Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
8180 - майстор
Мараба Пичове,
Честита Коледа.
Докторе,
Плътният поликарбонат е даста сериозен материал, но с + и -, спрямо стъклото и плексигласа. Финансово е най-натоварващ - 3-4х от плексигласа.
1. За топлоизолацията не ми се рови сега, но не разчитай на голяма разлика от 2+2мм.
2. Спрямо плексигласа (което е търг. марка на Рьом, но така му викаме) полик. е по-еластичен (нечуплив). Драска се (непроверено) повече или същото.
3. UV защитата е задължителна за поликарб. и го оскъпява. Без нея губи здравина за 1-2год. Пресен практечески е нечуплив.
4. Термичното разширение е по-голямо от стъклото (практ. същото като плексигласа). Трябва да "плува" в рамката. Иначе се огъва при нагряване, след което запаза тази форма и може да се "изплюе" от нея при вятър и студено.
5. Практически химически пасивен (и трудно се лепи).
6. Може да се обработва (малките дебелини) на студено като тенекия - абкант, гилотина.

Почти същите свойства има P.E.T., който е по-евтин и също се намира на 2мм. (едно от търг. наим. "Вералит"). Това е материала за бутилките на безалкохолните (май с индекса G).

Може да помислиш за гъвкавия (и доста по-евтин вариант), който се ползва по кафенета и автомивки. Наричат го "Винил - кристал" - ок. 1-2мм. Можеш да си поръчаш такива платна с капси и да го слагаш и качваш например, като покривало на ТИР, направо към дървената конструкция или да го навиваш горе при нужда. Не е перфектно прозрачен (според качеството и произхода).

Вероятно знаеш за многослойния поликарб. - има различни видове и дебелини. Много подходящ, здрав, топлоизолиращ и евтин (~10х от пллътния) е за целта, но има само "условно" прозрачен.
Поздрави,
zvetomil - специалист
снимки на дограма към дървени греди. (подпокривно пространство).с алуминиево плъзгане,е наи лесно,да го ползваш.Също не е толкова скъпо колкото системите Хармоника или WV.ако искаш слагаи в него поликарбонат вместо стъкло.

Прикачен файл

PB240005.JPG
PB240005.JPG (104.8 KиБ) Видяна 6665 пъти

Прикачен файл

PB240013.JPG
PB240013.JPG (94.28 KиБ) Видяна 6665 пъти
pipbel - майстор
Мдааа, хубаво се е получило при тебе. Дървото и бялата дограма добре си пасват.
И предложението на 8180 за този "Винил - кристал" ми харесва.
Има още време, ще ги мислим (и пробваме) нещата :cool:
Master_Kenobi - V.I.P.
zvetomil написа:
...с алуминиево плъзгане...
Къде е плъзгането? :? Само аз ли не го виждам?
zvetomil - специалист
мастер прочети темата и питането ,но първо изключи меча че те заслепява.Аз казвам,че с плъзгане е удобно.Дали някои ще следва твоито мнение моето или неговия си акъл е извън обсега на твоя св. меч
Master_Kenobi - V.I.P.
zvetomil написа:
снимки на дограма към дървени греди. (подпокривно пространство).с алуминиево плъзгане,е наи лесно,да го ползваш.
Та къде е плъзгането викаш? :?
Ако поуцелваше по-добре главни букви, препинателни знаци и пр. граматически дреболийки, можеше и да си по-разбираем... Иначе, дори аз с меча, не мога да разчета мислите ти в главата. :shock:
Master_Kenobi - V.I.P.
zil157 написа:
Десет мнения - никакъв смисъл . Вие май само за спорта и рейтинга пишете . Един от вас с такива безмислици стигна до 2500 .
Къв рейтинг, кви 5 лева, бе пич?! Тебе тва ли те вълнува?
Я, посочи точно кои 10 мнения имаш предвид! Ама точно - всичко да е безсмислено в тях. Освен това, преди горното мое - на Цветю.
kaishew - специалист
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА.Ето и от мен как съм го направил с алуминий и стъкло,които през лятото ще махам.

Прикачен файл

Picture 148-1.jpg
Picture 148-1.jpg (35.59 KиБ) Видяна 6240 пъти

Прикачен файл

Picture 149-1.jpg
Picture 149-1.jpg (36.78 KиБ) Видяна 6240 пъти

Прикачен файл

Picture 157-1.jpg
Picture 157-1.jpg (255.31 KиБ) Видяна 6240 пъти

Прикачен файл

Picture 010-1.jpg
Picture 010-1.jpg (197.84 KиБ) Видяна 6241 пъти
zil157 - специалист
Master ли си , майстор ли си , не те знам , но къде е мнението , което цитираш ?Не се вземай толкова насериозно , стана началник и веднага се зарази от модераторската болест - имам право да трия и почвам . Вземи пример от hygro - само съвети и полезна информация . ЗА МНОГО ГОДИНИ ! Не ми отговаряй !
Master_Kenobi - V.I.P.
Съжалявам, пич. Няма как да не ти отговоря. Я се замисли, какъв е смисълът да го трия, при условие, че те цитирам?! А сега преброй до три и пак кажи, дали съм го изтрил аз. Е?...
Май някой друг го е забърсал, без да забележи, че е цитирано. Прай сметка колко е било полезно за темата, щом двама са му скочили!
А, сполай ти! (И още си чакам, да ми покажаш 10-те безсмислени мнения...)

Тема "Зимна градина - остъкляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: