Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
Радиаторите са сбирщайн....три от соца. чисти Тип22....два тип 22 с ламели между плочите....един с 10ребра алуминиев и една лира..ма не разбирам какво значение имат радиаторите....колкото имаш на изхода на камината почти толкова трябва да влиза в радиаторите....ма гледам нещо си говорим за различни неща....ако радиаторите са ти малки..или слагаш големи или дигаш температура...
Joro.gushterov - помощник
пон дек 06, 2021 9:48 pmsilent написа:
Радиаторите са сбирщайн....три от соца. чисти Тип22....два тип 22 с ламели между плочите....един с 10ребра алуминиев и една лира..ма не разбирам какво значение имат радиаторите....колкото имаш на изхода на камината почти толкова трябва да влиза в радиаторите....ма гледам нещо си говорим за различни неща....ако радиаторите са ти малки..или слагаш големи или дигаш температура...
Питам за радиаторите, защото ми е интересно как става номера. В една от многото теми, един пичага беше сложил на 20кв. стая радиатор 300х1800 и казва, че с Т на водата 55-60 градуса държи 25 градуса, че видиш ли имало моменти, в които му ставало жега и отварял да се проветри, а разхода пак 0.5 на час... не ми се струва реално просто, може и да бъркам де...сигурно има нещо, я настройка, я радиатори, я нещо друго, това се опитва да си обясня... :supz:

Ами не си говорим за различни неща, просто задавам мн въпроси с идеята да си обясня, защо при едни разхода е 0.5 на час, та днеска даже четох, един вика 3 радиатора и лира, 25 градуса 1 чувал за 48 часа.., а пък аз под 1.2 на час почти не мога да сляза.

За .. 2 месеца и малко, или ако трябва да съм точен за 67 дни, съм изгорил 917 кг пелети, камината се пали всеки ден, но е на таймери, като в момента работи по 18 часа. В началото почнах с 8ч. След известно време 10, 12 14, 15 и сега 18 часа...
Нз на мен ми се струва много спрямо това, което чета...нз..
Антон С. - специалист
Момчета вие сериозно ли обсъждате радиатори по 750 лева? А този, на всичко отгоре е еднострнно свързан :?

Прикачен файл

Screenshot_20211207-015419.jpg

Прикачен файл

20211207_015734.jpg
silent - майстор
Ако това ще те успокои:
Аз горя от 3,30 до 6,00часа и от 16,00 до 21,30 - грубо 10кг. пелети в делнични дни ...събота и неделя гори повече но ми е по гъвкав режима и не съм засичал точно - някъде около един чувал -15кг. Топля половината къща -50кв.+ помещението където е камината е с изключен радиатор . Общо работят 3 радиатора и една лира. В къщи е топло около 23-24гр. вечер е комфортно за спане преди да запали камината сутринта. Работи на 60гр.на водата ...стопирана е до 3та степен димни газове ограничени на 120гр. За мен това е реален и добър разход. Тези разходи които цитираш за мен са нереални и не им обръщам внимание.
speka_rs - майстор
Колеги хубав разговор сте си заформили, ама забравяте най-важното за обсъждане колко са ви топлозагубите на това, което топлите.
Както каза Филма изолация, изолация и да не забравите пак изолация.
andy_forresite - майстор
Гущеров, малкият разход го постигат с време на НЕгорене. Веднъж затоплят помещенията, камината спира да гори и така няколко часа не се подава топлина. От тук идват тези 500 грама, 700 грама ... 1 кг/час разход. С постоянно горене количеството бонбони в 1 кг пелети за поддържане на пламъчето в камината е твърде малко. Вземи 1 кг пелети, раздели го на количества равни на броя подавания от камината за 1 час и виж по колко гориво се подава. С полученото пламъче от това гориво няма как да топлиш няколко стаи с вода на 70 градуса и вход/изход радиатори 65/55° часове наред. Радиаторите искат да им се подава топлина за да топлоотдават. Няма топлинка - няма топлоотдаване. "Тайната" е в топлозагубите на стаите, т.е. за колко време една стая ще загуби 1 градус от температурата си след прекратяване на топлоподаването (изгасила се камина).
Гледаш огромни радиатори с топлоотдаване по 3 киловата в реални условия. На една стая 16 квадрата с 3 външни стени и 2 прозореца (или един голям), без кьорава топлоизолация, не й трябва повече от 600/1800 - грубо 4000 вата, от които реално се ползват 2000. Вече всеки преминал към пелетно отопление има топлоизолация, защото без нея отоплението е скъпо. Не е въпроса в големия радиатор, нито в малкия, а в това стаите да изстиват бавно. Когато стаята изстива бавно какъвто и радиатор да сложиш все ще стане. Тук масово се преоразмерява, стаята се загрява относително бързо и идва момента радиаторът с термоглава да е леко топъл за да поддържа стайната температура. А който е по термостат направо се спира отоплението. Важното е да си оразмерил пропорционално радиаторите по стаи. Демек да си прекалил в що годе еднаква степен. Иначе стаята с тип 33, дето отдава 3 киловата, ще се загрее много преди подобна стая, само че с тип 22 и примерно 600/1600.
Тайната не е и в температурата на водата. Всеки знае че стоманените топлообменници не обичат температури под 60 градуса. Не че няма такива с камина директно към подовото на 35-40 градуса... Но щом тази температура им стига за да се сгреят, значи отоплителните прибори са определени добре. Кучето е заровено в топлоизолацията - стаите да се затоплят лесно и дълго време да останат топли със спряно отопление. Към това се стремят и така се постига разхода от половин килограм на час. Това е средна величина, получена като са разделили изгорените пелети в килограми за 24 часа (едно денонощие) на тези 24 часа. Примерно 15 кг е изгорил някой за 24 часа значи по 625 грама на час. Това нещо с постоянно горене не може да се получи. Едни го постигат в 100 кв.м., други в 200, а трети в 50. Всичко зависи от способността на жилището да запази топлинката в себе си.
В стаята ми в 23:00 часа е 23°. Гася. Сутринта в 07:00 се будя при 18. Значи за 8 часа стаята ми е изстинала с 5°С. Топля я с 20 броя Н500 или 3320 ватов радиатор. Като стигне 23, което ми е позиция 2 и първа точица на термостатичната тиква Honeywell теrа 4, радиаторът застива в долния си край и остава около 45-42 градуса мерени върху глидерите от първия до двадесетия. Това се случва в стая 16 квадрата, без нищо да помага на отоплението - няма хладилник, няма влагуловител, няма нищо което да работи и да ме топли. Сега, това е слабо постижение, стая да изстива с 5 градуса при 3 градуса навън, но го ползвам за пример. Като станат -3-5° ще се будя на 16.8-17.2 градуса. И така.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
нед дек 05, 2021 11:38 pmJoro.gushterov написа:
...
Опитвах какво ли не... изчетох цялата тема, делих порции, цикли, свалях Т на водата, увеличавах вентилатори, намалях вентилатори и не и не, на час горя по 1.2 -1.4кг, като термоглавите са ми направени на 4та степен, за 3та степен и 20 градуса си е хладно вече... камината работи на таймери от 18:00 до 12-00 часа или 18 часа в денонощието, за тва време горя 1.5 до 2 чувала за сега. За 2 месеца съм изгорил 800 кг пелети..
Не си много точен в обясненията, предполагам и не си записваш, а помниш ...
Горя 1,5-2 чувала(приемам 1,7 средно), ама по колко кила са тез чували(15кг.?) ... 1,7*15=25,5кг. на ден
25,5*30дни=765кг. за 1 месец
Пък казваш “За 2 месеца съм изгорил 800 кг пелети..” ???
Е за първия месец 2 чувала ли изгори ?
Предполагам, че е било 300кг/500кг.
Или 500кг./(30дена*18ч) =0,926кг/ч.
Обаче тея 6ч. на ден стаята изстива после трябва да се възстанови температурата, а това идва за сметка на по-висока консумация в началото на следващото включване на камината. Имаш файда от изключване разбира се, но не е огромна.
Редно е да смяташ този разход като за 24ч.(в 6-те часа на изкл. камина, къщата не е спряла да губи топлина, вярно малко по-малко губи но пак губи).
Или 500/30=16,66кг на ден/24ч.=0,694кг/ч.
Много си близо до 0,5кг./час и далеч от 1,3кг/ч.
Понежа пробвах да направя Т на водата 60 градуса макс, ама на радиатора няма никой... т.е топличък е , но ако чакам да ми стопли, по-скоро ще остарея....ако тая вода трябва да ми поддържа 24 градуса, трябва от август да запаля камината и да не я гася цяла зима, как става тоя номер при другите нз.
Топличък значи главата е позатворила, щот на 60гр. не може да я държиш повече от 1секунда.
1. Позицията на главата не отговаря на това, което очакваш за стайна температура – увеличи главата на по-висока степен. – разхода се вдига съответно!
2. Термоглавите са вертикално разположени, близо до радиатора, самоизлъгват се, че е топло и ограничават потока(топлото).

Прочети поста на Анди няколко пъти, ако трябва.
N_Nikolov - напреднал
нед дек 05, 2021 10:06 pmslaviyakov написа:
Спомням си, че беше писал, че ти се палеха саждите в димоотвода. Имаш ли представа на какви димни градуси е била камината преди да се запалят саждите? В режим на поддържане ли е била? Сещам се, че твоята вървеше Р1-поддържане.
gopeto87 - напреднал
вт дек 07, 2021 2:13 pmN_Nikolov написа:
нед дек 05, 2021 10:06 pmslaviyakov написа:
Спомням си, че беше писал, че ти се палеха саждите в димоотвода. Имаш ли представа на какви димни градуси е била камината преди да се запалят саждите? В режим на поддържане ли е била? Сещам се, че твоята вървеше Р1-поддържане.
На мен ми се бяха запалили димоотводите. Когато се случи бях в стаята и чух аларма за високи димни и че се изгасва камината. Почна да пуши от тръбите и направих грешка че отворих вратата на камерата и направо нераждавейките посиняха . Добре , че не се скъса някоя заварка. Беше страшно. Сигурно над 300 градуса беше развило. От тогава ги чистя всеки месец и има определено какво да чистя. Как се запали тогава незнам, но често когато навън духа и през комина духа към камината.
Joro.gushterov - помощник
вт дек 07, 2021 1:21 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
...
Опитвах какво ли не... изчетох цялата тема, делих порции, цикли, свалях Т на водата, увеличавах вентилатори, намалях вентилатори и не и не, на час горя по 1.2 -1.4кг, като термоглавите са ми направени на 4та степен, за 3та степен и 20 градуса си е хладно вече... камината работи на таймери от 18:00 до 12-00 часа или 18 часа в денонощието, за тва време горя 1.5 до 2 чувала за сега. За 2 месеца съм изгорил 800 кг пелети..
Не си много точен в обясненията, предполагам и не си записваш, а помниш ...
Горя 1,5-2 чувала(приемам 1,7 средно), ама по колко кила са тез чували(15кг.?) ... 1,7*15=25,5кг. на ден
25,5*30дни=765кг. за 1 месец
Пък казваш “За 2 месеца съм изгорил 800 кг пелети..” ???
Е за първия месец 2 чувала ли изгори ?
Предполагам, че е било 300кг/500кг.
Или 500кг./(30дена*18ч) =0,926кг/ч.
Обаче тея 6ч. на ден стаята изстива после трябва да се възстанови температурата, а това идва за сметка на по-висока консумация в началото на следващото включване на камината. Имаш файда от изключване разбира се, но не е огромна.
Редно е да смяташ този разход като за 24ч.(в 6-те часа на изкл. камина, къщата не е спряла да губи топлина, вярно малко по-малко губи но пак губи).
Или 500/30=16,66кг на ден/24ч.=0,694кг/ч.
Много си близо до 0,5кг./час и далеч от 1,3кг/ч.
Понежа пробвах да направя Т на водата 60 градуса макс, ама на радиатора няма никой... т.е топличък е , но ако чакам да ми стопли, по-скоро ще остарея....ако тая вода трябва да ми поддържа 24 градуса, трябва от август да запаля камината и да не я гася цяла зима, как става тоя номер при другите нз.
Топличък значи главата е позатворила, щот на 60гр. не може да я държиш повече от 1секунда.
1. Позицията на главата не отговаря на това, което очакваш за стайна температура – увеличи главата на по-висока степен. – разхода се вдига съответно!
2. Термоглавите са вертикално разположени, близо до радиатора, самоизлъгват се, че е топло и ограничават потока(топлото).

Прочети поста на Анди няколко пъти, ако трябва.
Не го карам по памет, камината събира 3 пълни пувала. На ден слагам 1-2 зависи колко време гори, в началото гореше малко време предимно вечер, постепенно увеличавам времето щот си става студено. При калибриран шнек, това показва камината като разход, общ. Водя си и статистика колко чувала слагам всеки ден от както я паля, пак е толкова сметката. Пелетите са 15кг чувал.
Къщата е с изолация външна и дограма..., а стаите са южно изложение...

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: