пон мар 15, 2021 8:33 amcadmaster написа: Така да - щом ще изолираш само отвън, макар да не съм сигурен че къщата ти има чак такава нужда от укрепване - ниска, едноетажна, и с лек покрив. Ами с проветряването няма ли да има проблем с тоя стиропор?
Нали влагата е най-големия враг на дървото? Аз мисля точно такава конструкция - 2х60 вата вътре между гредите, 50 отвън между скара перпендикулярно, отгоре вентилируема фасада на скара вертикално. Вътре скара и отгоре шперплат - в кухото на вътрешната скара всички комуникации за да не се дупчи пароизолацитята. След много мъки по разни ремонти вече винаги мисля как да се прави, че после лесно да се подменя и ремонтира.
Имаше си нужда от укрепване. Трептеше осезаемо. И даже - това е само подозрение - но преди месец имаше една вечер в Пловдив много силен ураганен вятър. Падаха огромни дървета в парка. Дори комшията ми с монолитната си къща каза: беше ме страх че ще ми отвее покрива, цяла вечер не спах. Та тогава още не бях сложил външната обшивка от дъски да постабилизира диагоналите, не беше довършена конструкцията и мисля че тогава е станало това накланяне, което се наложи да се изправя на едната стена - където има най-малко вертикални колони заради големите прозорци и двойната врата към верандата. Сега и след дъсчената обшивка, и след термопанелите - много по-малко трепти, но все пак се усеща една лека вибрация като се кача на покрива и с цялата си сила и целите си 110 кила се опитам да заклатя. И затова предпочитам да си поиграя и да се презастраховам с диагоналите, отколкото да ми трепти при някои адски ветрове и да ми напука гипсокартона, който мисля поне на стените да е кован директно на дървената конструкция. Не толкова да спестя от профили и нагласяне, ами да не се налага да стесня допълнително и без това сравнително малките ми стаи.
Относно влагата и вентилирането и запечатването, най-добрия вариант е вата изцяло и само в стените и отвън паропропусклива мембрана и вентилирана фасада. Според мен такова побългаряване - вата и вътре и вънка не е много добре специално за конденза, поне на теория. И топлинния калкулатор го показва. Аз го смятах с 12 см вата в кухините на стените и 5 и 10 см вата отвън. При 12 вътре и 5 вън, поне според калкулатора, ако нямаш 100% ефективна паробариера от вътрешната страна на ватата откъм стаите, се образува много конденз точно на външната обшивка (осб-то) и едва ли не през половината година то е мокро. Което знаем че няма как да завърши добре. При 12 вътре и 10 отвън, там работата е на кантар. Но при варианта, който съм избрал, просто няма защо да се образува конденз. Конденза се образува когато топлия влажен въздух достигне хладна повърхност с достатъчно по-ниска температура за да кондензира. На мен цялата конструкция теоретично ще ми е със стайната температура. А стиропора ще я пази така топла и през него па'ри и въздух не минават че да кондензират някъде в по-външния му слой, където да кажем че ще е по-студено вече накрая.
Всички тези съображения за вътре и вън вата разбира се отпадат ако имаш 100% ненарушена паробариера от вътрешната страна, но моя опит и логика ми подсказват, че 100-процентови неща, особено когато са намесени тиксо и такери - просто няма. А и самия Мат Райзингер отрича паробариерите в смесените климати. И казва че са добра идея само ако се слага отвътре на конструкцията за много студени региони, когато навън винаги е по-студено от стайната температура, или много горещи и влажни региони когато винаги си на климатик, където се слага отвън паробариерата.