• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
cadmaster - напреднал
Е, ако имаш подробен и добре обмислен проект, работиш с калибровани конструктивни дъски можеш например да си поръчаш материала готов разкроен - само сглобяваш. Но разбира се цената ++! Йаф имат такава услуга.
Аз така съм си обзавел целия апартамент с мебели.
2metraninja - специалист
cadmaster написа:
Е, ако имаш подробен и добре обмислен проект, работиш с калибровани конструктивни дъски можеш например да си поръчаш материала готов разкроен - само сглобяваш. Но разбира се цената ++! Йаф имат такава услуга.
Аз така съм си обзавел целия апартамент с мебели.
Е, ако беше австрийския материал, и аз да си ги режех, щяха да станат пак доста точни и равни, особено откакто установих че нулевия градус на циркуляра с шейна/герунг райдър, който си купих за 300 лева може да се настройва :D Правиш острието да е абсолютно перпендикулярно на алуминиевата основа, на която се слагат гредите и си има едно болтче на червената стрелкичка, която показва градусите - развиваш го, слагаш го да показва точно нула градуса и завиваш и вече прави абсолютно перпендикулярни срезове. Сега остава да установя как да калибрирам лазерния лъч, защото показва едно към гьотере а не мисля че е предвидено да може да се настройва. С някакви шайбички или камички под болтчетата, които държат цялата конструкция на лазера за корпуса на циркуляра ще пробвам. А някой да има идея защо на всички циркуляри с лазер, лазера е на батерии вместо на тока на уреда? Не че е важно, но ми стана интересно. Димо в чудния свят на дърводелските инструменти :D
2metraninja - специалист
Имам и по-належащи и практически съвети да търся. Уикенда ще опъваме кабелите в гофретата за цялата инсталация и имам няколко чуденки.

1. Понеже твърдо съм решил да не оставям кухини между стените и гипсокартона, а кабелите и гофретата ще идват от подпокривното - как да ги вкарам в стените за да стигнат където ще са контактите? Едната ми идея е да дупча вертикални дупки през всичките три греди на горния венец където се налага и да се спускат между вертикалните колони. Това май е най-лесното и праволинейно, но пък се дупчат греди.. не че нещо носят точно където ще се дупчи, ама де да знам... Другата ми идея е понеже ще правя окачен таван, да го снижа дотолкова, че да подмине надолу и последната греда от горния венец и да може да се вмъкне между колоните от там. Ще е най-чистичко, но ще трябва доста да сваля тавана - с едни 15 см примерно под нивото, което мога да направя, ако просто си сложа окачения таван без да мисля за кабелите откъде ще минават. Имам и трета опция - да го сваля донякъде докъдето реша, но без да е по-ниско от най-ниската греда от горния венец и под ъгъл да дупча оставащите греди за да влезне гофрето в кухината между вертикалните колони. Така пак ще се дупчат греди, но не всички и под диагонал.

2. Шапката червена, а душата черна, както пееше един полу-чалга певец. Гофретата метални, а кутиите пластмасови. Много били скъпи металните кутии - по 20-30 лева, после и метални щуцери трябвало, а аз имам 25 кутии. Пластмасовите 110х110 били достатъчно здрава защита от мишките и от евентуално късо ако прегризат кабели. Няма ли да се обезсмисли донякъде идеята всичко да е завряно в метално гофре ако кутиите са пластмасови?

3. Клеми ваго 32А или да завивам краищата на кабелите и да топя в разтопен калай и да омотавам с изолираща лента, както ме посъветва този, с който ще опъваме кабелите?
PIP - майстор
вт мар 16, 2021 11:56 am2metraninja написа:
А някой да има идея защо на всички циркуляри с лазер, лазера е на батерии вместо на тока на уреда? Не че е важно, но ми стана интересно. Димо в чудния свят на дърводелските инструменти :D
Ако под всички имаш предвид всички циркуляри в лидъл, то това е отговора на въпроса ти. Аз пък не съм виждал циркуляр на 240в с лазер на батерия.
2metraninja - специалист
Ръчния ми циркуляр наистина е лидълски, а герунга ми е райдърски. Така казано, май най-правилно зададения въпрос, който донякъде подсказва и отговора се избистри като "защо на всички евтини циркуляри лазерчето им е на батерия?" :D

Като споменах ръчния ми циркуляр, се сетих за един епизод в който се чудех как да развия диска му, за да го сменя с диск за керамика, че лепих едни плочки на терасата миналото лято. Напъвам аз с ключето, обаче целия диск си се върти на шпиндела. Аз разбирам че трябва да е неподвижен диска за да мога да развия шестостенния болт, който го държи, и знам че не е с клещи да го стискам диска - трябва да има интелигентен начин, но не мога да се усетя какъв е той. Питам гуглето. И хората ми показват всякакви неща как се правят с този и подобни циркуляри, но никой не показва и не казва че от другата страна има копче, което блокира диска, което ми отне няколко минути да установя опитно. Толкова базови познания за инструментите явно ми липсват, че хората даже не са се сетили, че някой може да не го знае това и да си направят труда да го обяснят :D
Руди - майстор
Ако ще дупчиш горния венец за да спускаш тръбите за
кабелите, по-добре е да ги пробиеш в средата, отколкото
в края по диагонал. Иначе е добре кабелите да са между
картона и гредореда вместо над гредореда.
Много хубаво укрепване по ъглите е станало! Хем не са ти
професионални машинките, компенсираш с мерак.
2metraninja - специалист
вт мар 16, 2021 4:40 pmРуди написа:
Ако ще дупчиш горния венец за да спускаш тръбите за
кабелите, по-добре е да ги пробиеш в средата, отколкото
в края по диагонал. Иначе е добре кабелите да са между
картона и гредореда вместо над гредореда.
Много хубаво укрепване по ъглите е станало! Хем не са ти
професионални машинките, компенсираш с мерак.
Първо благодаря ти за окуражаването и за добрите думи. Така е, много желание имам и компенсирам друго каквото ми липсва :D А и нескромно обичам да мисля за себе си като за над-средното-сръчен. Или просто се сравнявам с мои приятели, а те повечето са доктори и програмисти и еволюционно погледнато сръчността не им е жизненоважна. :D

За средата на гредите и аз така мислех че няма да ги отслабя кой знае колко. А защо да са кабелите под гредореда? Аз като мислех, си викам - кутиите и всички кабеляци ще са отгоре над гредореда, ще ги работя лесно седнал на дъските над гредореда, всички извивки на металното гофре ще се случват там където има място да си се извиват, после ще имам лесен достъп до тях от подпокривното като се кача горе, а надолу само отвесно пускам през дупките в гредите на венеца.
Руди - майстор
Ами освен контактите, които са по края ще има да пускаш и
кабели за осветление, което се пада в средата на всяка стая,
пък за дневната - вероятно на няколко места. Ще замрежиш
подпокривното със жици, да ги настъпваш, пък може да се
спънеш... Като ти е спуснат леко тавана имаш място за кабели,
пък и можеш да ползваш вградени в картона плафони.
nikolov333 - майстор
То при такава конструкция винаги ще има място за плафони понеже тавана не е бетонен, но има резон и в двата варианта за окабеляване. Понеже и аз още обмислям инсталацията при мене в МЖБ конструкция, планирам основните магистрали за контакти и ключове да са в гофрета в тънка изравняваща замазка над подовата плочата, а само за осветлението да са над таванната, макар че заложих 3см фибран от към стаите и мога лесно да го зарежа за да потопя гофретата там.. Все още обмислям.. :?
schuldiner - майстор
вт мар 16, 2021 9:36 am2metraninja написа:
Югайсрок
Уфф, докато загрея... геоложки хумор, рокс! Какъв им е проблемът на геолозите и геофизиците? - Геолозите не разбират логиката, на геофизиците им е слаба физиката...

Понеже в довършителните работи ме няма много-много, последно да попитам: успя ли да се укрепи конструкцията, тества ли я? Справил си се отлично с пендулата, никога не е задължително да е перфектно на външен вид - това не са мебели - но всяко допълнително усилие се вижда и е за похвала. Резултатът е важният, ако си отстранил проблемите, забрави ги и продължавай напреТ.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: