Най - вълнуващия въпрос зимно време.
препоръката, която получих за инсталацията е 35kW. Кой от тези два котела се смята за превъзхождащ другия (доста генерален въпрос, но все пак)? Viesmann-a мога да го взема с 300лв по-евтино, но не са ми драма, ако са оправдани. Bosch-a, до колкото видях в английските форуми, има леко предимство от към икономия ако се оборудва със смарт глави и wifi контролер, но една глава е 160лв, а икономията, която дават реално е около 4-5%. Т.е. при 1500лв на сезон за газ (2 етажа по 75кв + два радиатора в мазе) спрямо 7 глави, които трябва да сложа, 7 х 160 = 1120 лева, тия 5% ше ги избия след 14-15 години, те главите ще заминат много по-рано според мен. Има ли смисъл изобщо от това упражнение или да слагам обикновени?
speka_rs - майстор
Колега надявам се да топлиш нещо по - голямо от 250м2 без изолация за да имаш смисъл от толкова мощен котел.
Сигурно спецовете са му офертирали двубандов.
Като го гледам моя (котел 14kW) как цикли (на 80-90m2), направо ми идва да демонтирам топло изолация от къщето.
brassSob - специалист
Vitodens 100 модел 35 не е актуален. По-добре наново прерови каталога на Viessmann и сравни. Цялата гама на Vitidens 100 е актуализирана с нови модели отскоро и не знам дали все още има отзиви.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет май 21, 2021 10:05 amDashiellNico написа:
препоръката, която получих за инсталацията е 35kW.
Поради що се налага толкова мощен котел - заради голяма отоплителна площ или голяма консумация на БГВ? Каква площ ще се отоплява?
2x75m2.
Което предполага 2 бани + 2 кухни.
Ни дебит на БГВ ще му е добре, ни минималната мощ при отопление. Само мощ за затопляне на БГВ.
sokolov.91 - майстор
Много подобен случай имах зимата. Правих инсталация на къща 2 етажа по 70 квадрата. Човека заговори за отоплението. Щяло да е на газ. Някакъв си парнаджия му беше дал оферта 10 бона за някакъв Еко конденз силвър котел двуконтурен с он офф термостат. Малки панелни радиаторчета и тръби пекс 16ки. И то само за първия етаж беше тази оферта. Бях му я пращал тогава на Трифон. Та казах му на човека да му бие шута на парнаджията и да слуша какво ще му кажа. А аз му казах: големи панелни радиатори, едноконтурен Бош 2500w 24кв., CT 200 или CT 100 регулатор, външен датчик за котела и 200 литра стоящ бойлер с 30кв серпентина в мазата. И рециркулация от двата етажа до бойлера.
Бойлера докато заработи му излезе към 1000лв. Радиаторите за първия етаж около 850лв. Тръби кранчета изолации термо глави не знам, но да кажем 500лв. Котела с димоотвод и датчик го имаше за 3500лв мисля. Управлението 500 и стигаме до 6 бона за първия етаж. Втория има за 1500лв да купи само тръби радиатори и кранчета и глави и станаха 7500 за готово парно на 2та етажа с големи радиатори дебели тръби и 200 литра бойлер. Да не говорим за котела и управлението, че нямат нищо общо с този Еко конденз силвър.
Та така. Всеки да си прави сметките.
пет май 21, 2021 10:05 amDashiellNico написа:
препоръката, която получих за инсталацията е 35kW. Кой от тези два котела се смята за превъзхождащ другия (доста генерален въпрос, но все пак)? Viesmann-a мога да го взема omegle xender с 300лв по-евтино, но не са ми драма, ако са оправдани. Bosch-a, до колкото видях в английските форуми, има леко предимство от към икономия ако се оборудва със смарт глави и wifi контролер, но една глава е 160лв, а икономията, която дават реално е около 4-5%. Т.е. при 1500лв на сезон за газ (2 етажа по 75кв + два радиатора в мазе) спрямо 7 глави, които трябва да сложа, 7 х 160 = 1120 лева, тия 5% ше ги избия след 14-15 години, те главите ще заминат много по-рано според мен. Има ли смисъл изобщо от това упражнение или да слагам обикновени?
благодаря моят проблем е здрав

Тема "Bosch 7000iW или Vitodens-100 35kW?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: