Ако все пак решиш да слагаш някъде шини, според мен трябва да предвидиш и обтяжки.
ср мар 17, 2021 10:12 amresistbody написа: Димо ако сложиш хоризонтална конструкция на стената между дневната и спалнте и там където ще ти е кухнята ще си решиш много проблеми и ще загубиш само 3см... така ще имаш място за комуникацията и ел-то и тавана ще остане свободен.. и ще изпълниш горе долу както е по проект ЕЛ-то... ако нещо не ме разираш пиши или звънни да ти кажа идеята ми...Ще звънна малко шп-късно като стане по-човешко време

Иначе аз много мислих как точно да прекарам гофретата и кабелите и ако искам всичко да е в подпокривното пространство си иска доста дупчене на горния венец (на места по 24 см дърво - 4 греди по 6 см една върху друга

Друг вариант, който ми хрумна за да избегна дупченето и окабеляването в подпокривното, освен предстенната обшивка от гипсокартон е да направя горе по ъглите на хола куфар/корниз от гипсокартон който се спуска малко под долния край на горния венец и в него да ми вървят кабеляците и от там да влизат надолу в стените. Мога и разни ледчета или лунички да сложа там да не е самоцелен тоя куфар после. Колко е нормално да е широк и висок един куфар? Притеснявам се да не стане много грубо на вид.
Нещо такова:
но може би по-дълбоко надолу ще се наложи при мен като на тези двете: