• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
gorgidanchev написа:
Това го знам ама ако заври :? Отиде всичко пак наново.
Мекия припой няма как да се разпои - температурата няма как да стане повече от 150-200 градуса.

Проблема е, че мекия припой е слаб и държи здраво само на фитинги. Ти искаш 10 тръби ф12 да запоиш към два колектора ф22. Ако го правиш с фитинги ще ти трябват 20 броя тройник ф22-ф12-ф22 по 5лв - 100 лева само за фитингите! Отделно има 40 допълнителни среза на медна тръба ф22 и 60 броя спойки!

По-лесно е да се надупчат колекторите и тънките тръбички да се запоят директно, но това е добре с твърд припой.
gorgidanchev - специалист
Абе май ще рисковам.Щом гарантираш.Пък и по лесно ще е :lol:
Просто искам винаги да се презастраховам.И все пак :?
Имам ги вече тройниците само намалители ми трябват.
Подариха ми ги и са 22на 22на22 и тръба 22 имам и 4 накрайника 22на 3/4 месингови.Намалители само ще ми трябват.Друго сещаш ли се :? .И благо даря :supz:
filmatoplo - майстор
Нa купешкия панел абсорбера е от отделни медни ламарини с дебелина под милиметър 0,5 или 0,7 , нарежи дълги ленти примерно 2 метра на 15-20 сантиметра от каквато ламарина ще го правиш -направи по средата улей за тръбата и я спой в улея . После нареди тръбите една до друга като ламелите се застъпват леко и монтирай горния и долния колектор от тръби с тройници -спой и си готов .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Нa купешкия панел абсорбера е от отделни медни ламарини с дебелина под милиметър 0,5 или 0,7 ...
Кой е този "купешки" панел с медни ламарини за абсорбер?
filmatoplo - майстор
Турски меден панел на Istek или Bajmak , Шуменските също .
Благодаря за тия ламарини не знаех.Мислех да я правя цяла :supz:
Голяма мъка щеше да е :gott:
filmatoplo - майстор
Ти като спомена че ще правиш и аз така си го представих в главата , и по едно време се сетих че абсорбера е от отделни листи които се застъпват по 2 санта . Имал съм случай със счупено стъкло при монтаж на крива рамка изработена от други майстори и съм виждал по нагледно устройството вътре - изолацията е вата , ламарината я търни с шкурка и пръсни с матлак черен термоустойчив за камини и печки. Стъклото може да ти е обикновено 4 мм и на растояние 2 сантиметра над тръбите , цялата кутия е 9-10 санта .
2v6 - майстор
gorgidanchev написа:
Благодаря за тия ламарини не знаех.Мислех да я правя цяла :supz:
Погледнах шуменските. Ламарината при тях е цяла:
Изображение
filmatoplo - майстор
То почти не личи , ако е цяла ще пука и скърца при нагряване и истиване.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: