• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за дърводелството
shotik - майстор
Старите българи са овъглявали на огън тези части на коловете, които са закопавали в земята.
В сегашни условия с газова горелка да обгори до там, където ще е бетон и с дзиф/асфалт или черна замазка на Боди, с която се мажат подове на коли да се боядисат , за да се импрегнират.
ZMeyGorianin - майстор
Чувал съм /повтарям: само съм чувал :-D /, че дървесина, предназначена за закопаване се потапя в разтвор от син камък за един ден. В случая не знам как ще се получи потапянето.
angelfilev - специалист
пон мар 15, 2021 3:38 pmalexin написа:
пон мар 15, 2021 2:41 pmangelfilev написа:
пон мар 15, 2021 1:41 pmBLUEPUPIL написа:

Вече уточнихме защо се клати.
Как? По "спомени на очевидци" ли?
Клати се точно като маса, на която краката са на неравна повърхност - малко, но почти без усилие - с палеца и показалеца на ръката. Мненията тук, а и
"на живо", че се клати от основата, което на мен ми звучи логично. Няма как да махна планките, че да "облека гредите в желязна кутия", така че ще ги намажа с някаква изолация и ще ги бетонираме и ще видим. Преди това съм намислил да сложа по две г-обрзани планки на свободната страна на всяка вертикална греда, да видим какво ще стане и ако не стане ги бетонираме. Ако не се укрепи със забетонирането ще го хванем за оградата, ако и тогава неще ще направим диагонали от двете страни от край до край и на задната стена ще наковем ламперия, като наковаването на стената с ламперия или осб още не съм го решил и без това е замислено като идея.
Клати се точно като маса, на която краката са на неравна повърхност Това вече е полезна информация в посока диагностика на проблема. Ако тази информация е вярна от нея следва, че съветите да се бетонират колоните са несъстоятелни. Нали никой не бетонира краката на масата. Следващият извод е, че поне две колони по диагонал са подвижни спрямо основата.
Точно това трябва внимателно да се провери и ако е вярно проблемът лесно може да се реши без никакви промени в конструкцията.
alexin - напреднал
Всяка колона е захваната с 2 броя планки, всяка от тях с по 3 винта - общо 6 за колона, размер на винтовете не мога да споделя в момента, като има и по 1 празна дупка на планка, на която мога да сложа и болт или общо 2 болта за колона - за това се сещам в момента като причина да се клатят колоните, въпреки че съм пуснал 3 хоризонтални греди 5х10 на 90см от земята като за парапет. Може и да имаш предвид нещо "нагоре" по конструкцията. Ще сложа и г-образни планки на свободните страни на колоната и тоя път ще ползвам анкери, а не дюбели. Ще го хвана и за оградата и ако още се клати, ще бетонирам колоните. Правилно е наистина бетонирането да е накрая. Мога и да сложа и още една хоризонтална греда 5х10 на входа да се "затвори" от всички страни без да я "завинтвам" само с чука колкото да влезе и да пробвам дали няма да спре да се клати.
schuldiner - майстор
alexin
Много по-лесно ще ти е да разбереш защо се клати и как да се оправи, ако си представиш, че можеш да завъртиш основната бетонна плоча вертикално, така че диреците да застанат хоризонтално. Нито планки, нито допълнителни болтове, нито дори косите подпори /с недостатъчна дължина/ ще спрат конструкцията да се сгъне към бетона под собствената си тежест. Да речем, планките към бетона няма да се изтръгнат и няма да се разместят, но дървената греда, по-скоро крепежът, няма да издържи.
Първият вариант - фланец и заварена обувка. Става като конзолна поставка за знаме. Почти никакъв риск анкерите или заварките да поддадат, единствено дървото може да провисне поради липсата на коравина. Т.е. колкото повече метал във височина, толкова по-малък риск. Има момент, в който размерът на петата или оребрението на заварките стават важни, но да не изпадаме в подробности...
Вторият вариант е вбетонирането, вграждане в основата - получаваш рамо примерно 1:5, което може да не е достатъчно, а и пак разчиташ само на коравината на гредата в свободната част.
Третият вариант са диагонали от върховете на гредите към анкерираните основи. Когато единият работи на опън, другият е на натиск, като опаянтване на порта. Общо взето най-сигурния вариант, стига сглобката да е чиста и крепежите да са добри.
Четвърто - нищо от горните или по малко от всичко, но с едно-две крачета в края на конзолата. Пак примера с портата: ако е на колело в далечния от пантите край, не провисва. Проблемът на това краче /летва/ е, че трябва да се счупи - то самото или планката му, или винтовете - преди да е разрушило това, на което стъпва, в твоя случай оградата.
angelfilev - специалист
пон мар 15, 2021 5:41 pmalexin написа:
Всяка колона е захваната с 2 броя планки, всяка от тях с по 3 винта - общо 6 за колона, размер на винтовете не мога да споделя в момента, като има и по 1 празна дупка на планка, на която мога да сложа и болт или общо 2 болта за колона - за това се сещам в момента като причина да се клатят колоните, въпреки че съм пуснал 3 хоризонтални греди 5х10 на 90см от земята като за парапет. Може и да имаш предвид нещо "нагоре" по конструкцията. Ще сложа и г-образни планки на свободните страни на колоната и тоя път ще ползвам анкери, а не дюбели. Ще го хвана и за оградата и ако още се клати, ще бетонирам колоните. Правилно е наистина бетонирането да е накрая. Мога и да сложа и още една хоризонтална греда 5х10 на входа да се "затвори" от всички страни без да я "завинтвам" само с чука колкото да влезе и да пробвам дали няма да спре да се клати.
За да се клати навеса само с палец и показалец е възможно ако някоя(и) връзка(и) е разхлабена.

Конструкцията ти е достатъчно добра, просто намери къде се е разхлабило и поправи. Най-вероятно наклонените подпори са се свили при засъхване, тъй като си използвал влажен материал.
Можеш да направиш бърза проба, да заковеш или завинтиш временна летва или дъска по диагонал между колоните. Ако клатенето изчезне ще знаеш, че причината е в наклонените подпори.

От последната ти информация се вижда, че не се клати като маса по неравна повърхност, а като маса с разхлабени крака.
Последна промяна от angelfilev на пон мар 15, 2021 7:11 pm, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
пон мар 15, 2021 7:03 pmangelfilev написа:

Конструкцията ти е достатъчно добра,
Аз не мисля, че е добра. Даже напротив. Никога не бих направил подобна идея и изпълнение. Но това е мое виждане. :?
angelfilev - специалист
пон мар 15, 2021 7:08 pmЧираче написа:
пон мар 15, 2021 7:03 pmangelfilev написа:

Конструкцията ти е достатъчно добра,
Аз не мисля, че е добра. Даже напротив. Никога не бих направил подобна идея и изпълнение. Но това е мое виждане. :?
Аз също не бих направил такава, но смятам, че е достатъчно добра за да се налагат големи промени.
Чираче - майстор
пон мар 15, 2021 7:15 pmangelfilev написа:
Аз също не бих направил такава, но смятам, че е достатъчно добра за да се налагат големи промени.
А ще споделиш ли кое ти харесва - идеята, мястото на строежа, качеството на изпълнението, избора на материали, или нещо друго? А ако е достатъчно добра, защо има въпроси?
cvetomir_77 - специалист
Има подобни планки и подпори в Хоуммакс

Изображение
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Клатещ се двускатен навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: