• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Миналата година ме пояде един разпределителен херц :) Така си топлех котела без към радиаторите да успеят да отидат не повече от 2-3 киловата.

Не виждам помпата къде е. Трябва да е на късата права, която идва от изхода на котела, преди коляното което отива за към радиаторите и към бялата-байпас тръба.
sveto - специалист
пон ное 08, 2021 3:52 pmandy_forresite написа:
Миналата година ме пояде един разпределителен херц :) Така си топлех котела без към радиаторите да успеят да отидат не повече от 2-3 киловата.

Не виждам помпата къде е. Трябва да е на късата права, която идва от изхода на котела, преди коляното което отива за към радиаторите и към бялата-байпас тръба.
Помпата е вградена в камината, долу след "у"- филтъра.
sveto - специалист
пон ное 08, 2021 3:52 pmandy_forresite написа:
И как реши проблема?
andy_forresite - майстор
Въпросният Херц Калис беше горноразпожен, не долу както са истинските вентили. Има изнесен сензор, който се закрепва външно на метална тръба. В капилярка е проблемно да се сложи поради дебелината на сензора. Не е невъзможно, но не открих толкова дебела капилярка на времето. Горещата влиза в него и се разделя на два потока - един си продължава със същата температура, а по другата линия се смесва с връщащата и прави между 40 и 70°, колкото му се зададе от термостатичната глава.
Реших да го поставя ниско долу. Речено-сторено. Превързах тръбите, запалих - горелката стигна поддържане, тръбата за радиаторите умрЕла от студ. Писах във форума, умувахме, стигнахме до някакво решение, но междувременно един приятел техник по ВОИ ми каза да си го върна както си е бил, щото по друг начин нямало да се получи.
А истинските вентили за антикондензни цели имат два входа и един изход. Моят има един вход и два изхода.
Мисля че щеше да се получи по съветите на съфорумците, но времето застудя, а аз нямах необходимото време да се суетя около отоплението. Върнах го обратно и така. Сега съм с него, но нещата не са идеални. Проблемът се явявва в това, че пуска циркулацията към радиаторите със забавяне и през това време горелката почти стига "поддържане". Даже някой път съм я виждал да поддържа. После като отвори връща мощност 2 и после и мощност 3 и "напомпва" радиаторите както си трябва.
sveto - специалист
Хубаво е, че все пак си намерил някакво решение. Странно, но и при мен камината премина в поддържане, без да е достигната зададената температура от стайния термостат, което доста ме озадачи. Радиаторите си бяха студени, те така и не се стоплиха всъщност. Като разглобих клапана видях, че всъщност изобщо не притваря байпасния вход, нямам си на идея с каква цел е направено така и къде може да се ползва подобно изпълнение. Ясно е - ще купувам друг, сега проучвам къде какво се предлага.
andy_forresite - майстор
Съмнявам се че ще направиш втори опит точно с този клапан. Ще питам от любопитство: Кои две отверстия са отворени при студен клапан?
sveto - специалист
Прикачен файл:
IMG_20211110_215322.jpg
Тези входове, които съм отбелязал със стрелките са отворени при студена вода, над 60°С започва да отваря и горния вход, който е връщащата от радиаторите.
gnt69 - майстор
ср ное 10, 2021 9:54 pmsveto написа:
IMG_20211110_215322.jpg
Тези входове, които съм отбелязал със стрелките са отворени при студена вода, над 60°С започва да отваря и горния вход, който е връщащата от радиаторите.
Аз имам такъв вентил и си работи като чук. Тоя сезон паля парното и горелката минава в подържане и гасене. Почесах се малко по главата и констатирах че нямам циркулация, има някаква ама не е достатъчна. Помпата Вило на 15 години явно е издала багажа. Купих нова помпа алфа 2, сложих на минимална мощност и всичко си заспа. За да работи вентила коректно и да изпраща произведеното топло към къщата трябва и циркулация. Типично ми работи на 73-73 градуса котела при зададени 80. На 65-66 градуса почва до праща топло иначе си върти водата в малкия кръг. Тоя тип вентили са прости и безотказни. Моя също е ЕСБЕ ТВ на 60 градуса на 15-16 години.
sveto - специалист
чет ное 11, 2021 8:32 pmgnt69 написа:
ср ное 10, 2021 9:54 pmsveto написа:
IMG_20211110_215322.jpg
Аз имам такъв вентил и си работи като чук. Тоя сезон паля парното и горелката минава в подържане и гасене. Почесах се малко по главата и констатирах че нямам циркулация, има някаква ама не е достатъчна. Помпата Вило на 15 години явно е издала багажа. Купих нова помпа алфа 2, сложих на минимална мощност и всичко си заспа. За да работи вентила коректно и да изпраща произведеното топло към къщата трябва и циркулация. Типично ми работи на 73-73 градуса котела при зададени 80. На 65-66 градуса почва до праща топло иначе си върти водата в малкия кръг. Тоя тип вентили са прости и безотказни. Моя също е ЕСБЕ ТВ на 60 градуса на 15-16 години.
Хм, караш ме да се замисля, дали да не пробвам пак клапана, но този път ще сложа тръба ф20 и ще притворя крана на 45 гр, както беше писал Лазар Ганев в началото на темата. Твоя клапан изглежда същия модел като моя, само картинките се различават и щом казваш, че при теб работи би трябвало и при мен да върши работа.
andy_forresite - майстор
Най-добре не опитвай повече с този клапан. Може от седене (неползване) да е приключил.
Ако все пак си упорит, то идеята за 20 мм тръба хич не е добра. Същото нещо и относно крана с притваряне. Ще ти кажа защо.
Първо, тръба ф20 ограничава потока, което е зле откъдето и да се погледне.
Второ, притворен кран там също ограничава потока, скопява системата, врял котел, "гладни" радиатори - не го прави. Ще е по-зле отколкото при първия опит.
Аз бих купил нов клапан пак с пряко действие. Да изкара там 15 години, пък после ще го мислим :) На gnt69 клапана се кисне във водичка ежеминутно, мести си елемента напред-назад и затова е оцелял до сега.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: