Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Преоразмеряването може и да е плюс, ако сложиш 2т буфер и ползваш нощната тарифа.
шоп - майстор
пет ное 05, 2021 11:55 pmradius написа:
Преоразмеряването може и да е плюс, ако сложиш 2т буфер и ползваш нощната тарифа.
+1
трябва ти един такъв бойлер:-)

Дори и без него аз минах на 100% нощна ел. енергия.

Прикачен файл

IMG_20211106_080819_resized_20211106_053816784 (1).jpg
kivanov - специалист
Здравейте, ОВК инж. проектира подовото да поддържа 27 градуса в помещенията на къщата. Искам да се презапася, ако ми се падне студена жена :)) Сега ме навива да го сметнвм за 24-25 градуса, но аз се чудя има ли смисъл, защото с подово сметнато за 27 ще направя 24 лесно, но обратното май не е така. Става дума за около 360 квадрата подово. В момента подовото е на 15см почти навсякъде. 5-10 е в помещението с басейна, защото няма достатъчно площ. Каза ми, че при 27 градуса са ми нужни 22kw, но това е по-скоро за първоначално затопляне, но не знам колко реално ще е необходимо при вече загрята къща. Котелът за подовото е отделен от този за БГВ..
шоп - майстор
ср ное 10, 2021 11:26 pmkivanov написа:
Здравейте, ОВК инж. проектира подовото да поддържа 27 градуса в помещенията на къщата.
Питай го този инж. с каква температура на пода ще поддържа 27 гр в помещенията и в този момент каква е външната температура:-))))
kivanov - специалист
чет ное 11, 2021 5:56 amшоп написа:
ср ное 10, 2021 11:26 pmkivanov написа:
Здравейте, ОВК инж. проектира подовото да поддържа 27 градуса в помещенията на къщата.
Питай го този инж. с каква температура на пода ще поддържа 27 гр в помещенията и в този момент каква е външната температура:-))))
Честно казано не ги разбирам нещата, но се чудя дали да го сметне при 25 градуса и дали да оставя 27 :) какви въпроси да задам?

Промяна:
Опа, моя грешка. Сметнал е при стайна темпратура 26, а не 27.
Качих файл с чертежите. -> https://1drv.ms/u/s!Aul67mx7hTdrmPJoJvPRSryAXq0hzw
syncho - майстор
Малко ме съмнява да успее да стигне 27С без да прегрява пода, особено с 15см стъпка. М/у другото 27С на подово отопление изобщо не е комфортно. Даже не знам дали и 24С ще ви е комфортно. На 24С смятаме баните и последния клиент се оплака, че му е прекалено топло в банята. Усещането с подово е много по-различно от това с конвенционално отопление и тези градуси са просто абсурдни за жилищни помещения.
kivanov - специалист
чет ное 11, 2021 11:08 amsyncho написа:
Малко ме съмнява да успее да стигне 27С без да прегрява пода, особено с 15см стъпка. М/у другото 27С на подово отопление изобщо не е комфортно. Даже не знам дали и 24С ще ви е комфортно. На 24С смятаме баните и последния клиент се оплака, че му е прекалено топло в банята. Усещането с подово е много по-различно от това с конвенционално отопление и тези градуси са просто абсурдни за жилищни помещения.
Моя грешка. Било е 26, но все пак е много така ли? Снощи сложих термометър в нас и е 22.5 и не ми се струваше някаква мега жега.
ves-ko - специалист
Здравейте,

Просто да споделя, някъде ми беше попаднала информация, че при темп. на пода над 27 оС финният прах от пода започва да се вдига и 'причинява други бели'.
Та това е и една от причините да не трябва темп. на пода да е твърде висока...
syncho - майстор
чет ное 11, 2021 11:28 amkivanov написа:
чет ное 11, 2021 11:08 amsyncho написа:
Моя грешка. Било е 26, но все пак е много така ли? Снощи сложих термометър в нас и е 22.5 и не ми се струваше някаква мега жега.
Много е, да. Не става въпрос за жега, а за едно неприятно усещане, тежест, краката почват да ти се потят и т.н.
brum - майстор
Имай в предвид, че някой настилки производителите им дават граница на горната температура от 27 градуса. А ако искаш да сметнеш нещата за 27 градуса вътре ще трябва пода да е с по-висока температур за да отдава.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: