• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
l0v - специалист
Ако си в къща защо не се замислиш да минеш на горелка работеща направо с дървесен чипс. За направата на един тон пелети имаш около 200kW/h електроенергия. Отделно както са ти написали колегите ще береш много ядове със самата машина.То не е само да насипваш талаша и да чакаш готова продукция. Иска се и определена влажност и едрина. И дори самоделка се изплаща единствено ако работи. Ако я ползваш инцидентно само за твои нужди не си заслужава.
А и другото повечето от горелките за чипс успешно работят и с калибрирани въглища. Така че можеш да не се ограничаваш само с един вид гориво.
Vit0 - помощник
Добре де,аз все пак не разбрах какво ще стане като се сложи като суровина във фунията на машината дървени стърготини-какво ще стане? Ще спре машината,ще се задръсти,ще изкара некачествени пелети или пак някакъв прах или нищо няма да изкара?Ако може някой,който е направил вече експеримента да каже...Защото ако все пак се получи някакво уедряване мен би ме задоволило.С горелка Грейко 20 съм и просто шнека се задръства от фината прах от дървените трици,иначе като сипвам директно трици в горелката ръчно си работи,не на пълна мощност,разбира се,но това е въпрос на настройки на порциите...
Vit0 - помощник
нед окт 24, 2021 9:06 pml0v написа:
Ако си в къща защо не се замислиш да минеш на горелка работеща направо с дървесен чипс. За направата на един тон пелети имаш около 200kW/h електроенергия. Отделно както са ти написали колегите ще береш много ядове със самата машина.То не е само да насипваш талаша и да чакаш готова продукция. Иска се и определена влажност и едрина. И дори самоделка се изплаща единствено ако работи. Ако я ползваш инцидентно само за твои нужди не си заслужава.
А и другото повечето от горелките за чипс успешно работят и с калибрирани въглища. Така че можеш да не се ограничаваш само с един вид гориво.
Чипс нямам от къде да взема,а триците ми ги подаряват...Инак съм с Грейко 20 и знам,че ще се справи с чипса и калибрираните въглища...Въпроса е,че ако успея по някакъв начин да изгарям триците,ще бъде двойна ползата-и за мен,и за колегата,който ще се освобождава регулярно от тях.
Ето една машина,която пише,че става за пелети:
https://www.olx.bg/d/ad/mashina-za-pele ... 8;promoted
Christo - майстор
https://dox.abv.bg/download?id=56c47ec28e
https://dox.abv.bg/download?id=23d64d933d
За съжаление са на английски. Иначе вътре почти всичко си пише. Накратко, трудно се ловят маймуни с трици......
djogobg - специалист
Щом горелката си работи, като ѝ подаваш ръно триците, ми хрумва еретичната идея да си направиш бункера така, че шнекът да е хоризонтален, по този начин максимално улесняваш работата му и на практика ще го използваш за дозатор(макар че понякога ще се срутват една идея повече трици, предполагам грешката няма да е прекалено голяма).
Vit0 - помощник
Говорих с вносител на машини и тези дни ще занеса мой материал да направим проба на тестова машина и след това ще пиша какво се получава-стават ли въобще,издържат ли като форма или се разпадат,горят ли хубаво и т.н. Държа да отбележа,че не ме интересува колко са плътни,каква калоричност имат и колко разход ще дават-важното за мен е да минават през горелката.
  • 1
  • 2

Тема "Мнения за машини за гранули и пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: