• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
вт ное 09, 2021 5:08 pmшоп написа:
Вземи 2-3 чувала и пробвай.
Преди да мина на ТП в моята екоенергия + виадрус си горях с повече въздух пепел без никакви проблеми.

Направа на брикети и подобни неща е за пенсионер човек или човек без работа. Иначе не се връзва загубеното време.
О да, определено ще пробвам първо, както са си на пепел с няколко чувала, а така ако не ми се получават нещата, може би ще взема и един тон от СКЪПОТО и ще ги смесвам. А ти, като гореше пепел, забелязал ли си повече мизерия в комина? Налагаше ли се да чистиш по-често горивната камера на котела и най-вече дюзите или всичко си е както и при едрите въглища? Мокреше ли ги (макар да предполагам, че от това ще става повече катран) и ако да, не зависваха ли в бункера? Ако ще ги мокря, то ще е само с цел да намаля разпрашаването, както навън - докато ги сипвм в бункера, така и вътре да не излита материала през комина...
Убедихте ме с колегата от предишния коментар, да не се занимавам с брикетиране :)
До две седмици (зависи колко е топло времето де), ще пробвам с няколко чувала и ще сподля какви недостъци има горенето на пепел. А що се отнася до предимствата, само едно - 3 пъти по-евтино е! :)
Благодаря!
шоп - майстор
Никакво мокрене.
Чистенето на котела си е нормалното. Веднъж на 2 седмици. Комина ми е с голямо сечение и от когато е построен никога не е чистен.

Горелката я чисех веднъж в началото на отоплителният сезон.
zaksofon - специалист
ср ное 10, 2021 1:18 pmшоп написа:
Никакво мокрене.
Чистенето на котела си е нормалното. Веднъж на 2 седмици. Комина ми е с голямо сечение и от когато е построен никога не е чистен.

Горелката я чисех веднъж в началото на отоплителният сезон.
Добре де, но няма как тези дребни частици да не ти влизат в дюзите и да се налага да се чисти ретортата за да може да се движи свободно въздуха? Аз с едрите въглища я чистя два пъти за сезон, пък какво ли остава за тоз трошляк... Всъщност, при мен проблема е в това, че аз често гася котела напълно и съответно чистя горелката за да я паля ръчно, като при това упражнение вкарвам принудително боклук в дюзите. Предполагам, че ако не го гасиш въобще - то няма и как да се задръстят дюзите?
Моя комин е с Ф-250 изграден от мен с керамични коминни тела с кръгъл отвор, което предполагам е достатъчно за да не се тревожа за отлагания? И аз не съм го чистил от както го строих - вече три години.
шоп - майстор
Горелката я паля есента и я гася пролетта.
6osi6 - майстор
200 лева са много за прах.
Вземи два чувала, след няколко дена кажи на човека, че като се гори прахта се натрупват много фини сажди по вътрешността на котела и трябва чистиш на три дена, а в края на сезона и комина и затова искай да ти я на 100 лева.
Вода не слагай. Най-добре е, ако я смесиш с хубави въглища употребявано олио, не много, за да не зависва.
zaksofon - специалист
Привет на всички и да ви напомня да гласувате в неделя!
Тъй, най-накрая свършиха едрите въглища и от снощи вече горя въглищен прах. Тук искам само да поясня, че котела е четириходов Емташ, 35 Кв, с редица тунинги, включително и контролер Натурела. Работи на старт/стоп режим (не с постоянно потдържане на горенето), което според моите условия и нужди - ме устройва. Как гори въглещния прах...? Ми, бих казал, че вдига градусите достатъчно бързо, НО има един голям проблем... Ако парното се включва да кажем 3 - 4 пъти на ден през 3 - 4 часа, то с нормалните - едри въглища, никога не съм имал проблем със самозапалването. Т.е. - дори и след 10 часа котела се разпалваше сам, само от вентилатора, сега обаче дори и след два часа, не може да се саморазпали (защото няма как да се запази жар). Явно имам нужда от запалка (Натурелата потдържа такава) и в този ред на мисли имам няколко въпроса:
1. Къде се монтира? - моля ако има колеги с фабрична запалка на такъв котел да качат снимка/и, къде точно е монтирана.
2. Каква да бъде запалката - имайте предвид, че е нужно да запалва въглища. Разглеждах различни варианти - керамични японски с максимална температура над 1000 градуса, както и запалка с по - различен принцип на действие - кварцова.
3. Мога ли да си я монтирам сам или трябва да си търся специалист? Ако има такъв в района на град Троян, ще бъда много благодарен да ме посети (срещу заплащане естествено).
Благодаря на всички отзовали се, надявам се да успея да намеря начин да ги запалвам, защото въглищния прах е със същата калоричност както и едрите въглища, но цената в случая е 200 лв/тон. Човека, който ги продава е достатъчно търпелив да ме изчака да ги пробвам и да се начудя какво ще правя, но няма да ме чака вечно, разбира се... И затова ви моля, за работещи решения на моя казус - сигурен съм, че начин има, без да се налага да си купувам въглища за 7-800 лв/тон. [-o<
шоп - майстор
Този контролер на Натурела няма ли настройки за поддържане?

Моя прост Титаник има десетки варианти за този контрол. Мога да го програмирам през 15 мин да подава по 10 сек и да включи вентилатора за 30 сек. Може на определено време да включва вентилатора без подаване само да разпали и т.н.

Може с дни да се настрои да поддържа дори и с дървесен чипс, където жарта е още по-малко.
zaksofon - специалист
пет ное 19, 2021 1:23 pmшоп написа:
Този контролер на Натурела няма ли настройки за поддържане?

Моя прост Титаник има десетки варианти за този контрол. Мога да го програмирам през 15 мин да подава по 10 сек и да включи вентилатора за 30 сек. Може на определено време да включва вентилатора без подаване само да разпали и т.н.

Може с дни да се настрои да поддържа дори и с дървесен чипс, където жарта е още по-малко.
Благодаря за бързия отговор! До колкото знам, Натурела нямат такава възможност, колегата "Мираж", беше измислил някакъв вариант с реле на шнека с независимо управление. Може би трябва да го питам от къде да купя чаркове... А за запалката някакви съвети?
  • 1
  • 2

Тема "Може ли и как да горя ЕФИКАСНО, въглищен прах с реторна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: