Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jangeloff - специалист
пон мар 08, 2021 9:27 pmKalfa10 написа:
... гледам ревизиите да не са никога затлачени ....
Как ги контролирате, наистина?
Аз след като почистя ревизиите и димогарните тръби, Т на димните газове спада и на Р3 е около 80. След като нагрее системата при Р1, Т на димните газове около 72-75. След време пропорционално на затлачването, Т на димните газове може стине до 90-95, но при Т 90, трябва да е много затлачено.
Антон С. - специалист
вт мар 09, 2021 3:29 pmjangeloff написа:
пон мар 08, 2021 9:27 pmKalfa10 написа:
... гледам ревизиите да не са никога затлачени ....
Как ги контролирате, наистина?
Аз след като почистя ревизиите и димогарните тръби, Т на димните газове спада и на Р3 е около 80. След като нагрее системата при Р1, Т на димните газове около 72-75. След време пропорционално на затлачването, Т на димните газове може стине до 90-95, но при Т 90, трябва да е много затлачено.
Затлачването, което е субективно понятие, води до повишаване т на димните. Чистите ревизии са хубаво нещо, но намалят въпросното т.

Колега, на колко ти е настроена т на водата? При 72-75 на димните при Р1, вероятно поддържа макс 57-58 на водата. Моята държи 67-68 на водата и като не й изчистя ревизиите 2 седмици (350-450 кила), 120 на димните ги докарва 4 часа след запалване, горейки на Р2. Ей я на... Нямах възможност да стигна до нея две седмици и това е резултата един час след запалване. Утре сутрин ще са 130.

Прикачен файл

Screenshot_20210310-202856.jpg
jangeloff - специалист
ср мар 10, 2021 8:24 pmАнтон С. написа:
.... Колега, на колко ти е настроена т на водата? ....

При Т на водата = 61, почти не влиза в поддръжка, сега погледнах Р1=3,2KW, Tдим=81. Бижу-то е 10KW, май предстои чистене.
Антон С. - специалист
61 е достигнала или на толкова е настроена? Защото това са две различни неща. Ако я настроиш на 72 например, сигурен съм, че ще прескочи 100 т на димните. Стига да ти е нужно, иначе е излишно.
jangeloff - специалист
ср мар 10, 2021 9:23 pmАнтон С. написа:
61 е достигнала или на толкова е настроена?
Настроена е на 61, при по-студено време я настройвам на 65-68. Последен етаж съм, комина не е много дълъг, мисля, че успява да се нагрее. Знам какво е конденз, със старата камина, и със сурови дърва ... С пелетната, няма да има проблем, горенето е равномерно, разпалването е бързо, няма база за сравнение с камината на дърва.
Антон С. - специалист
То, че няма база за сравнение, няма. Ама ние с конденза ли се борим или с отоплението на домовете си? Оти се втилясвате? Искаш топло, увеличаваш т на водата... Гориш повече време и т.н. Като гори камината 20 часа на 2 ра мислиш ли, че ще има кондез? Няма и да го помиришеш..
Vesiv531 - напреднал
Здравейте от скоро съм с пелетна камина на Грейко Бижу дизайн, за сега си работи без проблем, настройките които ми направи инсталатора бяха д/г добре, но ги направи спрямо пелетите които продава той, а на мен не ми харесаха, че имаха много прах в чувалите и бяха много натрушени (къси на дължина), преди 2 дни купих 70-30 иглолистни-широколистни пелети. Със старите пелети влизаше в Р1, рядко но влизаше, а с новите изобщо не може да влезе в Р1, главно гори в Р2 и от време на време Р3. Апартамента е ~120кв.м., като отопляеми са 95 с 6 радиатора, тухлен апартамент без изолация, само с ПВЦ дограма, радиаторите са старички без термо глави понеже тръбите са стари и оставихме системата отворена и ми препоръчаха да не слагам за момента термо главите (купени са нови радиатори, тръби и термо глави, но е проект за на лято когато е топло) Качвам снимки на главното меню и настройките които ми направиха. Да вметна, че съм говорил с човека, но ще може да дойде след седмица и половина, а тогава не се знае дали изобщо ще се пали и дали ще ползвам същите пелети. Огъня е малко нисък - не стига до отворите над него и след 2-3 цикъла на зареждане почти угасва, но успява да се разпали след няколко секунди. Нормално ли е да не влиза в по-ниска степен заради радиаторите и липса на някакъв вид контрол на градусите освен на водната риза ? Температурата на водната риза е настроена на 65, водната помпа е настроена да се включва на 59 с хистерзиз 1. В апартамента е топло, не ни е студено, даже понякога става прекалено топло.
Извинявам се за дългия и малко разхвърлян въпрос.
Прикачен файл:
IMG_20210311_174231.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210311_174251.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210311_174308.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210311_174318.jpg
Прикачен файл:
IMG_20210311_174327.jpg
чет мар 11, 2021 6:12 pmVesiv531 написа:
...преди 2 дни...
От два дни насам е по студено. Нормално е да засили тягата.
Височината на пламъка вече е от пелетите. Леко може да намалиш вентилатора.
Mcl - специалист
На първо време можеш да разделиш порцията и цикъла на половина. На Р3 и Р2 и ще имаш по равномерен огън. И след това едно голямо благодаря ,на откривателя на тази система filmatoplo .
LazarGanev - "Велик майстор"
Нормално е производителността на шнека да е различна с различните пелети и ако с новите е по-малка е нормално да не слиза на мощност 1.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: