Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mterzieva - напреднал
Здравейте,
От около три седмици имам следния проблем. Налягането в отоплителната система спада от 1,5 бара до 0, за около осем часа. През първата седмица не открих никъде следи от теч. След неколкократно упорито допълване и обезвъздушаване, изби теч, по стена на банята в която има монтирана лира. Около извода на лирата за студената вода, запълващият фугин е с по-тъмен цвят и като цяло мястото на теча е почти изяснен. Тъй като в момента не ми се разбива банята и не ми е толкова важно там да имам отопление, затворих кранчетата на топлата и студена вода от колекторната кутия, които захранват кръга на тази лира. Въпреки това, системата продължава да губи налягане със същото темпо. Налягането се запазва единствено когато спра крановете към колектора, т.е. когато в системата останат само лирата на котела, разширителния съд и бойлера. Въпросът ми е, по какъв начин надеждно да изолирам кръга с лирата от системата. Ако е нужна допълнителна информация за системата или снимки ще приложа. Много благодаря на отзовалите се с мъдри съвети. За протокола, бих се доверила на майстор, но всички на които се обадих, шикалкавят и не им се занимава явно с подобен род течове. Отрязаха ме и за термокамера-специалистът ми каза, че щял да ми вземе 100 лева за диагностика, ама можело нищо на не стане, в смисъл камерата да не открие теча, което ме озадачи, но като не разбирам.... не настоявах, на кой му се дават 100 лева без да е ясно какъв ще е резултатът?!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Снимка на колекторната кутия би помогнала, мисля
mterzieva - напреднал
Извинявам се за дублирането на темата. Писах на админа.
Пробвала съм спиране на всичкикранчета от колектора и пак пада налягането.
mterzieva - напреднал
Ок.Ще кача след малко.
mterzieva - напреднал
Уф,голям съм лаик. Не мога да кача снимки, твърде голямобем имали. Но, течът е открит. От тръбата за студена вода на лирата е. След като някак успяхме да затворим крановете към този кръг,разкопахме иде видя че тръбата е като срязана на около 50 %. виждам три варианта за поправка. 1.Лепене с червения силикон, мисля да положат и слой алуминиево фолио между два слоя силикон и да покрият с бишоп.
Ако не става така дапробвамс по-тясна лира,но ми се струва,че тръбата няма да стигне с около 7-8 см, и трети вариант снадка. Ако има някой с опит в тази насока ще съм благодарна всеки съвет. Благодаря на отзовалите се.
mterzieva - напреднал
Извинявайте за грешките,малко ми е трудно от телефона :?
brum - майстор
Каква е тръбата? PEX-AL-PEX? И ако да - коя марка?

Снимка би била полезна. Бори се с телефона как да намалиш размера.

Силикон не му е там мястото.
mterzieva - напреднал
Тръбата тъй като я гледам е с алуминиева вложка. Слой алуминий и отгоре полимер, а дали под алуминия има друг, вътрешен слой полимер, никак не мога да кажа. Иначе , марката не се знае, защото, инсталацията на локалната система е правена от една фирма, после друга фирма слага отоплителните тела, та като сложили лирата, видели, че трябва да се мести, щото застава пред тоалетната чиния, абе голяма веселба е било. Тогава удължили тръбата с някакво тяхно парче и каква марка е това парче няма как да знам. Иначе, снадката им е перфектна, по всички правила и с правилния инструмент, който така и не разбрах какъв е, ама бил много дефицитен :-D Та точно това парче се е счупило, но не на снадката, а както описах по-горе и тъй като не сме го купували ние, а си го сложиха вторите майстори, няма инфо за произхода му... Ще видя какво може да се направи със снимката.
:cry: Много ми се щеше да стане със силикон, но е твърде лесно....за да е истина :-D
mterzieva - напреднал
Ето, компресирах я,дано да се вижда
Прикачен файл:
_IMG_000000_000000.jpg
addicted - специалист
Тя баш като срязана...

Тема "Теч от локална отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: