• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gecata1059 - специалист
Здравейте.Извинявам се предварително за дългия пост. Тази година Овергаз разшириха мрежата си в града и имам възможност за газификация.Понеже нямаме сградна инсталация и други желаещи ,честа да поема изграждането до 3 етаж се пада на мен.От Овергаз ми пуснаха оферта за 2300 лв.Като ставам инвеститор и всеки сладващ желаещ трябва да ми върне пропорционална част от парите.Цената е доста висока но не зная с последните повишения на цените на металите колко е адекватна.Имам в предвид ,че изграждането и доставка на материали и монтаж е от външна фирма, защото в града Овергаз нямали заварчик за метални тръби.
Освен това трябва да закупя и котела от тях + монтажа и отделно монтажа на вътрешна инсталация от стълбите до апартамента.
Предложих да ми направят само сградна и аз да се оправям на там но ме отрязаха.Или всичко или нищо.
И тук стигам до въпроса за котела.Апартамента е три стаи + кухня.Панелно жилище ,краен апартамент с разположение изток,север,запад.
Сменена дограма преди 10 години с к-стъкла.Вътрешна изолация фибран в две стаи и Депрон в другите на външни стени.Това беше модерно за времето си.Преди пет години външна с 5 см стиропор, а преди две саниране на целия блок.
Отоплението то 18 години е на камина с водна риза 10 кв.Имам два панелни радиатора с двойна серпентина ,един алуминиев и лира в банята + бойлер с серпентина 3 кв.Температурата която се поддържаще на водата беше 50-55 градуса.Последните години при по-мека зима и след санирането достатъчна за комфорт. Ще добавям и още два радиатора в хола където досега грееше камината.
Във офертата е включен Viessmann пакет Vitodens 100-W B1KF, двуконтурен ,25 kW. Не е проблем да го заменя примерно с Bosch Condens 2300i W.Избора на котел е мой.Понеже поддръжката ще е от техниците на Овергаз ,а този които е на Бош е с много арогантно поведение и самочуствие ,се насочих към Висман.
Котела е двуконтурен защото нямям място за обемен бойлер и нови тръби.На Висман модела е с малко по-икономичен и по голям дебит на топла вода.Единия е с неръждаем топлообменник, а другия с алуминиев.Не зная кое е по-добро.Ценово Висман е с 500 лв. по скъп.Това сравнено в интернет.Цената от Овергаз може да е друга.
Заслужава ли си по скъпата инвестиция? За дебита на топла вода не зная колко е значима разликата.Правих замерване на дебита на студената вода през слушалката на душа- излезе 10 л/мин.
Едно сравнение на параметри от нета:
https://vimax.bg/index.php?route=product/compare
Jacomo - специалист
Нали сега си имаш обемен бойлер? Аз бих избрал едноконтурен с най-ниската мощност на модулация.
PIP - майстор
съб авг 28, 2021 2:33 pmgecata1059 написа:
Освен това трябва да закупя и котела от тях + монтажа и отделно монтажа на вътрешна инсталация от стълбите до апартамента.
Предложих да ми направят само сградна и аз да се оправям на там но ме отрязаха.Или всичко или нищо.
И тук стигам до въпроса за котела.Апартамента е три стаи + кухня.Панелно жилище ,краен апартамент с разположение изток,север,запад.
Искай да ти дадат писмен отказ за доставка на газ, външната фирама която ми прави инсталирането на газовия котел ми каза, че нямат право да ми откажат и да изискам писмен отказ, с който вече мога да се жалвам на по-висока инстанция. И при мен подобен монополист ми постави същите условия и направих скандал в офиса им пред всички и ги накарах да ми дадат писмено основание и се оказа, че можело.
gecata1059 - специалист
Те не ми отказват доставка.В договора за присъединяване който жената побърза да подпише има клауза ,че имаме задължение да изградим сградна.А външната фирма с която се свързах ми отказа.Трябвало договор със етажната собственост. А преди да подпишем договора за присъединяване събрахме съгласие на над 50% от живущите във стандартен протокол от Овергаз , където се съгласяват сградата да се газифицира и жената като упълномощено лице отговарящо за изграждането.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами добре е че имаш този протокол, но той означава, че съкооператорите са съгласни сградата да се газифицира, а не дава право на Овергаз да те изнудват. Същата външна фирма ли ти отказа или друга. Пробвай с друга фирма. За кой град става дума?
gecata1059 - специалист
нед авг 29, 2021 9:19 amLazarGanev написа:
Ами добре е че имаш този протокол, но той означава, че съкооператорите са съгласни сградата да се газифицира, а не дава право на Овергаз да те изнудват. Същата външна фирма ли ти отказа или друга. Пробвай с друга фирма. За кой град става дума?
Града е Мездра. За протокола е вярно. В договора за присъединяване се задължаваме да изградим сградна но не ни задължават с изпълнител. Фирмата която ми отказа е тази с която договарях изграждане на вътрешната инсталация.
Не всяка фирма има ресурс да работи със стомана, а сградната обикновено се прави от стомана. Колко жилища е входа? Ако са малко може да се направи от мед, по-лесно е. Друг вариант е да се проектира на 2 щранга, ти да изградиш само единия - хем по-евтино за тебе, хем по-лесно за фирмата. Направи запитване и в други фирми
gecata1059 - специалист
21 са жилищата. Това за самостоятелно свърване беше и идеята на първата фирма, но жената побърза да подпише без да чете и се обвърза със сградна. Остава ми да се свържа с Аресгаз във Враца. Но не зная да ли ще се съгласят на сградна само до трети етаж, каквато е офертата за момента.
Аз не говоря за самостоятелно захранване на жилището. Правил съм следното изпълнение - поръчвам на проектанта да проектира 2 щранга - единият 1 1/2", а другият - 1" и изпълняваме само вторият, който е достатъчен за 4-5 човека. Който и когато иска, да изпълнява втория
gecata1059 - специалист
Това с двете тръби е идея. Лошото е, че май няма кой да я изпълни. Говорих с човек от Аресгаз. И те наемат външни фирми за техни обекти. Утре ще потърся друга фирма на която познавам собственика поне да видя колко ме товарят с цената.
А мнение по избора на котел, ако е удобно.
  • 1
  • 2

Тема "Газифициране от Овергаз. Няколко въпроса за избор на котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: