• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Честита Нова Година на всички параджии! Въпроса ми е към специалисти. Предстои ми да монтирам 60кВт котел на тв. гориво в къща на два етажа. Трябва да сложа 2 помпи-по 1 за етаж. За всеки етаж тръгват 2 тръби. Къде е най-добре да се сложат помпите-на топлата или студената тръба? :?
stamenov1 - специалист
Помпите се слагат на студената вода, заради температурата.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо се налага помпите да са две - не може ли да е една и да се постави преди разклонението(колектора)?
naskov - майстор
Помпите в действителност са 3 -бойлера е с отделна. С 2 помпи Grundfos 25/6 излиза по-евтино отколкото с една 32/80.Интересуваме дали радиаторите ще се загряват еднакво добре , когато помпите са студената или на топлата.Когато са на студената няма ли да се получава противопоток и не трябва ли между тях да се сложи обратен клапан? Благодаря предварително за мненията
LazarGanev - "Велик майстор"
Сигурно сравняваш цените на различни класове - UPS и UP Basic. Иначе за загряването на радиаторите няма значение къде е помпата. Помпите издържат до 110°С - в нормално положение няма проблем да е на топлата вода, но ако заври водата може да стане проблем. Противопоток ще има, ако едната е на топлата, другата на студенета вода. Възвратни клапани трябва да сложиш, но не разбрах къде е това "между тях"
filmatoplo - майстор
В съвременните отоплителни инсталации където се налага монтиране на няколко зонални помпи от общ колектор - помпите се монтират на топлата вода . Но не е грешка и обратно - само сложи пружинна възвратна клапа пред всяка помпа и филтър след нея , като пред клапата и след филтъра сложи кранове. Успех .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
В съвременните отоплителни инсталации където се налага монтиране на няколко зонални помпи от общ колектор - помпите се монтират на топлата вода . Но не е грешка и обратно - само сложи пружинна възвратна клапа пред всяка помпа и филтър след нея , като пред клапата и след филтъра сложи кранове. Успех .
Клапан се слага след помпата за да се намали вероятността от кавитация :!:
Филтър се слага преди помпата за да предпазва нея и клапана :idea:
filmatoplo - майстор
За същото говоря ама нали не сме в клас и аз не показвам на дъската с показалка , от другия край съм почнал да ги редя :lol:
naskov - майстор
Поставянето на пружинните клапани няма ли да увеличи допълнително съпротивлението на системата и да натовари още помпите?
ra4o - специалист
Те затова са помпи - да бутат и отделно в режим циркулация нямат много зор. Хич не мисли за натоварването им, но забравяш за всякъв вариант за естествена циркулация в системата и разчиташ на ЮПС и енергото.
  • 1
  • 2

Тема "място на помпите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: