такива са в дърводеслките аспирации които продават, вече всеки сам си преценява ако искаш си я завари от 4мм ламарина има един колега от форума които е с такава .Ако някои го интересува такава като моита да пише на лични да му дам тел . на фирмата.
https://picasaweb.google.com/kalin.tzan ... Aspiration
Значи аспирацията се състои от една градинска духалка за листа която е към 30-на евро един 80 литров казан за боклуците има 2 порта 100мм тръба и 2 порта 80мм. Вентилацията е изцяло от ПВЦ тръби като тръбите са заземени доонякъде. Не знам колко ще се види от снимките но над казана за боклука в ъгъла има направен "Thien Buffle" не съм сигурен дали точно така се пише но който реши може да го намери и в нет-а има различни варианти на тоя сепаратор. Предимството пред циклона е че е нисък а при мен нямам място. Сепаратора е поставен над казана и не е закрепен с нищо просто от тежестта на сепаратора заедно с духалката над него се самоуплътнява към казана. Духалката за листа която ползвам е 2200W с регулиране на мощността но просто такава намерих. Това което излиза от духалката минава през филтърна кутия на която има монтирани 2 филтъра от големи прахосмукачки. Имам 2 разпределителни кутии и 4 шлюза за затваряне на линиите така че в всеки един момент да работи само едната линия. Върху тръбата има навити през 10-на сантиметра къси винтчета които леко проникват в тръбата и са съединени с метален проводник и занулени. В момента основно ползвам двете 100мм линии за абрихта и за циркуляр като горе долу системата мисля че се оправя. Не забелязвам натрупване на статично електричество по основните ръкави, а гъвкатите просто ме мързи да ги съединя към заземяването и се натрупва известно статично електричество но не колкото да те праска.
Ако някой прояви интерес може и да направя още снимки но идеята е ясна

Цената на цялата система значително може да се намали ако ви се занимава сами да си правите кривките и фланците от обикновенна тръба но мен ме домързя та част от фитингите са купени, част си ги правих сам.