Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Ще трябва да видиш какъв е свободния капацитет на помпата от упътването на котела и да видиш от техническите данни за подовото отопление дали ще ти стигне. Който ти е смятал подовото трябва да ти е дал необходим напор и дебит, който ще ти трябват.

Ако ти трябва хидравличен изравнител, мога да ти предложа такъв.
radius - майстор
Моите интегрално-диференциални изчисления показват, че помпа 15/60 ще му осигури делта Т 5 градуса (ако това е целта).
пон авг 09, 2021 11:46 amradius написа:
Моите интегрално-диференциални изчисления показват, че помпа 15/60 ще му осигури делта Т 5 градуса (ако това е целта).
А коефициента на пропорционалност защо го игнорираш в твоето уравнение?
Ше земе да мръдне градуса нанякъде и.....
speka_rs - майстор
нед авг 08, 2021 8:02 pmspeka_rs написа:
Здравейте, искам да попитам относно помпа за подово отопление. Системата се състои от 9 кръга със дължина между 65-85 л.м.
Та въпроса е : Дали вградената помпа в котел Висман, която е 15/6 ще е достатъчна за тазии система ?
Според мен си трябва допълнителна помпа 25/6 и хидравличен изравнител, но газаджията се мъчи да ме убеди, че ще е достатъчна !!!

Днес имах възможността да отворя газовия котел и помпата вътре се оказа 15-75, така че майстора ще излезне прав. Така че ще го пуснем така, а ако поради някаква причина не стига дебита, тогава ще го мисля с втора помпа. А колко ще е точно делта Т ще го видим като запали котела и поработи 1 ден.

Благодаря на всички писали
syncho - майстор
ср авг 11, 2021 9:36 amspeka_rs написа:
Здравейте, искам да попитам относно помпа за подово отопление. Системата се състои от 9 кръга със дължина между 65-85 л.м.
Та въпроса е : Дали вградената помпа в котел Висман, която е 15/6 ще е достатъчна за тазии система ?
Според мен си трябва допълнителна помпа 25/6 и хидравличен изравнител, но газаджията се мъчи да ме убеди, че ще е достатъчна !!!

Днес имах възможността да отворя газовия котел и помпата вътре се оказа 15-75, така че майстора ще излезне прав. Така че ще го пуснем така, а ако поради някаква причина не стига дебита, тогава ще го мисля с втора помпа. А колко ще е точно делта Т ще го видим като запали котела и поработи 1 ден.

Благодаря на всички писали
Майстора може и да не е прав, защото котелът има много голямо съпротивление и трябва да гледаш колко е свободния капацитет на тази помпичка. Това можеш да го видиш в упътването на котела, а не в самия котел. Съжалявам да го кажа, но RTFM!
speka_rs - майстор
ср авг 11, 2021 12:23 pmsyncho написа:
Майстора може и да не е прав, защото котелът има много голямо съпротивление и трябва да гледаш колко е свободния капацитет на тази помпичка. Това можеш да го видиш в упътването на котела, а не в самия котел. Съжалявам да го кажа, но RTFM!
Благодаря и на теб syncho. Разбирам те, че искаш всички системи да са изпипани до последния детайл, но не всеки има възможност да има перфектен проект, който и да е изпълнен много много добре.
Все пак форума е направи сам и за това исках мнение от хора, които са правили такива системи. За първи път се сблъсквам с вградена помпа на газов котел и не бях сигурен какво и как гледам.
Но след твоето ососбенно ценно мнение RTFM (за което ти съжеляваш), съм сигурен че няма да ми помогнеш грам и като истински продавач ще ми предлагаш разни работи. Така че ако не можеш да помогнеш недей да си сипеш безполезните мнения на моите въпроси, просто ги пропускай. И аз обещавам, че няма да искам да си купя нищо от теб.
шоп - майстор
Много малко данни!
Няма човек, който може да сметне задачата при тези изходящи данни.
radius - майстор
Ами ако вярно ТО на котела е с много голямо съпротивление, условието се променя.
Но пък помпа 7.5м ми звучи доста добре като за стокова.
Едва ли ТО, на на различните производители, се различават много, според хидравличните си характеристики.
Освен напор, требе да гледаме и дебит, че в морето от гънки се загуби делтата.
Всъщност, зная за едни, които са с напор 6, което вероятно сочи занижени изисквания.
Е, предвидил е помпичка производителят.

Колко свободен капацитет е нужен?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: