• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
yordanovdir - напреднал
Ако все пак решиш да слагаш някъде шини, според мен трябва да предвидиш и обтяжки.
2metraninja - специалист
ср мар 17, 2021 10:12 amresistbody написа:
Димо ако сложиш хоризонтална конструкция на стената между дневната и спалнте и там където ще ти е кухнята ще си решиш много проблеми и ще загубиш само 3см... така ще имаш място за комуникацията и ел-то и тавана ще остане свободен.. и ще изпълниш горе долу както е по проект ЕЛ-то... ако нещо не ме разираш пиши или звънни да ти кажа идеята ми...
Ще звънна малко шп-късно като стане по-човешко време :)

Иначе аз много мислих как точно да прекарам гофретата и кабелите и ако искам всичко да е в подпокривното пространство си иска доста дупчене на горния венец (на места по 24 см дърво - 4 греди по 6 см една върху друга :shock: ) А и съм съгласен, че ще е по-лесно за монтаж ако е под гредореда - ще работя стъпил на стълба на пода, няма да се вра в тясното и ниско подпокривно.
Друг вариант, който ми хрумна за да избегна дупченето и окабеляването в подпокривното, освен предстенната обшивка от гипсокартон е да направя горе по ъглите на хола куфар/корниз от гипсокартон който се спуска малко под долния край на горния венец и в него да ми вървят кабеляците и от там да влизат надолу в стените. Мога и разни ледчета или лунички да сложа там да не е самоцелен тоя куфар после. Колко е нормално да е широк и висок един куфар? Притеснявам се да не стане много грубо на вид.

Нещо такова:
Изображение
но може би по-дълбоко надолу ще се наложи при мен като на тези двете:
Изображение
Изображение

Прикачен файл

kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-24.jpg
kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-24.jpg (98.14 KиБ) Видяна 1033 пъти

Прикачен файл

kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-8.jpg
kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-8.jpg (37.75 KиБ) Видяна 1033 пъти

Прикачен файл

kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-4.jpg
kak-pravilno-sdelat-korob-iz-gipsokartona-4.jpg (51.74 KиБ) Видяна 1033 пъти
nikolov333 - майстор
Куфар, само в краен случай! :idea:
Прави си нещата максимално изчистени и без чупки до колкото може! Имай предвид и финишните обработващи операции. Всеки ъгъл и външен ръб, трябва да се обработи и завърши с лайсни, а това си е пипкава операция. Като стигнеш до там ще разбереш, какво имам предвид. :)
2metraninja - специалист
Да, и аз все си падам по изчистените и прави решения, та така и направих - вдигнах всичко над определено ниво и дупчих в стените за да не се налагат куфари и чупки.
С тоя колега и с помощ от малкия синковец и любимата, за 2 непълни работни дни окабелихме половината къща, и то по-пипкавата половина струва ми се. Човека дойде, обясни и показа какво да се прави за няколко часа и ни остави да действаме. На другия ден дойде пак за няколко часа за контрола и да довършим каквото не бяхме направили. Сега ми остави за домашно през седмицата да опъвам дебелите кабели и пак уикенда може би ще довършим окабеляването и ще правим връзките. Таблото ще видим кога.
2metraninja - специалист
Много кабел, много нещо, все съм подозирал че си е сериозна работа кабеляците за цяла къща, но чак толкоз - не. Иначе схемата като я показах на няколко дето разбират все им хареса, а единия спец вика: толкова хубаво направена схема като идея не съм виждал досега. Иначе, като почнах да я чета, се оказа че не е съвсем точна даже, в легендата липсваше 3х4 означението, някои връзки нарисувани неправилно... Абе явно и конструктори и електричари си оставят ръцете по проектите, поне в моя случай. Идеята супер, изпълнението малко джаста праста. И понеже в една много популярна група във фейсбука постоянно питат "cena" :D , за ориентир ще кажа че всички кабели и гофрета ми излезнаха 1500+ лв
Прикачен файл:
20210320_110821-.jpg
Прикачен файл:
20210320_133139-.jpg
20210320_133139-.jpg (97.65 KиБ) Видяна 911 пъти
Прикачен файл:
20210321_182533-.jpg
20210321_182533-.jpg (100.9 KиБ) Видяна 912 пъти
Прикачен файл:
20210319_174555-.jpg
20210319_174555-.jpg (111.73 KиБ) Видяна 912 пъти
И то малко вече след дъжд - качулка, но да питам - каква бормашина ли, перфоратор ли, трябва да си купя да не запецва докато се опитвам да дупча 24 см дърво с 20 мм спираловидна бургия? Сериозно триене се получава явно, дървото пуши като излезе отгоре свредлото. От двете бормашини на ток, с които разполагам - едната райдър 650 вата и една спарки ужким 1100 вата по етикет (не е толкова, даже ми се струва че райдъра е по-мощен от нея) и един лидълски перфоратор на батерия 20 волта, най-мощната машина се оказа лидълския перфоратор. Но и той след 15 см примерно почва да хълцука. Явно тези спираловидните не изкарват много добре стърготините след определена дълбочина , а малкото винтовидно свредло на върха на спираловидното свредло дърпа цялото свредло навътре и се получава заклинване. С проба-грешка установих, че е по-добре първо да пробия тънка дупка - 12 мм примерно, а после да пускам дебелото 20 или 22 мм свредло, нищо че тогава не работи това малкото придърпващото свредло на върха на голямото и се налага да натискам здраво за да върви навътре. Гледам в щатите с едни такива грозни асиметрични машини я вършат тая пробивна работа, но тук даже не видях някъде да се продават такива, а и сигурно цената ще ме откаже. Няма ли някаква що-годе нормална бормашина, колко вата трябва да е или какво да гледам?
Прикачен файл:
20210320_095212-.jpg
schuldiner - майстор
Объркал си свредлата - спираловидното е за бавни обороти и плитки дупки. За отвор през 24 см ти трябва плоско/фрезово.

Туй спарки кога е купувано? Много на ментак мяза.
2metraninja - специалист
Е, плитки плитки - по 2 педи са дълги тея спираловидните. Защо ще ги правят толкова дълги ако са за плитки дупки? И пробвах с различни насторйки, най-добре пробиват - поне моите машинки - на най-бързи обороти и с включена ударна функция :D )

Купих си и плоски още отначало - че по-евтини, тея спираловидните са по 25 лева едното - ама те много къси им опашките на плоските - има-няма 100-200 мм целите. На мен идеята ми беше да правя от двете страни дупки и да ги засрещам, ама то много играчка и не навсякъде е възможно - има места с греди отгоре и просто не може от двете страни да се дупччи. Един от севана ми каза с удължител, ама мен ми се стори много афиф тая идея да дупча 2-3 см дупки широки в дърво на 24 см дълбоки с удължители.

Спаркито е на баща ми, поне на 20 години е, да не и повече. Трябва да го питам откъде го е купил. Аз му сложих тоя патронник, че оригиналния - с ключ - нещо му направих май, или просто не ми харесваше как затяга.
2metraninja - специалист
С тоя локдаун ми затвориха любимите строителни хипермаркети и сега трябва да видя къде изобщо може да има някакви дълги и здрави удължители за 1/4 шестостенни битове каквито са плоските широки свредла да пробвам с тях дали няма да става наистина по-лесно, че някои дупки се оказват цяло приключение с настоящия ми метод.

Също превантивно купих цял кашон пяна за стиропора да почвам да лепя ако удължат локдауна повече от прогнозните 10 дни (а те ще го удължат, какво са 10 дни - то не може да мръдне статистиката за толкова). В тази връзка, никъде не видях 15 см перваз за отдолу на стиропора да започна изолацията. Някой идея какво се прави в такъв случай като е нестандартна дебелина стиропора?
ZEDYCUS - майстор
Изображениеhttps://technotools.bg/milwaukee-udaren ... -1-4-.html
В Кичука е новия магазин. :supz: А този удължител е перфектен имам го от няколко години, също и по късия.
В тази връзка, никъде не видях 15 см перваз за отдолу на стиропора да започна изолацията.
Отиваш и си поръчваш "пола" също в Кичука, фирма Зико, от поцинкована ламарина "гънат" профили на каквито искаш размери.
2metraninja - специалист
пон мар 22, 2021 10:57 amZEDYCUS написа:
Изображениеhttps://technotools.bg/milwaukee-udaren ... -1-4-.html
В Кичука е новия магазин. :supz: А този удължител е перфектен имам го от няколко години, също и по късия.
В тази връзка, никъде не видях 15 см перваз за отдолу на стиропора да започна изолацията.
Отиваш и си поръчваш "пола" също в Кичука, фирма Зико, от поцинкована ламарина "гънат" профили на каквито искаш размери.
Ей, и двете са супер ценна информация, благодарности!
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: