Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
muhala - майстор
Възможно е наистина проблема да е в щепсела, който не е шуко. Ако захранването е импулсно, а то 100% е, то на корпуса имаме половината захранващо напрежение през едни два кондензатора. 110V спрямо нулата.
Компа пък е със забулен корпус и ето хоп 110 волта от телевизора към компа през HDMI-a.

BTW имам ресийвър Pioneer, който е със захранващ кабел като за компютър, но буквата към ресийвъра е 2ка, а не тройка. Чудех се що така японците не са го заземили тоя корпус. Отдолу изрично пише, да не се заземява и че е с изолиран корпус (което не е баш така). Боята била токонепроводима. За щастие захранването е с 50 херцов траф. Та според мен не е заземен точно заради HDMI проблемите
krasi92 - майстор
Без да се премери какво напрежение има на някоя букса не бива да се вадят заключения. Тая отврка с лампичка нищо не значи. Прецакан кабел никои не спомена.
kozl - майстор
чет сеп 02, 2021 10:57 pmmuhala написа:
Възможно е наистина проблема да е в щепсела, който не е шуко. Ако захранването е импулсно, а то 100% е, то на корпуса имаме половината захранващо напрежение през едни два кондензатора. 110V спрямо нулата.
Компа пък е със забулен корпус и ето хоп 110 волта от телевизора към компа през HDMI-a.
И аз имам ресивер Онкио, но не съм се замислял по въпроса за зануляването. Ползвам входовете му към изходите на TV-то за аудио сигнал през чинчове.
Съпружката ридовно си свързва HDMI на лаптопа към TV-то при включена техника, въпреки предупреждението.
Понеже с новите нелевизори не съм запознат, то сещам се за "Велико търново", където захранването е импулсно. Там масата на платката е добре изолирана от корпуса на телевизора и аидио изхода е галванично разделен от схемата.
Та мисля си откъде е галваничната връзка на импулсното захранване към мрежата, ако няма зануляване :?
Може би през ОВ. За тва пък има схеми с оптрон, но едва ли са такива в TV-тата :?
А по темата се чудя от къде протича загряващия кабела ток :? Мое би през ширмовката на HDMI или?
Ако през ширмовката значи двете маси от различните у-ва са с различни потенциали. А въпроса е може ли разликата в потенциалите да се причини без галванична връзка :?
mironcho - специалист
чет сеп 02, 2021 8:52 pmmao написа:
чет сеп 02, 2021 8:29 pmMamaMy написа:
Hidrazin ти е написал истината oще в началото. За разлика от USB, ''Включването и изключването на HDMI става САМО при изключени от контакта устройства!''
Това, че не си си прочел упътванията на уредите си е само твой проблем.
Първо, мисля, че не се познаваме за да ми говорите на ТИ.
Второ, идеята на форма е да сме си взаимополезни, нещо което не виждам във вашият пост, а само дрънкане на клавиши.
И трето, не можете да ме убедите, че да ме бие ток от тази букса е нормално.
Това, което сте цитирал е съвсем правилно. Имам на сметката си сменени HDMI порт на телевизор и една изгоряла видеокарта - след това прочетох упътването...

Това, че Ви свети фазомера, като докоснете цилиндъра на антенната букса също е нормално и е заради самото устройство на телевозора, нищо не можеш да се направи по въпроса. А това, че е загрял кабела ... дълго е за обяснение - небалансирани кондензатори (фаза -ІІ- шаси -ІІ- нула) в захранването и на телевизора и на компютъра или кой знае какво друго. Включването в един разклонител едва ли ще помогне, завъртането на щепселите - също.
Съвета за F-конектора към маса или към шасито на компютъра може да свърши работа, но е добре де се измери, какъв ток ще мине по кабела, за да няма още поразии.
mao
Малко инфо.
От кабелната сложиха галванаичен изолатор.
Включих компютъра и телевизора в един разклонител и за сега няма проблеми, но все пак кабела на кабелната не го включвам в телевизора докато е свързан с компютъра.

Не знам на какво се е дължало този проблем когато тв и компютър бяха включени в ЕДИН двоен контакт на стената.
Благодаря за съветите на всички.
muhala - майстор
Ето така ги разбирам аз нещата:
Входа на почти всяко импулсно захранване изглежда така както на първата картинка.
На втората картинка са две захранвания захранващи ТВ и конп. Едно занулено и едно не. Шаситата на компа и ТВ са вързани с ширмовната на HDMI кабела.
Прикачен файл:
1Untitled.png
1Untitled.png (18.72 KиБ) Видяна 847 пъти
Прикачен файл:
21Untitled.png
21Untitled.png (60.25 KиБ) Видяна 847 пъти
BTW: Ресивърите го нямат този проблем, защото нямат филтри на входа и шасито не е въразно с нищо общо със захранването.
пет сеп 03, 2021 7:43 amkozl написа:
чет сеп 02, 2021 10:57 pmmuhala написа:
И аз имам ресивер Онкио, но не съм се замислял по въпроса за зануляването. Ползвам входовете му към изходите на TV-то за аудио сигнал през чинчове.
Съпружката ридовно си свързва HDMI на лаптопа към TV-то при включена техника, въпреки предупреждението.
Понеже с новите нелевизори не съм запознат, то сещам се за "Велико търново", където захранването е импулсно. Там масата на платката е добре изолирана от корпуса на телевизора и аидио изхода е галванично разделен от схемата.
Та мисля си откъде е галваничната връзка на импулсното захранване към мрежата, ако няма зануляване :?
Може би през ОВ. За тва пък има схеми с оптрон, но едва ли са такива в TV-тата :?
А по темата се чудя от къде протича загряващия кабела ток :? Мое би през ширмовката на HDMI или?
Ако през ширмовката значи двете маси от различните у-ва са с различни потенциали. А въпроса е може ли разликата в потенциалите да се причини без галванична връзка :?
kozl - майстор
Каква е стойността на тези кондензатори?
4,7 мкф ми се струва много за ток на празен ход може би към 180 mA през двата кондензатора.

Случая при mao обаче явно е друг, щом изолатора към коаксиала на кабелната е решил проблема с нагряването на HDMI кабела. Та излима, че кабела на кабелната се е занулил през ширмовката на HDMI кабела и зануленатапобща маса на компа. То и при мен имаше проблеми с кабелната от брум и токови шамари и още преди повече от 10 години съм с галваничен изолатор и за тва се не сетих за тоз възможен проблем.

Иначе се "наиграх" с един осцилоскоп, на който масата на пробника се оказа свързана със защитния проводник, а аз реших да гледам диаграми в платката на съдомиялната, която пък е добре галванично свързана с мрежовото напрежение. Но за тва съм решил да пиша в темата си за миялната.
petromaniq66 - специалист
Кондензаторите са нанофаради, рисунката руска пък съмнява ме да се е нагрявал кабела - стоплен е бил куплунга от борда - сега вече студен ли е? На страха очите са Големи :-D
kozl - майстор
Нема нужда от съмнения, защото не се знае какво още иде по кабела на кабелната освен информацията :?
petromaniq66 - специалист
Уж нямаше кабелна в първите постове.....

Тема "Зануляване на двоен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: