• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladko33 - специалист
Здравейте, необходим ми е съвет за отоплителна система. В момента изградената е от отворен тип и успешно дълги години използмахме 23 киловатов котел на твърдо гориво. В момента тръбите са на 2 цола, но трябва да премина към един цол за новото котле и идеята ми е да срежа изходящата и входящата тръби и да използвам компенсатор (редуктор) на 2цола, тъй като настоящите тръби нямат резба , а и нямам възможност за заварки. Дали е пригодно използването на този тип съединение ? Благодаря за отговора !
krasi92 - майстор
Ако покажеш на снимка или линк за какво става въпрос ще е по лесно
iliya_i - майстор
Ти кранове по системата имаш ли? И как са монтирани те - на резба или на заварка?
vladko33 - специалист
Благодаря за бързато включване. Прилагам снимка, като идеята е да прекъсна тръбата на поставените червени линии. Два броя кранове съответно за студената и топлата вода , ще поставя на резба след копменсаторите. Нуждата от циркулационна помпа отпада, затова съм я задраскал.
Прикачен файл:
20211019_201730.jpg
20211019_201730.jpg (108.78 KиБ) Видяна 830 пъти
krasi92 - майстор
Компенсаторите може ли да видя.
шоп - майстор
От досегашният ми опит с компенсатори те служат добре само във водопроводни инсталации и то предимно за студена вода.
При отоплителна система протичат от температурните колебания, защото нормално е металите да се свиват или разширяват при нагряване и изстиване.

Може да си вземеш винторезка и да навиеш резби.

П.П. Аз не бих развалил тази отлично направена система с помпа, байпас и клапан тип жабка (мандало)
Имаш избор между ЕЦ и работа с помпа.
vladko33 - специалист
Ето компенсатора, който съм харесал. Gebo IQ 2" . В спецификациите му дават работен диапазон с флуиди -20 +80 градуса. Циркулационната помпа не бих я пипал, но за съжаление новото котле е по- "дълбоко" и няма да се побере в помещението ако не я махна.

Прикачен файл

raccordo-a-compressione-in-ghisa-dn-50-con-filettatura-2-f-gebo-iq-per-tubo-in-acciaio-e-polietilene.jpg
raccordo-a-compressione-in-ghisa-dn-50-con-filettatura-2-f-gebo-iq-per-tubo-in-acciaio-e-polietilene.jpg (1.68 KиБ) Видяна 747 пъти
krasi92 - майстор
То ако разстоянието не е проблем може да се хване за фланците на виадруса с фланци и гарнитури.
speka_rs - майстор
Намери някой ВиК майстор дето може да ти направи резби, не се занимавай с други глупости.
brick - специалист
пет окт 29, 2021 8:40 amшоп написа:
От досегашният ми опит с компенсатори те служат добре само във водопроводни инсталации и то предимно за студена вода.
При отоплителна система протичат от температурните колебания, защото нормално е металите да се свиват или разширяват при нагряване и изстиване.
+1
speka_rs написа:
Намери някой ВиК майстор дето може да ти направи резби, не се занимавай с други глупости.
+2
Или заварчик.
  • 1
  • 2

Тема "преминаване от 2" на 1" тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: