• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lakosste - специалист
Здравейте,
Имам едно такова питане за заменянето на горивото от пелети на газ.
Който го е правил нека да даде сравнение как е като разход.
За комфорта е ясно-за него не питам.
Аз например мога да сравня дърва и въглища спрямо пелети.Някой казват че на пелети е по-скъпо,но това е груба грешка-даже е и по-евтино.
Същото ми е питането пелети спрямо газ.
Аз например в студените месеци си харча по един тон,като топля къща около 80 квадрата и две отделни помещения,които с търговски.Едното е 50кв.м. а другото 30 кв.м.
Имам и 120 литра бойлер ,който се точи 3-4 пъти през деня.
Това го давам за ориентир какво ми коства като разход на пелети за декември, януари и февруари-по тон н а месец.
lakosste - специалист
Извинявам се че по погрешка повторих темата.
Моля да се изтрие едната
шоп - майстор
В момента са малко хората, които се газифицират :-D Ако следиш темите във форума някои направо замразяват газификацията.
Цената на газта скача, цената на пелетите също.
Ако си знаеш топлозагубите винаги може да си сметнеш цената за киловат час топлинна енергия ( разбира се коригирано с КПДто на системата) и колко ще ти струва месеца.
lakosste - специалист
пет окт 08, 2021 8:16 pmшоп написа:
В момента са малко хората, които се газифицират :-D Ако следиш темите във форума някои направо замразяват газификацията.
Цената на газта скача, цената на пелетите също.
Ако си знаеш топлозагубите винаги може да си сметнеш цената за киловат час топлинна енергия ( разбира се коригирано с КПДто на системата) и колко ще ти струва месеца.
Няма да мога да направя сметката,затова искам мнение от някой който го е направил вече.
Дали на газ идва доста по-скъпо при еднакви условия.
А и сметките не винаги са 2+2= 4
Иначе ,да -всичко расте главоломно
Алтернатива...?
шоп - майстор
пет окт 08, 2021 8:34 pmlakosste написа:

Алтернатива...?
Ако не бързаш се топли на ток и нощна тарифа или климатици. Януари ще има повече яснота накъде ще тръгнат нещата и как да инвестираш.

Иначе пелети и газ нещата са несравними. Дори и малко по-скъпо да е на газ я няма хамалогията и мърсотията.
lakosste - специалист
съб окт 09, 2021 5:01 amшоп написа:
пет окт 08, 2021 8:34 pmlakosste написа:

Алтернатива...?
Ако не бързаш се топли на ток и нощна тарифа или климатици. Януари ще има повече яснота накъде ще тръгнат нещата и как да инвестираш.

Иначе пелети и газ нещата са несравними. Дори и малко по-скъпо да е на газ я няма хамалогията и мърсотията.
Това ми е и питането.
Да не е рязка промяна.
Комфорта е ясен.ккто казах имам представа след като съм минал от въглища на пелети.
Цените и на двете горива са вдигнати правопропорционално и да разбирам ли че няма едното да е по-изгодно от другото защото цената му е по-малко завишена от на другото?
Иначе мога да чакам до януари защото още лятото съм си наблъскал мазето с две палета дървесни.
Lutchezar - майстор
Не мисля че е разумно по средата на зимата да сменяш системата. Докато я нагласиш и наместиш ще се намръзнете, освен ако нямаш друга паралелна система за отопление.
kartechar - специалист
пет окт 08, 2021 8:04 pmlakosste написа:
Аз например в студените месеци си харча по един тон,като топля къща около 80 квадрата и две отделни помещения,които с търговски.Едното е 50кв.м. а другото 30 кв.м.ец.
По моя преценка на газ разходът ти за януари и февруари 2021 би бил около 240-250 лв. (при мен за 100 кв. м. и топлата вода сметките за двата месеца са по 120 лв.) При сегашните цени - около 950-1000 лв в студените месеци. Това ако не се вдигат още. Цена на пелетите не знам, но ти можеш да си направиш сметката.
lakosste - специалист
съб окт 09, 2021 4:36 pmkartechar написа:
пет окт 08, 2021 8:04 pmlakosste написа:
Аз например в студените месеци си харча по един тон,като топля къща около 80 квадрата и две отделни помещения,които с търговски.Едното е 50кв.м. а другото 30 кв.м.ец.
По моя преценка на газ разходът ти за януари и февруари 2021 би бил около 240-250 лв. (при мен за 100 кв. м. и топлата вода сметките за двата месеца са по 120 лв.) При сегашните цени - около 950-1000 лв в студените месеци. Това ако не се вдигат още. Цена на пелетите не знам, но ти можеш да си направиш сметката.
Пелетите скочила доста.
Слънчогледовите стигат цената на дървесните преди увеличението.
От около 380-400 сега с а от 500-600 и нагоре.
Не знам как е положението с газта-не съм се интересувал досега.
kartechar - специалист
Януари 2021 - 26,93 лв./MWh; февруари 2021 - 30,39 лв./MWh; октомври 2021 - 94,54 лв./MWh :censored: .
  • 1
  • 2

Тема "Замяна на пелети с газ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: