Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vladimladi - помощник
Прочетох няколко теми , но се обърках още повече относно как е правилно да вържа инвертор за аварийно захранване на къща. Ако може помощ ще съм благодарен! Схемата е следната: в главното табло идват от ЧЕЗ ( фаза, нула и си има и отделно заземяване с три кола премерено от лаборатория и всичко по него е наред). Главният предпазител прекъсва само фазата от ЧЕЗ. Когато реша да пусна инвертора и спра главният бушон , достатъчно ли е , за да не стане авария и да претрепа някой? Може ли по нулата да върне някак си фаза и да стане фал? Видях че е забранено прекъсването на нулата и реших пак да се посъветвам с някой по- компетентен. На инвертора има изходи фаза, нула и земя. Мисля да ги закача директно към таблото, да не са през контакт. Инвертора е 4000 вата реални пълна синусоида и 8000 вата пик за някакви милисекунди.
Antonii - майстор
Няма страшно да върнете каквото и да било по мрежата, защото в момента в който го върнете инвертора вече ще е изгорял от претоварване.
Начина на връзване който искате да направите ще стане, поне при мен беше вързан така. Единствено превключването на фазата ставаше автоматично с реле.
sts - специалист
Ако сте прочели нещо за АВР /автоматично включване на резерва/
ще ви стане ясно как да направите превключването безопасно.
Трябва основната верига при отпадане на напрежението да включи
резервната чрез блокиране на основната механично.
Реализация може чрез контактори с взаимна механична блокировка
или ръчно с ПЕП с 1-0-1.
Трябва още да почетете литература и във форума.
mironcho - специалист
Трябва превключването между основно и резервно захранване да е механично блокирано, така че да не позволява едновременно да са включени двата източника. Обещания като "ще внимавам", "само аз ще пипам" са много рискови.
Има много "ако" и особености по темата. Няма проблем да като го включиш, но ще има проблем, като го забравиш включен и енергото вземат да правят профилактика. Има риск при връщане на енергия в мрежата изключен трансформатор на средно напрежение да се окаже захранен от твоя инвертор и ако те усетят ще имаш ядове, а пък ако някой пострада - много ядове.
Ако трябва да е по реда си -> проект (описание на АВР-а), от ЕРП-то идват да проверят как работи това, което ще включваш и като ти дадат разрешение го правиш.
krasi92 - майстор
Малко вероятно е да захрани мрежата с това нещо а още по малко вероятно е някои от енергото да му обърне внимание. Най елементарно става с ум шалтер. В едната посока енергото в другата нещото.
vladimladi - помощник
Благодаря ви за отговорите. А че няма да го връзвам сам е ясно просто идваха двама специалисти , които са на различни мнения и исках да събера още мнения, за да съм наясно , кой крив , кой прав. Предпочитам ръчно да го превключвам и всеки път когато имам нужда освен от предпазителя да му дърпам и кабела който ще ходи от инвертора към таблото. Реално без да спра инвертора от кабела, няма да пускам предпазителя от чез. Ако не е този ум шалтер , а просто спирам предпазителя на входа не е ли същото ? Не за друго, ами няма никакво място в таблото и не искам допълнителни табла, къртене и кабели. А относно дали ще е законно вече хич не ми пука, защото в най-студените дни или само да започне да духа, започва дискотеката! През 5 мин го спират, пускат и така с часове. На жалбите , няма отговори и никой не го интересува, че има семейства и на климатици и се чудят как да се топлят. Да не навлизам повече в подробности ,но като цяло се надявам , че ме разбрахте.
krasi92 - майстор
Хем ти се иска хем не ти се иска.Място няма.Устроиството си е твое и дали ще го опукаш си е твой проблем. При всяко спиране на тока ще опъваш кабели.Има ли желание винаги има начин.
vladimladi - помощник
Да приемем , че сложа ум шалтер , той пак прекъсва само фазата? Ако някой от ЧЕЗ разкачи нулата по незнайна причина ? Как е най-правилно и безопасно според вас? Защото единият ,който гледа системата работи в ЧЕЗ и ми каза спираш си главния предпазител и си ти, но другият твърди че е проблем ако нулата бъде разкачена от чез и стана манджа с грозде.
krasi92 - майстор
Нали си имаш земно.Страх те е да не им върнеш нула ли.
vladimladi - помощник
съб мар 20, 2021 2:21 pmkrasi92 написа:
Нали си имаш земно.Страх те е да не им върнеш нула ли.
Страх ме е ако пипат или разкачат по нулата и при мен стане нещо проблем дали може да върне фаза по тази нула. Инвертора реално като го меря и в двете гнезда L и N има фаза. Не ми е ясна работата му и кога и как върти фазата. По пътя на логиката ако стане късо трябва да падне предпазителя, но затова питам някой който е по-навътре в материята.

Тема "Свързване на инвертор като аварийно захранване към ел. инсталацията къща ?!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: