Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Tisho - специалист
Стефан написа:
Неправилно протекла ферментация. Може да се дължи на много причини. Имам въпроси:
1. Колко беше захарния градус?
2. Каква е температурата в помещението?
3. Каква е вместимостта на съдовете, и какви са те?
4. Колко е алкохолния градус в момента?
5. Правили ли сте нещо до момента по въпроса, и какво?
Съжалявам че пиша толкова късно но нямах комп.Гроздето което взех беше слабо 18 карата димят,виното досега съм го наливал в един и същи съд(бидон 100л) не буре държа го в таванско помещение където температурата е около 0 гр.Не съм му мерил алк.градус сега налях в една3л.бутилка и сложих серниста киселина казаха ми че има някакъв минимален шанс с нея да се изчисти :? ако не стане жената трябва през ден да ми готви супи :cry: .Забравих да кажа че като го налях сложих 6 килограма захар на 100-те литра вино и стана около 23 карата
timo1 - специалист
Tisho написа:
Забравих да кажа че като го налях сложих 6 килограма захар на 100-те литра вино и стана около 23 карата
Другия път когато ти е готово виното извади в едно тенджере вино,сложи 2кг.захар в него и го заври на котлона,след тва го връщаш обратно в бидончето и нема прокисване.
п.п.а сега ако несе оправи направо ходи на някои казан поне ракия да си извадиш
Стефан - майстор
Според мен сернистата киселина няма да помогне. Захарния градус не трябва да е повече от 23. Температурата в помещението е причината ферментацията да не протече до края. Подгряването е необходимо в началния стадий на ферментацията, но може би и сега ще свърши работа. Но не една тенджера, а трябва на цялото количество температурата да стане поне 5-6 градуса. 100 л не са много, и с няколко приятели можете да го пренесете в жилището на стайна температура. По този начин ще можеш да го наблюдаваш и дегустираш по-лесно.
Успех!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Стефане, късно е за това. Тръгнала е оцетената ферментация. То и тя няма да протече правилно, ма нейсе.
Стефан - майстор
Един от последните варианти е да опита с дрожди
mitko414 - специалист
Ако както казваш още не вкиснало съвсем, със сернистата киселина има надежда да се оправи, слага се около 1,5 мл на литър, чакаш поне две седмици преди да го пиеш. Освен това в селскостонаските аптеки се продава и откислител за вино.
Tisho - специалист
За оцет ще да е. Добре че имам голяма рода и доста комший че сам не мога да го изпия.Сега разбрах че ако джибрите покажат 18 карата по добре да не пускам вино и явно там е бил проблема.Благодаря на всички за отговорите и да ви пожелая отново весели празници,а аз нова година явно ще я посрещна с купешко вино ](*,) .Някои да ми препоръча марка :sad:
solo5 - майстор
за по-добър оцет излей около 2-3 бутилки оцет в бурето да се хване по-добре гъбата на оцета :roll:
Master_Kenobi - V.I.P.
n_a написа:
Тръгнала е оцетената ферментация. То и тя няма да протече правилно, ма нейсе.
Е, голяма работа като не протече правилно. Вместо оцетна киселина, ще получи оцет-алдехид. На вкус е същото. Почти... :-D
Проблемът е, че няма да може да спаси винцето. :(
Johny - майстор
Tisho написа:
За оцет ще да е. Добре че имам голяма рода и доста комший че сам не мога да го изпия.Сега разбрах че ако джибрите покажат 18 карата по добре да не пускам вино и явно там е бил проблема.Благодаря на всички за отговорите и да ви пожелая отново весели празници,а аз нова година явно ще я посрещна с купешко вино ](*,) .Някои да ми препоръча марка :sad:
Това не го разбрах нещо?!
Ето почети малко:
http://totalbg.com/wine/technofr.htm
http://totalbg.com/wine/home.htm
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=11396

Щом е в бидон, няма начин по пластмасата да се задържи нещо като плесени. Серниста киселина се слага в самото начало. Щом е започнало да вкисва, отпиши го. Ако е студено, виното няма да ферментира и ще остане сладникаво, но не и да вкисне. Изпуснал си нещата още в самото начало. Прави си вино във буре, защото там температурните режими са по-добри, отделно специфичния вкус от бъчвата. Не съм пил хубаво вино от пластмасов съд. Това е мързелива и несериозна работа.
Ако имаш път към Монтана, обади се да ти налея едно шишенце, за да имаш база за сравнение.

Тема "Вкиснато вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: