Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Имам комбиниран котел 35kw и горелка на Bisolid GP. Може да се използва както на пелети, така и на дърва, в момента съм на пелети и от 2 седмици когато горелката запалва пелетите, се получава детонация. Всичко става в дим, горния капак отскача при което се получава силен гръм. До сега такъв проблем не съм имал.

Прочетох доста теми по въпроса.
Смених температурата на която се изключва горелката, сложих на 60 градуса - няма ефект.
Увеличих вентилаторите - няма ефект.

Пелетите са клас А1, всекидневно се чисти маничката, а целия котел на няколко дни.

Имате ли някаква идея къде може да бъде проблема и как съответно да го оправя?
andy_forresite - майстор
Тази питанка е за секция Отопление.
Причината най вероятно е ниска коминна тяга. За студен комин е нормално да има ниска тяга. Защо обаче е толкова ниска че да прави тези поразии... Защото кюнците може да са замърсени, вътрешността на комина да е с полепнала пепел, а също и допълнителни турболатори и всякакви хитрини за повишаване на ефективността на котела.
Ако имаш клапа за шунтиране на ходовете трябва да се отваря докато запали и се изчака 3-4 минути да се загрее комина. После се затваря клапата за да си обикаля пушека по трите хода на котела.
Времето е топло и тягата на комина е нисичка.

Друга вероятност е променена порция за първоначално зареждане, неправилно ниво на пелетите спрямо запалката и променил се въздух - резултат пуши докато се запалят и този пушек пречи да се развие огън. Ефектът е БУМ с опушване на котелното.
ср ное 03, 2021 5:52 pmandy_forresite написа:
Тази питанка е за секция Отопление.
Причината най вероятно е ниска коминна тяга. За студен комин е нормално да има ниска тяга. Защо обаче е толкова ниска че да прави тези поразии... Защото кюнците може да са замърсени, вътрешността на комина да е с полепнала пепел, а също и допълнителни турболатори и всякакви хитрини за повишаване на ефективността на котела.
Ако имаш клапа за шунтиране на ходовете трябва да се отваря докато запали и се изчака 3-4 минути да се загрее комина. После се затваря клапата за да си обикаля пушека по трите хода на котела.
Времето е топло и тягата на комина е нисичка.

Друга вероятност е променена порция за първоначално зареждане, неправилно ниво на пелетите спрямо запалката и променил се въздух - резултат пуши докато се запалят и този пушек пречи да се развие огън. Ефектът е БУМ с опушване на котелното.
Много благодаря за информацията! Ще проверя всичко, което написахте и сега ще пусна статията в Отопление. Извинявам се за неудобството.
mterzieva - напреднал
ср ное 03, 2021 5:42 pmHornx написа:
Здравейте,
Имам комбиниран котел 35kw и горелка на Bisolid GP. Може да се използва както на пелети, така и на дърва, в момента съм на пелети и от 2 седмици когато горелката запалва пелетите, се получава детонация. Всичко става в дим, горния капак отскача при което се получава силен гръм. До сега такъв проблем не съм имал.

Смених температурата на която се изключва горелката, сложих на 60 градуса - няма ефект.

Пелетите са клас А1, всекидневно се чисти маничката, а целия котел на няколко дни.

А пробвахте ли да калибрирате подаването на пелети,да понамалите количеството което се подава? Друга причина може да топлото време,ако котелът има клапа за разпалване, отворете я при първоначалното запалване,докато се разгорят пелетите и я затворете. Не визирам клапата на комина. Може да проверите дали не сте пропуснал да почистите някой пепелник,повечето котли имат по два.
ср ное 03, 2021 6:35 pmmterzieva написа:
ср ное 03, 2021 5:42 pmHornx написа:
Здравейте,

А пробвахте ли да калибрирате подаването на пелети,да понамалите количеството което се подава? Друга причина може да топлото време,ако котелът има клапа за разпалване, отворете я при първоначалното запалване,докато се разгорят пелетите и я затворете. Не визирам клапата на комина. Може да проверите дали не сте пропуснал да почистите някой пепелник,повечето котли имат по два.
Увеличавах и намалявах подаването и резултатът си е същия. Трябва да проверя за клапата, но пепелниците са изчистени. Повече логика има топлото време, но преди съм пускал на по-топло време котела и е нямало проблеми.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ср ное 03, 2021 8:24 pmHornx написа:
Здравейте,

При голяма начална доза се получава така .
Трябва да се намали до времето необходимо за покриване на запалката не повече от 1 см.
mterzieva - напреднал
И при мен имаше детонация, даже серия от две. Шнекът се беше разместил, събираха се повече пелети в гофрираната тръба към горелката и като се изсипаха наведнъж се получи тази двойна детонация. Също хвърчаха капаци. Детонацията е всъщност от концентриране на големи количества пушек, т.е. пелетите не горят, а само пушат. В моя случай, защото бяха твърде много за да се запалят ефективно от горелката.Когато се компресира димът в горивната камера до определени нива, газовете се самозапалват с взрив и гърми доста страховито. Та размисълът за причините според мен са в тази насока. т.е. какво води до компресиране на димни газове в камерата. Успех!
6osi6 - майстор
ср ное 03, 2021 7:26 pmHornx написа:
..преди съм пускал на по-топло време котела и е нямало проблеми.
За чистене на комина сте. Ако живеете близо до София потърсете Жоро
да ви почисти комина. Преди няколко месеца му поръчах от Полша този комплект за почистване.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... R7fsGp_ohP
krasi92 - майстор
Щото Жоро е сложил един транспарант с тел. и пояснение че чисти комини и кръжи с един вертолет около София.

Тема "Детонация при котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: