• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MishelNikolov - помощник
Привет, колеги съфорумци!
Бих искал да попитам по-запознатите с работата на газовите котли, нормално ли е в това меко време котела да пали буквално през 15тина минути? Котела е Бош 2500 14кВ едноконтурен, командван от модулиращ термостат на Бош ЦТ200. При зададени 24гр,котела задминава заданието с половин градус до 24.5,при което на 24 запалва отново за няколко минути и този цикъл се повтаря няколкократно. На какво може да се дължи това често палене според вас? Нямам термо глави в системата, а радиаторите са балансирани от далечни към близки през секретните вентили. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Засега нищо притеснително, като дойде зимата ще разреди цикленето
MishelNikolov - помощник
Благодаря! А нормално ли е при временен застой да запали буквално за 10секунди, гаси, като през това време помпата върти и градусите на дисплея от 38-39 падат до 31-32,след което пали отново паразитно за 10-15секунди и гаси отново? След около минута пали пак вече трайно и достига зададения градус според СТ. Това някакъв цикъл стандартен преди окончателно запалване ли е за да раздвижи водата в с-мата или има нещо нередно? :partyman:
Не ми се вижда нормално
MishelNikolov - помощник
Имате ли някакви предположения от какво може да е породено това "припалване"?
СТ възможно ли е да се е ошашавил нещо?
Към момента функцията оптимален старт е деактивирана, компенсация по външната температура също е спряна. Прави го и на ръчен и на автоматичен режим. Благодаря!
Не, нямам предположения
gecata1059 - специалист
Ще ползвам темата ,ако може да не отварям нова. От 10 дни се отоплявам с газов котел Висман и още го разучавам.Котела е двуконтурен. Забелязах, че при работа в режим битова гореща вода се нагрява входящата/връщащата/ тръба на кръга за отопление.Също тогава се повишават и температурите на водата за отопление която следя с мобилното приложение.Нормално ли е това ?
PIP - майстор
Най-простия отговор е да звъннеш на инсталаторите. При мен в инструкциите (аз съм с едноконтурен котел) в менюто d7 можеш да видиш на какво положение е трпътния вентил (0 отопление, 1 средно положение, ако има такова и 2 БГВ). Тук във форума не се надявай много на отговор за висман котел, аз спрях да питам.
gecata1059 - специалист
Звънях и на Висман-България, но не получих адекватен отговор.Да уточня ,че тези десет дни котела работи на 35-38 гр. на водата през деня и 30 гр. през нощта.Котела се управлява по температура на водата.При тези градуси поддържа 21-22 стайна температура.Така ,че тръбите са хладки на допир.
Нагряването на тръбата го усещам непосредствено на входа на котела,където металната мека връзка е свързана с щуцера на котела.Загрява се по време на ползване на БГВ и остава така докато се задейства трипътния вентил и отвори линията за отопление.Това е мое впечатление.Загряването предполагам идва от топлобменника през металните части.Но се нагрява само входящата тръба.Изходящата предполагам е след вентила и затова там няма нагряване.
Предполагам ,че ако се топля при температура на водата 60 гр. въобще няма да усетя това загряване.Но понеже съм новобранец по отношение на газовите котли и търся отговор. :?
brum - майстор
Котела има два топлообменника. Един който загрява водата при изгаряне на газта и един който загрява битовата гореща вода през водата загрята на първият топлообменник.

Реално като пуснеш да загрява водата за чешмите се затварят два трипътника и циркулацията започва да се извършва между топлообменника където гори газта и този през който минава водата за чешмата.

Та в момента в който приключи процеса на подгряване на водата за чешмата вътре имаш литър-два гореща вода. Примерно за да нагрее водата за чешмата на 50 градуса топлоносителят трябва да се нагрее до 55-60 градуса. Според това как е реализиран котела може да загрее и тръбата през която се връща водата за отопление на стаите. Та не е нещо притеснително. Това обяснение по-горе предполагам ти дава яснота защо виждаш висока температура на топлоносителят докато подгрява водата за чешмата.

Ако ти е интересно - отвори котела и го разгледай отвътре. Ще видиш двата топлообменника, помпата и ще видиш какво се случва като превключва между двата контура.
  • 1
  • 2

Тема "Работа на газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: