Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 8:30 pmHursa написа:
Да, само че в непосредствена близост и да са на външни стени, ако има такива (освен тази с прозорците). (За да подобрят комфорта около големите прозорци, да не се чувства хлад, когато човек стои близо до тях.)
Само стената с прозорците е външна (на запад). Това означава, че климатиците трябва да бъдат максимално близко до нея. Трябва и мебелировката да се съобрази, защото на по-късата стена е предвиден диван.
шоп - майстор
пет мар 19, 2021 7:48 pmLenovo написа:

Успоредно проучвам и така наречените подови климатици, опасенията ми са свързани с това дали биха успели равномерно и комфортно да стоплят хола с кухнята - те са около 42 квадрата някъде. За спалните смятам, че не биха имали проблем.
Нямам представа какво проучвате, но да сравнявате комфорта от подово в сравнение с климатици е все едно да сравнявате Майбах с Москвич!

Да сравнявате директо топлене с реотан и КОП = 1 и хладилна въздушна машина с КОП = 2, 3, 4 е пак същото!
Успехи!
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 8:33 pmшоп написа:
пет мар 19, 2021 7:48 pmLenovo написа:

Успоредно проучвам и така наречените подови климатици, опасенията ми са свързани с това дали биха успели равномерно и комфортно да стоплят хола с кухнята - те са около 42 квадрата някъде. За спалните смятам, че не биха имали проблем.
Нямам представа какво проучвате, но да сравнявате комфорта от подово в сравнение с климатици е все едно да сравнявате Майбах с Москвич!

Да сравнявате директо топлене с реотан и КОП = 1 и хладилна въздушна машина с КОП = 2, 3, 4 е пак същото!
Успехи!
Затова съм написал, че съм отворен към предложения и, че нямам лични наблюдения върху работата на подовите климатици точно.
Обърнах се и към другия колега, които предложи ТП (самоделна и заводска) и бих искал да разбера от къде мога да проуча по-подробно въпроса с преправените ТП, тъй като 10-15 хил лв само за машината (фабрична) не бих отделил.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет мар 19, 2021 7:46 pmLenovo написа:
За кое населено място говориш? Каква ти е ТП и каква ти е инвестицията в нея?
Иначе "заводските" ТП като гледам дори моноблоковете по 5кв започват от над 6000лв (примерно LG). Да не говорим за някое Мицубиши.
За мен предполагам, че около 6 до 9 кв ТП би ми трябвала, съответно тя ще е по-скъпа.
Е, че електрокотела да не е без пари? Ел. котел - 2К, ТП - 7К, т.е. 5К разлика. Ако е правена - не повече от 3-4К да ти излезе - за 2 години си я изплатил от икономия спрямо ел. котел
Не искам да правя реклами, но ето една много добра ТП на много добре цена (мога да дам поне още 5 модела на тези цени):
https://bgr.bg/wp-content/uploads/2018/ ... _pumps.pdf
Hursa - майстор
Подовото е много скапан майбах. :) Много хора не обръщат внимание на големите му недостатъци. (Дори част от недостатъците ги приемат за предимства :))
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 8:53 pmLazarGanev написа:
пет мар 19, 2021 7:46 pmLenovo написа:
За кое населено място говориш? Каква ти е ТП и каква ти е инвестицията в нея?
Иначе "заводските" ТП като гледам дори моноблоковете по 5кв започват от над 6000лв (примерно LG). Да не говорим за някое Мицубиши.
За мен предполагам, че около 6 до 9 кв ТП би ми трябвала, съответно тя ще е по-скъпа.
Е, че електрокотела да не е без пари? Ел. котел - 2К, ТП - 7К, т.е. 5К разлика. Ако е правена - не повече от 3-4К да ти излезе - за 2 години си я изплатил от икономия спрямо ел. котел
Не искам да правя реклами, но ето една много добра ТП на много добре цена (мога да дам поне още 5 модела на тези цени):
https://bgr.bg/wp-content/uploads/2018/ ... _pumps.pdf
Може ли да помоля за кординати (сайтове, фирми, хора и т.н.), които се занимават с правене на ТП.
За да не е реклама и да сме в разрез с правилата, може на лично да ми изпратите други такива фабрични модели ТП.
Иначе другата разлика е,че котелът е 2к с монтаж при това немски котел. Докато ТП с монтаж и т.н. ще мине 8 със сигурност, но няма да задълбавам повече в тази насока. Ще съм много благодарен, ако споделите инфото за другите ТП и за преправените.
Благодаря предварително. :partyman:
Ей ти още една хубава ТП на добра цена:
https://bulclima.com/uploads/catalog/pr ... %8F(3).pdf
Остави ги правените, тях ги препоръчвам само пред ел.котела :) . Пък като искаш мога да ти дам моята, иска ми се да я сменям с маркова :cool:
Lenovo - напреднал
А нещо такова: https://dovatclima.com/%D1%82%D0%B5%D1% ... u-kit.html

От тази серия има модели с различни мощности на доста по-достъпни цени.
Ами то това е все едно правена, ама пак е много, ама много по-добре от ел. котела
Lenovo - напреднал
пет мар 19, 2021 9:39 pmHursa написа:
Подовото е много скапан майбах. :) Много хора не обръщат внимание на големите му недостатъци. (Дори част от недостатъците ги приемат за предимства :))
Правилно ли разбирам, че вашият съвет е за подови климатици?
Ако не е тайна вие как се топлите?

Тема "Подово с електрически котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: