• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yanko78 - специалист
Имам градинско ЛЕД осветлетие и се заражда следния проблем. Основния захранващ кабел е 1.5 квадрата. Към него свързвам осветителите с кабел като за тонколони 0.5 по моя преценка. Първоначално, бях калайдисал връзките и изолирал с изолирбанд. Връзките са скрити в осв тяло. Телата са в райграс, който се полива всекидневно и по два пъти и доста влага.
Сега. Проблема е, че връзките получават нещо като окисление и се прекъсват, не е често, но е неприятно. Дали от влагата или от протичащия ток проблема? С термо шлаух, дали ще реша проблема с това окисляване?
Мислех па с многожилен 1,5 кв да заменя тънките жички към лампите с цел да е по масивна връзката, но не съм наясно от къде протича проблема и как е най-правилно да го разреша.
ESPACE - майстор
съб авг 28, 2021 5:50 pmMamaMy написа:
Тeрмосвиваем шлаух

С лепилен слой.
kr1100 - майстор
съб авг 28, 2021 6:11 pmESPACE написа:
Тeрмосвиваем шлаух

С лепилен слой.
с такова малко ф :? при нов проблем във връзката ще има скъсяване на дължината на проводниците / да си предвиди аванс/.
@ "Първоначално, бях калайдисал връзките " тука е загадката - какъв флюс използва питащия ???
yanko78 - специалист
съб авг 28, 2021 8:15 pmkr1100 написа:
съб авг 28, 2021 6:11 pmESPACE написа:
Тeрмосвиваем шлаух

С лепилен слой.
с такова малко ф :? при нов проблем във връзката ще има скъсяване на дължината на проводниците / да си предвиди аванс/.
@ "Първоначално, бях калайдисал връзките " тука е загадката - какъв флюс използва питащия ???
В момента, дори без флюс, само навъртяни един за друг, пак има окисляване и тънкият кабел “прегаря” и се къса.
За това попитах, да не би, че са многожилни кабелите, при протичане на тока, да се получава тоя окис и последващо скъсване.
mironcho - специалист
Има ли вероятност тънкия кабел да е алуминиев боядисан с розово да мяза на мед. Ако е така то електролитната корозия при наличие на минимална влага е обясним.
kr1100 - майстор
съб авг 28, 2021 8:27 pmyanko78 написа:
В момента, дори без флюс, само навъртяни един за друг, пак има окисляване и тънкият кабел “прегаря” и се къса.
[/quote]

Ти за маймуни ли ни имаш ? Хем калйдисани връзките, хем навъртяни.
Дори колофона е флюс. А окислен проводник не знам как ще калайдисаш без флюс. И с остъргване до чиста мед пак си трябва флюс, ама , ако е единичен - остържи многожичен окислен проводник / все остава окислено място/
yanko78 - специалист
Ти за маймуни ли ни имаш ?
След като започнаха да се прокъсват първоначално калайдисаните (с тинол или там акто се казва оловната жичка), взех да ги навъртам на ръка, само чисти медни кабели. След време, пак прегарят и се окисляват и се прекъсват. Сега разбра ли?
yanko78 - специалист
Ваго кутийката ми идва доста скъпа, затова съм се спрял на следните два варианта. Дали ще са удачни и евентуално, кой е за предпочитане?

1. Термо шлаух с лепило
2. Бишоп само вулканизираща се лента
  • 1
  • 2

Тема "Решение на проблем при свързване на кабели как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: