• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
По човал в топлите дни по два в студените .
pipbel - майстор
В зависимост от калоричноста на въглищата ....над 1.2 тона на месец . или не по малко от 6-7 тона , качествени въглища .
Ба си хамалогията.
Ще ви се почернят дните бе.
takezo не го мислете, той си е от Перник/шко.
Дет копне - въглища вади. :-D
Ама другите - добре се позамислете..... :?
Takezo Sensey - модератор
Дам вЕрно е .

Въглищата са скъпички .

Преди около 3 години един приятел и той "храни" 2 ет. по ..квадрата .
100 глидера на Н500 + 2 боилера

Та какви ли ме мастори идваха , мериха смЕтаха ....
Е доиде и зимата , пича вкл. и "духалка" че му се роди детенце и в стаите беше 16-18 градуса .

Мъкааааа

Сега го "мъчи" с Донбаски въглища от 260 лв. тон ако не се лъжа 10 тона :shock: .

Само за справка - комшУ с правен котел и 6 тона държи над 22 градуса в стаите с естественна конвекция и 1 тон( предполагам) вода поне .

Та незнам какво да кажа ...
Гледай , чети , избирай - на продавачи не вярвай котлите имат около 80-85 % КПД демек 30 х 0.8 = 24 квт.

Само да не си помислиш че и алуминиевите радиатори са толко Убави колкото разправят по магазините

Е те това е ...нека специалистите да кажат че аз съм - аматьорче но практик .
:wink:
tassel - специалист
Имаме парно на въглища от 1993г. Котела е Дакон 32 пак от същата година с долно горене. Радиаторите са чугун. За 4 етажа от по 80-90кв.м. за един сезон отиват около 5-6 тона. Тази година въглищата са с 50% по-скъпи т.е. 300лв. тона. Въпреки това, като съотношение отопляема площ/цена си е най-ефективно. Парното гори от 9 сутринта до 9 вечерта, понякога и до по-късно.
В другата ми къща имаме две камини с водна риза. Минимум 10кубика дърва на камина, което прави горе долу същата цена, отопляемата площ е 3 пъти по-малка.
За няколко стаи най-добре климатик.
Time2Burn - специалист
4 етажа по 80 квадрата не е малко, тези 32кВ стигат ли ви? А като гори от 9 до 21 ч - нощно време и най - вече преди 9 не ви ли е студено?
Значи общо взето 6 тона по 300 лева си отиват.. Такезо, къде ги намираш тия въглища по 60 лева бе, на 40 км съм от Перник, дай да дойда да натоваря 10 тона :)
tassel - специалист
Да наистина котела е малко малък вече, но когато правихме инсталацията нямаше 4-ти етаж. Може би ще го сменяме за следващия сезон, но този все още си работи добре. По принцип, колкото е по-голяма отопляемата площ, толково по-ефективно, защото когато бяхме на 3 етажа пак толкова въглища отиваха горе долу. Като казвам 9 часа имам предвид, че тогава слагаме въглища за последно и до 12-1 часа радиаторите са на макс, а те са чугунени и изстиват много бавно, така че до следващото палене си е ОК. Недостатък на този модел котли е, че е с долно горене, т.е. трябва да добавяш през определено време въглища и да не го оставяш да изгасне. Сега повечето са с горно горене. Чувам, че Виадрус са добри. Има и някакви турски, които също били добри.
Time2Burn - специалист
А разхода еднакъв ли е, в смисъл при еднакви киловати да речем , чух от съфорумец, че виадруса харчи 2 пъти повече от Дакона, та затова ми препоръчаха дакона... Истина ли е това? Защото ми предлагат виадрус 30кв на половин цена, та за моите 150 кв мисля да ми стига... Мечтая си водата в инсталацията ми да е към 80 градоса, сега максимума който постигам с пелетна печка е 60 градуса и изпуквам от студ.. за разхода да не говорим, близо 1000 лева от началото на сезона, като се има предвид че гори само нощем :) Един виадрус със едно зареждане колко ли ще изкара? Той е с горно горене така ли?
filmatoplo - майстор
Някой правят един трик ,махат от Дакона една преграда от камерата която не е риза и така сабира повече въглища на веднъж .
tassel - специалист
Един съсед има виадрус. От няколко години купуваме заедно въглища. И той взима, колкото и ние, така че... Квадратурата му е горе долу, колкото нашата. Той си е доволен от котела. При горното горене го пълниш, драсваш клечката и това е. Само трябва да прецениш, колко да го пълниш. Да ти кажа, при нас температурата е максимум 60-70 градуса, но радиаторите не се пипат. Не знам, защо при теб е студ. :? От въглищата също зависи, как ще работи парното. Една година такъв студ брахме с едни боклуци.
Time2Burn - специалист
При мен е студ, защото постигам такава температура при отопление на 3 от 7 стаи. Ако ги пусна всичките водата ще е на 40° което е безмислено.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: