• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
pipbel - майстор
Привет на всички и много здраве, любов и късмет през новата 2009.
Това е най-важното, другото се купува и с пари....

Сега по същество :

Моля за съвет каква трябва да е конструкцията за да се опитам да направя нещо подобно като на снимката по-долу ?
Ама обяснението да е разбираемо като за лаик, аче съм absolute beginner в тая област. Демек с разбираемо чертежче (снимка)

Спрямо снимката обаче предвиждам следните разлики :

= ширината на окачения таван ще е почти двойно по-малка, не повече от 25-30 см.
= по ъглите смятам за по-естетично да има известно заобляне, а не да се срещат под прав ъгъл.

И още 1 въпросче - колко време би отнело на новак като мене да изпълни около 50 линейни метра такъв окачен таван ?

Благодаря

Прикачен файл

pics02.jpg
pics02.jpg (59.59 KиБ) Видяна 4532 пъти
sasooooooooo - "специалист"
Предполагам вече си видял тази тема,
чисто практически си вземи другарче за работата, сам е много кофти.
А времето зависи как пипаш и дали ти идва отръки. Примерно една седмица.
Успех!
solo5 - майстор
pipbel написа:
по ъглите смятам за по-естетично да има известно заобляне, а не да се срещат под прав ъгъл.
какво имаш предвид под заобляне :?

P.S. иначе на мен не ми харесва да се оставят такива "скривалища" над гипсокартона
май се правят за скрито осветление, от снимката която си дал не се вижда дали има такова или е направено само защото някой го е правил в друг обект
на тези места се трупа страшно много прах и мръсотия
повечето ще кажат че няма проблем, като се чисти
но според мен рано или късно почистването му ще омръзне на собственика и оттам нататък може да стане проблем за здравето на околните
да не говорим колко трудно ще се почиства там, ако има скрито осветление
group_ood - напреднал
pipbel написа:
Привет на всички и много здраве, любов и късмет през новата 2009.
Това е най-важното, другото се купува и с пари....

Сега по същество :

Моля за съвет каква трябва да е конструкцията за да се опитам да направя нещо подобно като на снимката по-долу ?
Ама обяснението да е разбираемо като за лаик, аче съм absolute beginner в тая област. Демек с разбираемо чертежче (снимка)

Спрямо снимката обаче предвиждам следните разлики :

= ширината на окачения таван ще е почти двойно по-малка, не повече от 25-30 см.
= по ъглите смятам за по-естетично да има известно заобляне, а не да се срещат под прав ъгъл.

И още 1 въпросче - колко време би отнело на новак като мене да изпълни около 50 линейни метра такъв окачен таван ?

Благодаря
ДАНО ДА СЪМ ТИ ПОМОГНЪЛ

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (20.89 KиБ) Видяна 4394 пъти

Прикачен файл

Untitled 1.jpg
Untitled 1.jpg (18.19 KиБ) Видяна 4395 пъти
pipbel - майстор
Мерси group_ood, наистина горните 2 снимки доста помогнаха.
Както и 1 статия със поетапни снимки (пак от този сайт)

Запретвам ръкавите и като се прибера вземам материали и почвам.
Ще се уча на занаят първо със стаята на тъщата, та ако се осере нещо да е там... :-D После следват детската и дневната.
Ако ми писне или много време ми харчи тоя ГК - ще викам неволята (майсторите) :cool:
alexb - специалист
Здравеи pipbel, използваи чертежа.

Забелязах само една забележка в чертежа там кадето е показана конструкцията на мястото в което ще огъваш профила трябва да ползваш нарязано "CD" тоест режеш го на половина с ъглошлаифа и след това с ножица за ламарина го нарезваш от кам страната която е обла. Много по лесно ще ти е за работа и много лесно се монтира по облия чертеж

Трябва да имаш предвид че този тип тавани са голяма играчка :santagrin:
pipbel - майстор
Такааа, конструкцията ми се поизясни. :cool:
Обаче ми идва друга мисъл.....
A ако направя скарата от дърво ? :?
Там вече не съм absolute beginner, харесва ми да се занимавам с дърво и съм го правил. Имам си и инструментите.
Мисля си че това ще ми дигне производителността поне 2 пъти, което е добре.

Въпрос 1. Препоръчително ли е (особено за челата) дървената скара да се облицова предварително с друго (напр. ОСБ) или да не си усложнявам живота и направо да завивам рапидките на ГК за нея ?

2. Други особености при работа с дърво + ГК , за които не се сещам да питам ?
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Въпрос 1. Препоръчително ли е (особено за челата) дървената скара да се облицова предварително с друго (напр. ОСБ) или да не си усложнявам живота и направо да завивам рапидките на ГК за нея ?
Определено ще си го усложниш безсмислено. За сетен път, според мен. :-D Знаем, че и двамата не сме спецове в ГК, ама кажи защо ти хрумна идеята да му слагаш "основа". Просто ми е любопитно. :)
pipbel - майстор
Че знам ли що ми хрумна...просто ми хрумна. :?
Oт питане глава не боли, нали :-D

Ми нещо подобно като снимките долу би трябвало да направя.
Само че от дърво да е конструкцията.

Айде чао че да бягам на сайта на Кнауф да чета....

Прикачен файл

niva21.jpg
niva21.jpg (58.48 KиБ) Видяна 4244 пъти

Прикачен файл

niva22.jpg
niva22.jpg (56.85 KиБ) Видяна 4244 пъти
velsi - Почетен майстор
И според мене си усложняваш излишно работата с дървена конструкция. Металните профили за гипскартон са евтини и с тях се работи лесно. А ако имаш излишен дървен материал го използвай за нещо друго, където дървото ще разкрива красотата си като материал.
  • 1
  • 2

Тема "А как точно....." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: