• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
съб ное 13, 2021 2:45 pmZMeyGorianin написа:
Добре де, защо е всичкото това ограничение на доставената енергия? До електромера ми теглиха 16мм2 алуминиев кабел при изкарването на улицата /старият беше 10мм2 меден рекордоман, сменян преди 6 години./.
Сложиха АП 40А, като споменаха, че на другите слагат по слаби. Оригиналната ми партида е 52А.

При положение, че си плащам изразходваната енергия от какъв зор ще ме ограничават в консумацията, след като и мрежата и достъпа не се натоварват?!
Първо ЕРП'то извършват обследване дали има капацитет да ти отпуснат исканата партида. Понякога е , но в повечето случаи ограничението не е само в предпазителя.
radius - майстор
Нелина, след задълбочения анализ, моля да си изясниш какво е kW и какво kWh.
nelina_london - специалист
Благодаря,radius.Ел.частта не ми е силна,само математиката,а ел фактурите съм ги разкоствала подробно,защото цената на тока за небитови клиенти е ужасна.Мисля,че всички са разбрали мощността на бойлерите и консумацията ни ,въпреки ,че не съм написала h .Разликата я знам,но се чудя за това ли успя да се захванеш сега или нещо генерално обърках отново?
Между другото, енергийните дружества си правят големи шегички,когато казват ,че отпускат 6 kW или искат да кажат,че мощността е до 6 kW.При партида до 15 kW ти пускат 11,5 kW.Затова,когато родителското тяло,което движеше документацията,е пропуснал да напише заветното "до" са ни отпуснали 19 kW,за да гарантират мощност от 15 kW, и така на по-късен етап ти казват "Честито 2300лв,вместо 700лв.
Тоест ,авторът на темата да провери има ли "до",защото предполагам,че присъства и каква ще е предоставената реална мощност.Партидата на свеки е с мощност 6 kw,няма "до" .
съб ное 13, 2021 7:02 amvenci.ivanov22 написа:
пет ное 12, 2021 10:35 pmzz_stefanov написа:
10 не могат ли да ти отпуснат. То си е и повече пари де.
При мен теоретично са 6, и ми стигат, но май ми е по голям предпазителя (ще го погледна утре), а и съм първи на въздушната линия след трафото. Топля обаче на дърва.
Не ми дават що е 50 метра след регулацията и слагат 6kw
Мисля да говоря с техниките да ми сложат по голям предпазител кат монтират електромера... Дали ще стане по добре ако сложа по голям от 32а
А,този парцел ,ако се застроява ,трябва да влезе в регулация и тогава ако ел.дружеството има достатъчно мощност ,ще отпуснат до 15 kW .До 6 kW отпускат на парцели за земеделски цели,за да ползват поливна помпа.
venci.ivanov22 - специалист
съб ное 13, 2021 11:50 pmnelina_london написа:
съб ное 13, 2021 7:02 amvenci.ivanov22 написа:
пет ное 12, 2021 10:35 pmzz_stefanov написа:
10 не могат ли да ти отпуснат. То си е и повече пари де.
При мен теоретично са 6, и ми стигат, но май ми е по голям предпазителя (ще го погледна утре), а и съм първи на въздушната линия след трафото. Топля обаче на дърва.
Не ми дават що е 50 метра след регулацията и слагат 6kw
Мисля да говоря с техниките да ми сложат по голям предпазител кат монтират електромера... Дали ще стане по добре ако сложа по голям от 32а
А,този парцел ,ако се застроява ,трябва да влезе в регулация и тогава ако ел.дружеството има достатъчно мощност ,ще отпуснат до 15 kW .До 6 kW отпускат на парцели за земеделски цели,за да ползват поливна помпа.
Земеделска земя е с временна ппстройка
Но консуматорите ще са два климатика, бойлер, печка, помпа за вода....
Това се чудя могат да пуснат и 15 но не искат... А от кво зависи 6kw или15kw
От предпазител според мен сега ще сложат 32а
venci.ivanov22 - специалист
съб ное 13, 2021 7:31 pmnelina_london написа:
Миналият месец гледах такава фактура,за отпусната мощност с хиляди киловати, която имаше голяма мрежова такса.Тук предполагам ,че тези решения касаят много големи мощности.
При нашата партида до 50 kw,когато нямахме консумация ,плащахме 12 лв с ДДС,изчислена на база 50 kw ×0,02 лв +ДДС .Не е такава болка за умиране.
При консумация ни , неподминаваща 350 кw месечно,в месеците без отопление и охлаждане,,излиза,че трябва да доплащаме мрежова такса по-висока от тази на консумираните киловати,а нямаме такава.Таксата за пренос и достъп е само върху въпросните изразходени киловати+горепосочената такса от 12лв.

Добавям по темата.Свекърва ми е с 6 kw монофазна партида на къщата +18 kw, която се ползва само от помпа и други занаятчийски уреди.
Ами тези 6 kw и стигат за двата климатика лятото+2 фризера,2 хладилника, готварска печка,2 бойлера по 3 kw,които не се спират.
С ТОЗИ цитат ме караш на мисълта че ще ми стигнат...
Изискването за до 6 kw го знам ,понеже не е УПИ и такава мощност отпускат за градинарстване.Давам идея да поискаш до 6 kw ТРИФАЗЕН ток,защото нашият ел.техник бе споменал,че при трифазен натоварването може да е по-различно,защото се разпределя по фазите.Не гарантирам, че е вярно,защото не разбирам.
Партидата на свекърва ми е 6kW,което значи ,че отпуснатата мощност е малко по-голяма,но не мога да отворя таблото,за да видя предпазитела.
kozl - майстор
нед ное 14, 2021 8:45 amnelina_london написа:
Изискването за до 6 kw го знам ,понеже не е УПИ и такава мощност отпускат за градинарстване.Давам идея да поискаш до 6 kw ТРИФАЗЕН ток,защото нашият ел.техник бе споменал,че при трифазен натоварването може да е по-различно,защото се разпределя по фазите.Не гарантирам, че е вярно,защото не разбирам.
Партидата на свекърва ми е 6kW,което значи ,че отпуснатата мощност е малко по-голяма,но не мога да отворя таблото,за да видя предпазитела.
Тази идея даже ме :lol: . Ако е до 6 кW на трифазен ток, то мощността същата, па даже ще требе печката да я свързва трифазно.
Сиреч няма да може да ползва повече от трифазна тарифа със същата мощност като монофазната. Цялата игра е в предпазителите. Щото при трифазен ток и предпазители 3Р 32А, мощността е по три пъти отколкото на монофазната. Но то и тарифата за присъединяване е друга де.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако е трифазен ток, предпазителите ще са 3х10А, което е много по-зле.
Това с печката не го разбрах,защото ние имаме само трифазен ток,пуснат от енергото по време на строежа,а всичките ни уреди вътре са монофазни.
Явно аз не съм разбрала пак нещо :) .Ето,че и вие сте на различно мнение за предпазителите.
А цената за присъединяване на трифазна и монофазна партида с една и съща мощност е еднаква.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Ще. Стигнат ли 6kw за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: