• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Радиаторните глидери са като Helius. Разлика виждам само в ламелите в горната част - на хелиус са два ламела, а тези са с един. Алуминиевите радиатори са склонни на такива шумове. В нас има един 20-глидеров и само той шуми, но шуми ако спра циркулацията през бойлера. Тъпо, но така го направих с обща тръба от една линия на разпр. колектори. От термостатичните вентили също се получава шум.
Причината обаче е основно в помпата. 25/6 е сериозна помпа. Не е ясно какви криви като дебит и налягане прави на 1 степен. Предполагам прибутва много бързо водата дори на нея. Скоростта на водата през системата може да се намали и с вентилите на изхода на радиаторите. Другият начин е с един кран, като може и да е след камината преди разделянето на кръгове, линии, рамена... Кранът тип спирателен шибърен за водопровод. Да не е сферичен, а с възможност за навиване няколко оборота от отворен до затворен.
StefanNikolov - специалист
нед окт 31, 2021 11:51 amandy_forresite написа:
Радиаторните глидери са като Helius. Разлика виждам само в ламелите в горната част - на хелиус са два ламела, а тези са с един. Алуминиевите радиатори са склонни на такива шумове. В нас има един 20-глидеров и само той шуми, но шуми ако спра циркулацията през бойлера. Тъпо, но така го направих с обща тръба от една линия на разпр. колектори. От термостатичните вентили също се получава шум.
Причината обаче е основно в помпата. 25/6 е сериозна помпа. Не е ясно какви криви като дебит и налягане прави на 1 степен. Предполагам прибутва много бързо водата дори на нея. Скоростта на водата през системата може да се намали и с вентилите на изхода на радиаторите. Другият начин е с един кран, като може и да е след камината преди разделянето на кръгове, линии, рамена... Кранът тип спирателен шибърен за водопровод. Да не е сферичен, а с възможност за навиване няколко оборота от отворен до затворен.
Ако знам че за закача още един радиатор ще оправи шума ще го направя но как да съм сигурен в това? :?
andy_forresite - майстор
Не.
По-добре кран откъм смукателната част на циркулационната помпа.
То и сега трябва да има кран там. Около филтъра трябва да имате кранове - по един от всяка страна на филтъра. Достатъчно е да притворите единия. Няма значение кой.
krasi92 - майстор
И евентуално по ниско налягане в системата.
нед окт 31, 2021 8:57 pmkrasi92 написа:
И евентуално по ниско налягане в системата.
Имам кран но не е ли опасно да го притворя? И колко по ниско налягане от 1.2бара, рентабилно ли е? :?
krasi92 - майстор
Дали е рентабилно не знам но можеш да опиташ на 0.8
нед окт 31, 2021 9:39 pmkrasi92 написа:
Дали е рентабилно не знам но можеш да опиташ на 0.8
Ако не рискувам с притваряне на крана ще направя 0.8 но не трябва ли минимума на налягането да е поне 1 бар?
krasi92 - майстор
Първо опитай с налягането а после крана.
kozl - майстор
Е каква е идеята с намаляне на налягането?

По диаграмата на WILO Star 25Z25/6-3 на първа скорост максималният и напор е 3,4м=0,34бара.
За затворена система мин.налягане в системата е препоръчително да е по голямо от 2 пъти Hmax на циркулационната помпа или за най ниската степен 0,68 бара. За най високата 1,2 бара.

Освен това промяната на налягането е свързана и с разширителния съд. Той на какво налягане е нагласен :?

Прикачен файл:
star-z-25-6-3.jpg
star-z-25-6-3.jpg (71.16 KиБ) Видяна 454 пъти
пон ное 01, 2021 8:07 amkozl написа:
Е каква е идеята с намаляне на налягането?

По диаграмата на WILO Star 25Z25/6-3 на първа скорост максималният и напор е 3,4м=0,34бара.
За затворена система мин.налягане в системата е препоръчително да е по голямо от 2 пъти Hmax на циркулационната помпа или за най ниската степен 0,68 бара. За най високата 1,2 бара.

Освен това промяната на налягането е свързана и с разширителния съд. Той на какво налягане е нагласен :?
разширителя е на 2 бара налягане той е малък по обем мисля че 10л. и вграден в камината.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Проблем с парното!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: