• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Усещам че се подготвя сътворяването на една DJ-ейска инсталация.
Със съответните последствия…
Май ще бегам за пуканки… (последно бая изконсумирах)
:partyman:
gogo7777 - майстор
съб окт 09, 2021 9:22 pmiliya_i написа:
Не стават. Това за което упорито настояваш не е работа за хора без опит. Хубава връзка с усукване може да се направи само на ръка с клещи (2 комплекта ръка-клещи).
Коя точно думичка в израза "използвай Wago клеми" дето всички до тук ти писаха не разбра?
А и за тази бъзикня, дето ще ти осигури калпави връзки ще дадеш повече пари от колкото за Wago клеми за цялата инсталация.
Бах тия от "Ваго" подбиват цената. Тия дето правят спайки вече са деМоде или к'во?

ПП....на световното по спайки бех фтори само с едни клещи......
Последна промяна от gogo7777 на пон окт 11, 2021 10:09 pm, променено общо 1 път.
Lutchezar - майстор
Не мога да свикна че "скрутката" е станала "спайка"...
Няма ли някаква българска терминология?
Lutchezar - майстор
пон окт 11, 2021 10:11 pmgogo7777 написа:
Има.....усукване
Да, ама всички във форума въртят "спайки" че после някои дори ги запояват....
mika - специалист
"Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез
пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.)."
valentino76bs - майстор
В повечето панелки това е изпълнено!
feikot - специалист
Че като го запоиш пък какво...дрън дрън. Ваго клемата до ниво печка,котлон,бойлер,там с клещите една хубава трънска връзка и всичко е точно. Те че кабелите сега станаха космически цени ти препоръчвам да си вземаш едножилни проводници поставени в гофре,много по-лесно се изтеглят съответно подменят и поставят първоначално. Не се вманиачавай много, ако ти кажа какви неща съм виждал и работят по 40-50 години... Масово старите селски къщи са на по един кръг с един предпазител,на проводник 2.5 кв. пуснали акумулираща, че и работи...

ДТЗ работи и без трети проводник,само че ще отчете когато импулса се разреди в тялото ти,а не в земното.

Вече смарт ключовете не искат допълнителна нула.

Така че едно време не са били тъпанари хората,а такива са били условията, с един електрон и един музикален шкаф,не очаквай да намериш по 6 точки на стая.
wladimir1
вт окт 12, 2021 5:47 ammika написа:
"Чл. 1668. Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез
пресоване, заваряване, спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.)."
Тоест излиза, че спайката, скрутката или усукването (както и да му казвате) с последващо заваряване (на "капка" в края) или цялостно калайдисване на връзката не са забранени, напротив, дори си имат така да се каже вратичка в нормативната уредба...

Аз лично от моя скромен опит не виждам проблем в заварена или калайдисана усукана връзка, а после защитена със слой бишоп лента Вюрт или 3М, а върху нея още един слой 3М или Вюрт ПВЦ изолирбанд. С важното уточнение, че всичко трябва да е защитено с точния предпазител според сечението на проводника.

В един идеален свят обаче не бихме говорили за това, ако не се пести и има кабел до всяка точка от таблото - без разклонителни кутии = просто там няма дори какво да дефектира, освен АП и ДТЗ в самото табло...

Не съм противник на Ваго клемите и подобните, но съм хлапе, ходило и дишало калай и олово в ТНТМ - трудно привиквам към хм... прогреса... :cool:
krasi92 - майстор
Заварявай смело.Качи една снимка на разклонителна кутия след заварките.И една след изолирането с бишоп.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Подмяна ел.инсталация ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: