Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Колеги няма смисъл да продължа ме писаниците, като се сложи котела и се тестват нещата ще пиша.
Хем да остане като информация помпа 15-75 и газов котел какво може да се захрани, а от там нататък всеки ще си го прилага както иска.
Според мойте идеи ако докатам 11-12 л/м ще са ми достатъчни.
шоп - майстор
пет авг 13, 2021 9:39 amspeka_rs написа:

Според мойте идеи ако докатам 11-12 л/м ще са ми достатъчни.
Ако топлозагубите са между 3828 и 4176 вата при този дебит, топлоносител чиста вода и ДТ 5 гр - да ще ти е достатъчно.
resistbody - майстор
Последно време се оглеждам да заприходя тръба на склад, нищо че подовото е далече във времето..
Като последно съм се спрял на рехау 17-ка, нищо че ще трябва да купя преходи за 300лв..
Има ли 16-ка която да е със същото качество...
Държа да е Пех-А
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз ползвам новата Rautherm speed 16х1,5
resistbody - майстор
съб авг 21, 2021 7:32 amLazarGanev написа:
Аз ползвам новата Rautherm speed 16х1,5
Тая ми идва дебело, чел съм за преимуществата но 5лв за метър, моля ти се... на моя към километър тръби
Гледам в Германия под 2.50лв за метър..
LazarGanev - "Велик майстор"
съб авг 21, 2021 11:10 amresistbody написа:
Гледам в Германия под 2.50лв за метър..
Е тъй де :cool:
XpacTa - специалист
Здравейте. Имам един въпрос за избор на задвижка за подово. На етажа ми са направени пет кръга в три помещения. По два в хол и кухня/трапезария и един в банята. Тъй като не ми се мъчеше да балансирам кръговете сложих задвижки Salus THB23030 - тези, които има два датчика на тръбите и балансират автоматично, така че делта Т между входяща и изходяща да е 7 градуса. Източника на топлина е термопомпа въздух вода - водата е ~40 градуса. Задвижките се управляват от термостати в всяко помещение, които са свързани в една гадост на Rehau, която пуска помпата, когато някоя зона поиска топлина и отваря съответните задвижки. За жилищните помещения всичко е перфектно, но банятя (която е северна) е малко хладна. Реално се замислям, че там май не трябва да търся ефективност на пода, ами да е колкото се може по топъл. Не знам дали това може да се постигне със задвижката на Salus, тъй като тя си гони някаква ефективност, а не комфорт за боси крака.

Реално въпроса е - как да постигна най-висока температура на пода в банята? Мога да карам без задвижка на този кръг или да сложа една евтина, която просто да затваря в края на сезона, когото спра термостата.
syncho - майстор
Вероятно кръгът в банята е с много голяма стъпка и площта е много малка. От там идва и проблемът с отоплението в банята, а не от задвижките, въпреки че е добре там делта Т-то да е по-малко в случая, както и температурата да е по-висока. Примерно може да пробвате с 42-43С подаваща. Това се получава, когато не е проектирано както трябва (ако изобщо е проектирано) и/или не е изпълнен проектът правилно.
XpacTa - специалист
Стъпката е 10 см, но заради канализацията и сифоните наистина не е покрит целия под, както е в жилищните помещения. Подложката е със само 11мм изолация, уж беше за да не се вдига много пода (но после "майстора" пропиля това като залепи плочките с доста дебел слой лепило):
Изображение
Изображение

Забравих да кажа, че преди няколко дена пробвах да махна задвижката - тогава термостата взел че изключил през нощта поради достигане на температурата за защита на пода. Уж беше настроена на 35 градуса, но не съм убеден, че е достигнало толкова. Лошото на този модел термостат е, че температурата на пода може да се види само през настройките. Сега чакам да позастудее и ще пробвам пак без задвижка.
syncho - майстор
Тази баня можеше много по-добре да се оползотвори мястото като се сложи линейния сифон до стената, а всички тръби, които са по пода да се качат по стените. Когато са малки помещенията се редят дори на 5см стъпка.

Но както се казва всичко е готово. Играй с дебита и температурата. Ако стане с дебита (като махнеш задвижката), не пипай подаващата температура.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: