Предстои ми ремонт и иска да го използва за да заложа тръби за поставяне на рекуператор към края на годината. Над помещенията от картинката е покрива и ще сложа рекуператора в подпокривното пространство. Ясна ми е идеята да се извежда въздуха от банята и кухнята а да се вкарва свеж в спалня и хол, но не искам да оставям голямо разстояние под вратите, главно за по-добро уединение, нито да ги режа и да слагам решетки. Решетка в стената пък съвсем не мога да измисля как да сложа. Затова си мислех да направя в спалнята и трапезарията по една входяща и една изходяща точка. От тук идва сложното - става ли и двете да са на тавана или пък е по-добре едната да е ниско, другата високо. Но коя да е ниско? По принцип мисля да направя едната стена на трапезарията с гипсокартон и мога да скрия зад него тръби за нисък монтаж на решетките. Даже мога да сложа входящата за спалнята да излиза под/зад радиатора, за да се дозатопля въздуха през зимата. Изходящия за спалнята може да е някъде над вратата, за да не става течение над леглото. За трапезарията - изходящ над печката, входящ някъде в другия ъгъл. В банята само изходящ, някъде над тоалетната. Ще се радвам някой от експертите да даде мнение по въпроса.