• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
пон мар 15, 2021 8:33 amcadmaster написа:
Така да - щом ще изолираш само отвън, макар да не съм сигурен че къщата ти има чак такава нужда от укрепване - ниска, едноетажна, и с лек покрив. Ами с проветряването няма ли да има проблем с тоя стиропор?
Нали влагата е най-големия враг на дървото? Аз мисля точно такава конструкция - 2х60 вата вътре между гредите, 50 отвън между скара перпендикулярно, отгоре вентилируема фасада на скара вертикално. Вътре скара и отгоре шперплат - в кухото на вътрешната скара всички комуникации за да не се дупчи пароизолацитята. След много мъки по разни ремонти вече винаги мисля как да се прави, че после лесно да се подменя и ремонтира.

Имаше си нужда от укрепване. Трептеше осезаемо. И даже - това е само подозрение - но преди месец имаше една вечер в Пловдив много силен ураганен вятър. Падаха огромни дървета в парка. Дори комшията ми с монолитната си къща каза: беше ме страх че ще ми отвее покрива, цяла вечер не спах. Та тогава още не бях сложил външната обшивка от дъски да постабилизира диагоналите, не беше довършена конструкцията и мисля че тогава е станало това накланяне, което се наложи да се изправя на едната стена - където има най-малко вертикални колони заради големите прозорци и двойната врата към верандата. Сега и след дъсчената обшивка, и след термопанелите - много по-малко трепти, но все пак се усеща една лека вибрация като се кача на покрива и с цялата си сила и целите си 110 кила се опитам да заклатя. И затова предпочитам да си поиграя и да се презастраховам с диагоналите, отколкото да ми трепти при някои адски ветрове и да ми напука гипсокартона, който мисля поне на стените да е кован директно на дървената конструкция. Не толкова да спестя от профили и нагласяне, ами да не се налага да стесня допълнително и без това сравнително малките ми стаи.

Относно влагата и вентилирането и запечатването, най-добрия вариант е вата изцяло и само в стените и отвън паропропусклива мембрана и вентилирана фасада. Според мен такова побългаряване - вата и вътре и вънка не е много добре специално за конденза, поне на теория. И топлинния калкулатор го показва. Аз го смятах с 12 см вата в кухините на стените и 5 и 10 см вата отвън. При 12 вътре и 5 вън, поне според калкулатора, ако нямаш 100% ефективна паробариера от вътрешната страна на ватата откъм стаите, се образува много конденз точно на външната обшивка (осб-то) и едва ли не през половината година то е мокро. Което знаем че няма как да завърши добре. При 12 вътре и 10 отвън, там работата е на кантар. Но при варианта, който съм избрал, просто няма защо да се образува конденз. Конденза се образува когато топлия влажен въздух достигне хладна повърхност с достатъчно по-ниска температура за да кондензира. На мен цялата конструкция теоретично ще ми е със стайната температура. А стиропора ще я пази така топла и през него па'ри и въздух не минават че да кондензират някъде в по-външния му слой, където да кажем че ще е по-студено вече накрая.

Всички тези съображения за вътре и вън вата разбира се отпадат ако имаш 100% ненарушена паробариера от вътрешната страна, но моя опит и логика ми подсказват, че 100-процентови неща, особено когато са намесени тиксо и такери - просто няма. А и самия Мат Райзингер отрича паробариерите в смесените климати. И казва че са добра идея само ако се слага отвътре на конструкцията за много студени региони, когато навън винаги е по-студено от стайната температура, или много горещи и влажни региони когато винаги си на климатик, където се слага отвън паробариерата.
2metraninja - специалист
пон мар 15, 2021 8:54 amЧираче написа:
А как са извадили анкерите от бетона? Ами наклона на прозорците?
Не са ги вадили. Разпробиха дървото на долния венец sill plate 2-3 см зад анкерите с бургии, преместиха дъното на стената, пробиха нови дупки за нови анкери 15 см по-встрани, биха нови анкери, старите все пак си ги затегнаха да държат допълнително, макар и не толкова в посока където дървото е разпробито. Прозорците на стената, която се нивелира ги демонтираха и монтираха/нивелираха наново.
cadmaster - напреднал
Именно - при мен няма да има ОСБ отвън. Климатици въобще не ползвам - не ми понасят, особено лятото. Външната вата покрива термомостовете от дървената конструкция и позволява да се ползват по-тесни дъски, но все пак да има достатъчно изолация.
Топлоизолацията не е само да пази топлото вътре, но и да си стои отвън когато е горещо. Аз съм от Русе - известен с многото студено и многото горещо :shock: :shock:
Последна промяна от cadmaster на пон мар 15, 2021 9:37 am, променено общо 1 път.
schuldiner - майстор
Въобще няма да се учудя да са извадили анкерите с козия крак. Иначе ако не влиза шлайф, срязват се с лопатката на къртача. Другият вариант е да се разпробие с перфоратора до тях - или през гредата, или косо под нея - тогава излизат на изтръгване, но е повече хамалогия.
Ама ми става много умилно, такава беше първата ми бригада, с по 30-40 години опит от соца и големите обекти на Девня, но по душа палачори.

Уппп, не са ги вадили, браво.
2metraninja - специалист
пон мар 15, 2021 9:15 amcadmaster написа:
Именно - при мен няма да има ОСБ отвън.
Да,и аз съм си мислил че осбто може да е от вътрешната страна и да е на топло зимата и да не кондензира по него, защото цялата вата ще е след него. Ами и така става, но пак ще имаш конструктивни елементи, които ще са близо до външната студена страна на ватата, където ако паробариерата на ти е перфектна, може да достигне топъл влажен въздух и да кондензира върху тях. Поне така е на теория. На практика засега не съм чул за големи проблеми с конденз в стените както и да е изпълнено. Миже нашите зими да са по-прощаващи, или да е още много ново този тип строителство у мас за да има отзиви.
Климатичето си е цивилизационна благинка лятото. И аз съм кораво копеле и на 35 градуса по обяд в пловдивските лета бягам на слънце километри, ама е по-комфортно с климатик вкъщи или в колата. Истината е че и аз се надявам да ми е много хладна къщата, но майстора ми за климатиците и той е прав, че колкото и да е изолирана, като отвориш веднъж вратата и влезе от вън въздух 40 градуса, изолацията не помага много. Поне го няма термирния акумулатор ефект на тухлените къщи, в които и като се скрие слънцето, те са толкова напечени, че се потиш до сутринта. И таман стане хладничко и то изгрее слънцето и пак почне да напича 😓
2metraninja - специалист
пон мар 15, 2021 9:18 amschuldiner написа:

Ама ми става много умилно, такава беше първата ми бригада, с по 30-40 години опит от соца и големите обекти на Девня, но по душа палачори.

Уппп, не са ги вадили, браво.
еми те са сравнително млади, да кажем мои набори (доколкото може да е млад някой на 40+...освен поне по душа 😂) но си имат един майсторски манталитет дето "аз колко съм правил, всичко съм виждал и знам" като бригадира им дето разправяше че бил монтирал едисиколко колко декара дограми , ама ми спореше че с нераздувна пяна се слагала и не щеше тая раздувната дето му я давах 😂. Добре че дойде техен истински дограмаджия накрая да ги монтира. Абе пичове излезнаха, въпреки всички простотии, защото както им бях дал вече всички пари, можеха да кажат айглейсиработата и да трябва да се бием или да се плашим с приятели от нап и генерално да си разваляме настроението и мнението едни за други.
schuldiner - майстор
Да, бе, знам им лафовете и ако съм на кеф, много се забавлявам да ги затапвам. Примерно давам му лист и молив да ми нарисува идеята си в проекция, или да ми сметне нещо, или просто да напише две изречения ръкописно... -"Не си нося очилата", нали?
Понеже втори път пишеш за монтажната пяна... каква пяна на дървена конструкция? Тя че може да е и слабораздуваща, лепилна, не променя факта, че монтажът е само на винтове и уплътнител. Сега, ако майсторът си е оставил ръцете или са вземали размерите +2 см, ще пълниш с пяна, някъде и фибран подлагат. Ами ако дограмата е дървена, пак ли с пяна ще я монтират? А дали ти сложиха хидроизолационни поли по периферията на профила?
2metraninja - специалист
пон мар 15, 2021 1:15 pmschuldiner написа:
Да, бе, знам им лафовете и ако съм на кеф, много се забавлявам да ги затапвам. Примерно давам му лист и молив да ми нарисува идеята си в проекция, или да ми сметне нещо, или просто да напише две изречения ръкописно... -"Не си нося очилата", нали?
Понеже втори път пишеш за монтажната пяна... каква пяна на дървена конструкция? Тя че може да е и слабораздуваща, лепилна, не променя факта, че монтажът е само на винтове и уплътнител. Сега, ако майсторът си е оставил ръцете или са вземали размерите +2 см, ще пълниш с пяна, някъде и фибран подлагат. Ами ако дограмата е дървена, пак ли с пяна ще я монтират? А дали ти сложиха хидроизолационни поли по периферията на профила?
Тези моите са по-модерни, даже оферти на ексел дават :)

Всичките ми прозорци са уплътнени с раздувна пяна. Хванати са с винтове отстрани в касата на прозореца и после просвета е напълнен с раздувна пяна. Мисля че точно +2 см са взимани размерите, защото горе-долу по толкова има отстрани на всеки прозорец. И да съм искал да е плътно прозореца (не знам хубаво ли е това и този просвет не е ли технологично изискване) нямаше как, защото отворите за прозорците не са съвсем правоъгълници и даже имат 1-2 сантиметра разлика във височините. Не се ли слага пяна? Какъв е този уплътнител за дърво? Ето тук се вижда част от прозореца как е инсталиран:

Изображение

И я кажи повече за тези хидроизолационни поли? Гледам аз че в Северна Америка яко замятат мембраните и лепят яки лепенки т.н. blue skin и по-модерните му варианти и самите им прозорци си имат издадени настрани пластини т.н. flanges, но реших че в България някакси по-генерално е решен проблема и ще разбера по-конкретно как като стигна да обръщам отвън прозорците с мазилка и стиропор, защото никъде не съм виждал от този тип прозорци. Или по-скоро реших че като няма да съм със сайдинг и мембрана отвън, ами със стиропор и мазилка, тук някакси по-иначе се решава тоя проблем с прозорците и отвеждането на водата далече от процепите между прозорците и стената.
Такива прозорци с фланци (?) съм гледал че слагат зад гьола.
Прикачен файл:
missing-flange5-e1447108225102.jpg
missing-flange5-e1447108225102.jpg (49.34 KиБ) Видяна 885 пъти
schuldiner - майстор
Такива прозорци с фланци (?) съм гледал че слагат зад гьола.

Уплътнител е пу, силикон или квото там цвъкаш между дограмата и дървената рамка. Луфтът е 1-2 мм, то баси фрейминга, ако няма прави ъгли и е с по 2-3 см дупка. Нали затова е на винтове конструкцията, за да може да се напасва точно...
Та, хидроизолационните ленти се лепят предварително на профила така, че да могат да застъпят по стените след монтажа - и навътре, и навън, поне десетина см. Както са фабричните первази /не знам дали им казват фалцове или фланшове/, само че от хидроизолация като тази за стената.
Виж как го прави мастър-а viewtopic.php?t=39157&start=10#p675783
има много полезни неща.

ПП Подпрозоречните дъски после ще се слагат, нали?
2metraninja - специалист
Уви, щяха да са правоъгълници ако бяха от 1200 лв калиброван материал и ако си ги бях строил аз. Нали гледам какво ниво на точност гоня аз сега като режа и кова и гледам какво са свършили найсторите. Поне една хубава страна има в случая. Че като са го правили малко или много джаста праста можаха бързо да я сглобят. Аз ако трябваше всичко да си меря и режа и завивам и нивелирам с моите критерии, щях да откарам много дълго да я строя.
Отлична тема за дограмите си ми дал, зачетох я набързо, много ще е информативна.
После ще монтирам первазите отвътре. Даже се загледах в едни много стилни орехови груби летви. Тъмното грубо дърво ще стои страхотно на белите ми стени и дограми, да им придаде малко характер.
А за отвън май ще си сложа алуминиеви первази. Най-лесно и мейнстрийм ми се вижда.
Като прочета темата, която ми даде, ако не ми е ясно за тези ленти, ще питам още. И да използвам случая пак да ви благодаря за съветите и насоките, за мен са безценни. Югайсрок 😎
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: