Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, нов съм тук и бос по темата.

Ще слагам газов котел двуконтурен.
Имам вече изградена инсталация, стара и ще се вържа към нея.

Хрумна ми идея, да ползвам бойлера, който е със серпентина за буферен съд на тоя етап. Докато монтирам друг заедно със слънчеви колектори.
Също ми хрумна да вкарам топлата вода от котела която е за БГВ да минава през бойлера, за да не чакам топла вода по 10 мин. Тъй като за момента котела ще е в мазето, а всичко се намира на 3ти етаж.
Прилагам една скица да си кажат мнението хората, който са в час с това.
Благодаря предварително.
Прикачен файл:
viber_image_2021-11-05_16-27-49-907.jpg
andy_forresite - майстор
Не съм от много разбиращите. Бойлера не може да го ползваш като буфер. Наобратно отдава слабо и освен това ти изстива водата.
Двуконтурният котел се нарича така понеже по единия контур тече вода с например 45 градуса, а по другия (за бгв) по-висока. Гледам че си представяш захранване на бойлера от долната страна, което за мен е неправилно. Щом не искаш да чакаш топлата вода 10 минути си вържи бойлера както се свързва обемен бойлер.
Защо ти е буфер и какво представлява старата ти система?
Здравейте
Да това го знам. И когато единия кръг работи другия не.
Идеята ми е следната.
Когато контура на БгВ работи с температура 60г в бойлера ще постъпва постоянно гореща вода. По този начин ще работи и отоплението. То ще черпи температура от бойлера. Отоплението ще е на оптимална температура 45-50г, което ще охлажда бойлера, който ще е на 60г. Спада на температурата в най-лошия случай може да е 45г което е много. Но ще могат да се ползват и двете.
Когато работи контур отопление с температура 50-55г. В процес на работа ще се оптимизира. Бойлера се превръща в буфер. Той ще е на постоянна темп 55г примерно. Докато не превключи контур БгВ.
Така няма да има изчакване за гореща вода в домакинството. Тъй като котела е два етажа надолу.
Захранването на бойлера от долу е за да за топли и долната част, а не само горе и да е като буфер. Който да топли серпентината на отоплителния кръг. Тъй като единия извод е малко под средата а другия малко над нея.
Серпентината е с голяма есективност на топлопредаване.

Приятна вечер.
LazarGanev - "Велик майстор"
И защо е тази измислена глупост? Защо просто не си вземеш едноконтурен котел?
Предполагам че глупост.
Не питам това.
Котела е взет по програма и няма възможност за избор.
А бе ти пробвай да го смениш, пък ако не стане, ще ти кажа начина
Не става.
Вече съм пробвал..
Начин за кое по точно.
Как с двуконтурен котел да топлиш бойлер

Тема "Питане отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: