Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, свързах успоредно 2бр. RGB ленти SMD5050 (7,2W/m) за осветление на двора. Лентите са от комплекти от типа https://www.emag.bg/komplekt-led-modul- ... ario_ID=49. Двете ленти са на разстояние една от друга и се свързват посредством предварително положени в бетон кабели. Връзките са на неудобни места и е възможно нещо да съм сгафил с тях. Захранването е 8,3А /мисля, че е достатъчно/. Идеята е да управлявам двете ленти с общ контролер /един от тези от комплектите/. При първоначално включване едната лента светна само в зелено, а другата само в червено. Контролера не ги управлява по никакъв начин. След повторен оглед на инсталацията, се оказа, че в тъмното съм разменил + и - кабелите от захранването. След корекция вече не светва нищо. При проба с трета такава лента директно свързана към контролера, всичко работи нормално - дистанционно, контролер, захранване. Тормозят ме следните въпроси?
- Възможно ли е при грешното свързане да са изгоряли всички диоди? Най-вероятно не, защото при разменяне на кабелите отново светват /едната в червено, другата в зелено/.
- Възможно ли е контролера да идва слаб за двете ленти?
- Ако е проблем при връзките, все трябваше някой цвят на поне едната лента да светне

Моля за Вашето съдействие :? :? :?
sstefanov - майстор
Без контролер светват ли ти всички както трябва при директно свързване към захранването?
ср авг 11, 2021 10:26 amsstefanov написа:
Без контролер светват ли ти всички както трябва при директно свързване към захранването?
Не, нищо не светва. Само като разменя + и - от захранването едната светва червено, другата зелено. Не мога да го измисля
Large - специалист
Ако може да качиш снимки на конекторите и свързването на лентата?
Лентата от линка има конектори, които не могат да се пренареждат без презапояване откъм самата лента.
Да нямаш в предвид че си свързал конекторите на контролер и лента наобратно (на 180 градуса)?

Огледай маркировката на лентите, в местата за рязане дали всички са с еднакви последователности: 12+, G,B R... да не излезе че някои са -12в... или буквите са разменени.
Ако и трите ленти са купени от един и същ търговец, като един и същ продукт, шанса е малък, ама къси клечки, колкото искаш.
Не вярвам някой китаец да седне да разменя пинове, при запояването на конектора, ама може да не е бил на кеф конкретния ден.
Би трябвало да можеш да усетиш дали под термо шлауха кабелите са запоени под ред или разбъркано.

Ако всичко им изглежда еднакво, закачи първата, работеща лента за контролера, а след нея и някоя от проблемните.
sstefanov - майстор
Не, нищо не светва. Само като разменя + и - от захранването едната светва червено, другата зелено. Не мога да го измисля
Как така разменяш + и - ?

От захранването ти идват 2 кабела, + го свързваш към общия край на трите цвята, а - към всеки цвят по отделно. Трябва всеки да светне. Ако не - или си объркал свързването, или захранването не държи.
ср авг 11, 2021 10:52 amLarge написа:
Ако може да качиш снимки на конекторите и свързването на лентата?
Лентата от линка има конектори, които не могат да се пренареждат без презапояване откъм самата лента.
Да нямаш в предвид че си свързал конекторите на контролер и лента наобратно (на 180 градуса)?

Огледай маркировката на лентите, в местата за рязане дали всички са с еднакви последователности: 12+, G,B R... да не излезе че някои са -12в... или буквите са разменени.
Ако и трите ленти са купени от един и същ търговец, като един и същ продукт, шанса е малък, ама къси клечки, колкото искаш.
Не вярвам някой китаец да седне да разменя пинове, при запояването на конектора, ама може да не е бил на кеф конкретния ден.
Би трябвало да можеш да усетиш дали под термо шлауха кабелите са запоени под ред или разбъркано.

Ако всичко им изглежда еднакво, закачи първата, работеща лента за контролера, а след нея и някоя от проблемните.
Бях вързал грешно кабелите към захранването. Червения кабел беше на -, черния на + https://www.led-zona.bg/uploads/com_art ... 1f5363.jpg. иначе съм срязал 4-те проводника между самата лента и 4пиновия конектор към контролера и съм ги удължил с други кабели, чрез пресукване, отгоре термосвиваем шлаух и общо с изолирбанд в/у 4-те връзки.
Комплектите са от един търговец, но са купувани по различно време, ролките на които са навити са различни, едната лента е с черен кабел освен RGB, а другите 2 са бял. Ще ги огледам довечера като се прибера. Не предположих, че има вариант да са разбъркани.
Large - специалист
ср авг 11, 2021 11:16 amarch.markov написа:
Бях вързал грешно кабелите към захранването. Червения кабел беше на -, черния на + https://www.led-zona.bg/uploads/com_art ... 1f5363.jpg. иначе съм срязал 4-те проводника между самата лента и 4пиновия конектор към контролера и съм ги удължил с други кабели, чрез пресукване, отгоре термосвиваем шлаух и общо с изолирбанд в/у 4-те връзки.
Комплектите са от един търговец, но са купувани по различно време, ролките на които са навити са различни, едната лента е с черен кабел освен RGB, а другите 2 са бял. Ще ги огледам довечера като се прибера. Не предположих, че има вариант да са разбъркани.
За начало, не сменяй поляритета на захранването.
Не си пресилвай късмета, щом работи все още, дори и с другата лента.
Възможно е да са объркани или прекъснати кабелите в стената
Благодаря, проблема е решен. Двете "еднакви" заедно закупени ленти явно са правени от различни китайци :rolleyes:

Тема "Проблем с RGB Led осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: