Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Аз заложих на това: https://www.aliexpress.com/item/4000212 ... e469f8b9-5

За сега около месец държи и се представя на ниво.
NAS - напреднал
Проблемът на "китайците" е в реалното сработване на релетата. На тези модели е описано, че сработват от 0,1s до 30s, което е доста относително.
Under-voltage protection action time:0.1s~30s(default:0.5s)
Реалните тестове показват, че сработва при 265V за около 0.8-1s, което време не е малко и е възможно да не се справи с опазването на електроуредите вкъщи. От друга страна цената му е значително по-ниска от останалите на пазара. А като се сравнят тестовете с тези на модел произведен от Schneider Electric, китаеца бие в пъти. Резултата на Schneider-a е от 3.6-4s, което е ужасно дълго време.
Моят опит не е от първо лице. Споделям само какво съм гледал в мрежата. Има вариант да не съм прав.
mironcho - специалист
пет авг 27, 2021 1:45 pmNAS написа:
А можете ли да ме упътите как точно се интерпретира този член?

povtornoZazemqvane.jpg

Тъй като нямам идея как да измеря общото заземяване, трябва ли да го вземам предвид или като набия коловете да гоня тези 30 Ома в т.2?
Над таблицата пише въздушна линия. Става въпрос за всички заземители на електромерни табла и разклонителни касети от трафопоста до края на линията. Те се явяват повторни заземители и съответно в тази таблица са описани изискванията към тях. Не бери грижа колко е общото съпротивление на повторните заземители на въздушната линия, които са собственост и грижа на ЕРП-то. Те не са твоя работа.

Чел си наредбата, ама си пропуснал малко по-напред (или неразбрал) чл.186 пише, където пише, че е препоръчително (т.е. не е задължително) повторния заземител да е на главното табло. С други думи няма смисъл да правиш твой заземител, особено ако елетромера е на 10-15м от таблото ти. В твоя случай не разбираш но ти се ще да го разбереш и съответно се притесняваш как да стане за да си защитен от всякъде, тогава - правиш свой заземител и биеш колове докато постигнеш съпротивление което да те успокоява (~плацебо) или докато разореш градината си напълно.
И двата варианта са допустими.
Да 30ома ще са достатъчни според таблицата. Ако ти се струва недостатъчно - всичко зависи от разходите на които си склонен за увеличаване броя на коловете и мерака за разкопаване на градината си. Имай предвид, че за да вършат работа допълнителните колове трябва да са на разстояние един от друг ~ два пъти дължината на опашката им (>3m). Имаш ли толкова място и мерак да копаеш?
Твоя заземител ще е самостоятелен и ако е изпълнен по правилата, ще може да се откача и да се измерва. Това ще се случи вероятно за първи и последен път когато го монтираш. Едва ли ще ти се дават 100лв да викаш лаборатория ежегодно, както пише в една друга наредба.
Една подсказка виж чл.157(3) :partyman:

PEN (нулата от стълба) обикновено се разделя на PE и N в първото табло в имота, но става и както е писал Николов и с трети кабел. Обаче там има много ако и м@м@т@ - трябва да се копа, става криво, ако има тротоарни плочки и електромерното табло е далече.
Друго е, че нямаш право да полагаш подземни комуникации под тротоара щото това е общинска земя и трябва право за преминаване, сервитут, разрешения от кого ли не и с право, ама ти си знаеш.
Има и някаква вероятност като минат от енергото и видят вързан кабел на земното да го резнат, защото им го няма в проекта и тогава цялата идея за TN-S да започва от електромера отива по дяволите.

За ДТЗ-тата, слагай, ще работят. Тези дето те съветват за двупроводни линии да си ги правят у тях!
Ако си готов да бъдеш дообъркан от всякакви съвети тук от форумните "проектанти", опиши какви токови кръгове си натворил да ти измислим табло и бъди готов да получиш всякакви идеи, дори противоречащи си. Остава да намериш начин да избереш правилната за теб, което пак опира до съвет на професоналист, а не такъв научил материята от форума докато си е ремонтирал имота :weedman: .
Успех :partyman:
nikolov333 - майстор
пет авг 27, 2021 9:20 pmNAS написа:
Проблемът на "китайците" е в реалното сработване на релетата. На тези модели е описано, че сработват от 0,1s до 30s, което е доста относително.
Under-voltage protection action time:0.1s~30s(default:0.5s)
Реалните тестове показват, че сработва при 265V за около 0.8-1s, което време не е малко и е възможно да не се справи с опазването на електроуредите вкъщи. От друга страна цената му е значително по-ниска от останалите на пазара. А като се сравнят тестовете с тези на модел произведен от Schneider Electric, китаеца бие в пъти. Резултата на Schneider-a е от 3.6-4s, което е ужасно дълго време.
Моят опит не е от първо лице. Споделям само какво съм гледал в мрежата. Има вариант да не съм прав.
В случая при ДТЗ в система TN-C-S функцията на такова реле е не толкова да предпази уредите, а хората, защото при отпадане на PEN преди ДТЗ корпусите на заземените уреди се офазяват!!!!!! :idea: :!: :!: :!:
mironcho - специалист
Времето за реакция е достатъчно. Всички произведени законно уреди трябва да издържат, краткотрайно до около 1500V.
И няма никаква връзка между офазяването на корпусите при откачен PEN от това дали има ДТЗ или не. Това не го ли дъвкахме няколко пъти вече :axe:
nikolov333 - майстор
Разликата е, че ДТЗ не си изпълнява функциите в този случай и няма да изключи при утечка през тялото на човек. Ако за теб това няма значение, тогава не знам защо съветваш да се монтира изобщо. :axe:
MamaMy - майстор
Достатъчно е да сработи 1 път когато се наложи при нормална ситуация и вече си е заслужила правото да съществува. Това значи евентуално един спасен живот. Заради икономия на 50 лв. дали си заслужава липсата и заради някакви супер извънредни ситуации?
nikolov333 - майстор
Не съм казал, че е ненужна защото може да е опасна в дадени ситуации. Въпроса е да се направи всичко възможно за защитата на човека и всичко свързано с това трябва да се спазва и предвиди, до колкото позволяват възможностите и знанията ни.
muhala - майстор
пет авг 27, 2021 10:48 pmnikolov333 написа:
Разликата е, че ДТЗ не си изпълнява функциите в този случай и няма да изключи при утечка през тялото на човек. Ако за теб това няма значение, тогава не знам защо съветваш да се монтира изобщо. :axe:
Без нея още по-лошо. Не може да виниш ДТЗ за това. Тя мери разликата в тока между двата проводника, които минават през нея.
Ако се притесняваш може да направиш следното:
- контактор преди ДТЗ. При отпадане на нулата контактора изключва
- един резистор около 8kOhm между нулевия изход на ДТЗ и какъвто и да е заземител. Така ще дебалансираш ДТЗ при отпадане на ПЕН. А когато ПЕН е ОК през резистора няма да тече никакъв ток.
nikolov333 - майстор
Не виня ДТЗ..само предупреждавам да се вземат мерки за такива случаи, а те могат да са различни.. Релето за контрол на напрежение е интелигентно решение. Иначе и с резистор и контактор става, но ако е една ДТЗ. :partyman:

Тема "Двупроводно захранване на селска къща TN-C-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: