Най - вълнуващия въпрос зимно време.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 11:03 amspeka_rs написа:

п.с. Колко ви е налгасена температурата на водата ?
На 67 градуса.
Миналата година, отоплявахме почти цялата квадратура, но пак мисля, че гореше повече от необходимото. А тази година, предвид по-малкото пространство и цените на пелетите /както и липсата им/, се надявам нещата да се поправят и да постигна по-малък разход. За това и пиша тук с молба за помощ. :)
Последна промяна от laguz на пон окт 25, 2021 12:44 pm, променено общо 2 пъти.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 11:48 amEvgeniy написа:
Ако направим едни прости сметки:
- за 180 кв / радиатори общо 26 974W имаме: 1500кг * 4.5кВч делено на30 дни делено на 24 часа = 9,375 кВ за час средно. т.е 1/3 от инсталираната мощност, като не правим сметка за кпд...

- Ако всичко друго е същото може би за 100кв. с радиатори общо 15,530W ще ви трябва пак 1/3 от инсталираната мощност = 5,18кВ средно за час, което по обратната сметка 5,18*24*30/4,5 излиза около 830 кг.

Това горе-долу теоретично, а на практика зависи и от настройки и от студа отвън...
Както казах, котела работеше по 10-12 часа на денонощие, а не по 24 и не сте включили бойлера в сметката.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбирам как човек да очаква малък разход, като котелът е три пъти по-голям от нуждите, а и къщата е без изолация?
Evgeniy - майстор
пон окт 25, 2021 12:36 pmlaguz написа:
Както казах, котела работеше по 10-12 часа на денонощие, а не по 24 и не сте включили бойлера в сметката.
Няма значение по колко часа е работил котелът, при положение, че имате буфер в системата, който акумулира топлината му и я разпределя във времето. Има значение колко енергия е влязла в къщата и в буфера заедно. Така, че "сметката" е заедно с "буферобойлер"-а. Не е включена консумацията на битова вода, по-точно но и без това е просто ориентировъчна.
speka_rs - майстор
пон окт 25, 2021 12:33 pmlaguz написа:
На 67 градуса.
Миналата година, отоплявахме почти цялата квадратура, но пак мисля, че гореше повече от необходимото. А тази година, предвид по-малкото пространство и цените на пелетите /както и липсата им/, се надявам нещата да се поправят и да постигна по-малък разход. За това и пиша тук с молба за помощ. :)
Ами пробвай с тези настойки и ще видиш до къде ще стигнете. Според мен този котел не трябва да работи повече от 6-7 часа на 24 ч.
laguz - напреднал
....
Последна промяна от laguz на пон окт 25, 2021 8:24 pm, променено общо 4 пъти.
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 1:12 pmEvgeniy написа:
пон окт 25, 2021 12:36 pmlaguz написа:
Няма значение по колко часа е работил котелът, при положение, че имате буфер в системата, който акумулира топлината му и я разпределя във времето. Има значение колко енергия е влязла в къщата и в буфера заедно. Така, че "сметката" е заедно с "буферобойлер"-а. Не е включена консумацията на битова вода, по-точно но и без това е просто ориентировъчна.
Разбрах Ви. Но въпросът е точно в настройките. Какви да са те?
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 2:12 pmspeka_rs написа:
пон окт 25, 2021 12:33 pmlaguz написа:
На 67 градуса.
Ами пробвай с тези настойки и ще видиш до къде ще стигнете. Според мен този котел не трябва да работи повече от 6-7 часа на 24 ч.
Вентилатора не е ли малко за слънчогледови пелети?
speka_rs - майстор
пон окт 25, 2021 4:51 pmlaguz написа:
Вентилатора не е ли малко за слънчогледови пелети?
Според мен не е, но ти си на място и ти ще видиш след ден или два горене какво се случва.

п.с. имаш ЛС
laguz - напреднал
пон окт 25, 2021 12:46 pmLazarGanev написа:
Не разбирам как човек да очаква малък разход, като котелът е три пъти по-голям от нуждите, а и къщата е без изолация?
След като разбрах, че шнека пуска по 40кг/ч, а не като заложените 28,8кг/ч, разбрах и това, че на Р3, котела е горял с 35KWh, дори над възможностите си, а не под тях, както уж показваше дисплея, поради занижените кг. А Вие казвате, че котела е преоразмерен. Т.е. ако гори дори на собственият си капацитет, би следвало разхода да е по-малък.

Искам да Ви попитам нещо конкретно. Това ли е горенето което трябва да се постигне?

Разбрах как да си изчисля порцията и цикъла според KW-тите които искам да постигна, но вентилатора не ми е много ясен, защото не знам как трябва да изглежда огъня.

Миналата година, съм правила опити с Р3, като го настроих 5,6/45/52 и имаше такъв огън. Видя ми се повече синьото и смъкнах вентилатора на 50, но започнаха да му идват повече пелетите, за това направих цикъла 47 /с което намалих обаче и киловатите/. Пробвах да намаля пак вентилатора на 48, но се получи недоизгаряне на пелетите до пълна пепел. Т.е. оптималното се получи 5,6/47/50 и огъня е една идея по-слаб от този на клипа.
Въпросът ми е, правилно ли съм настроила Р3? И какви настройки да задам за Р2 и Р1 и най-вече ориентировъчни параметри на вентилатора от които да тръгна и пак ли така трябва да изглежда огъня при тях, както при Р3. Лампичката беше в порядъка 130-150.

Мисля, че сега съм по-подробна и се надявам, наистина да ми помогнете да си настроя котела.
А го правя, защото техниците, които ми инсталираха котела, просто въведоха едни настройки и казаха, "Готово". Нито са гледали как гори, нито нищо, което е същото, като да ми се дадат едни цифри в този форум.

Ще съм наистина благодарна, ако ми отговорите на въпросите.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: