Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lenovo - напреднал
Здравейте!

Планирам изграждане на отоплителна инсталация на ток и съм се насочил към водно подово отопление посредством електрически котел.
Тристаен апартамент в София с чиста площ около 90 кв.м. - голям хол с кухня ., 2 спални, баня с тоалетна, тоалетна и коридор. Външна изолация с вата 10см, изолация на покрива, 5 камерна дограма и троен стъклопакет. Замислям и аз да сложа и вътрешна изолация на тавана.
Изложението е само западно и апартамента и вътрешен, но на последен етаж. Планирам и един климатик в хола, който да работи лятото за охлаждане.
Ще имам трифазен ток и затова обмислям БГВ с проточен бойлер вероятно 18-24 кв.
Причината, поради която замислям такова нещо е, че една ТП въздух вода в реални условия ще гори 2 пъти по-малко електроенергия от котела. За един 5 месечен отоплителен сезон си представям, че би направила разлика от 500-600лв икономия спрямо ел. котела. От тук разликата в инвестицията би се избила за доста години според мен.

Молбата ми е към хора, които имат подобен тип инсталация на подово с ел. котел, да споделят мнения, акъл, сметки. Отворен съм разбира се и за други варианти, тъй като съм на фаза планиране все още. :) :partyman:
iliya_i - майстор
Всяко преобразуване на енергия води до увеличаване на загубите.
От това следва, че чисто електрическо подово отопление би било по-икиномично от водно-електрическо.
Водата би имала плюс, само ако имаш голям буфер, който се подгрява предимно на нощна енергия, ама в апартамент едва ли ще има.
Та каква всъщност е идеята на водата?
Lenovo - напреднал
Замислял съм се и върху такъв вариант с ел. кабели или рогозки, но от прочетеното и проученето съм останал с впечетление, че не е по-икономично. Имам чувството, че там и възможността за прецизен контрол на температурата е по-малка. Ти ползваш ли такова отопление?
Hursa - майстор
Lenovo написа:
От тук разликата в инвестицията би се избила за доста години според мен.
A каква ще е разликата в инвестицията във "водно подово" отопление и "електрическо" такова.
Разликата в ефективността разбира се ще е много малка, но ще имате енергоотделяне там където ви е нужно. Къде ще разположите котела. Колко по обемна е цялата инсталация когато е "водна".
Lenovo - напреднал
Котелът може да е разположен в килер в коридора, има място. А разликата в инвестицията между водно подово и електрическо такова не знам дали е много голяма, ако я има?
Какви сметки горе долу биха могли да се очакват с електрическо подово за това жилище както го описах при нормална експлоатация - поддържане на 22 градуса в хола и 21 в спалните да речем.
Как стои въпросът с електромагнитно поле, създадено от ел. подовото?
Тъй като нямам преки наблюдения - разлика в комфорта между водното подово и ел. подовото има ли?
Hursa - майстор
А нужно ли ще ви е да е топло в килера. Сметките силно ще зависят - от това колко добре ще ви е топлоизолиран апартамента. Колко добра ще е топлоизолацията под "подовото". Електромагнитното излъчване на такова ел подово - не е сред иначе големите му недостатъци (според мен :))
(След като е апартамент, защо ви е подово?)
pechkata - специалист
У-упс...:-D
Последна промяна от pechkata на пет мар 19, 2021 9:20 pm, променено общо 1 път.
Lenovo - напреднал
Не знам къде иначе би било удачно да се монтира и да не вижда?
Кои са останалите недостатъци на ел. подовото?
Вие какъв вариант бихте предложили?
Hursa - майстор
Аз не бих избрал подово - не ми допадат недостатъците на подовото. (Така, че едва ли моето мнение в случая е важно.)
Lenovo - напреднал
Има ли смисъл да се замислям за радиатори с ел. котел? Представям си едни 20тина процента по-високи сметки с оглед на по-високата температура на водата в системата.

Тема "Подово с електрически котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: