• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Моля за мнение как да увелича дебита на помпа Grundfos UPBASIC 25-4 180. Работи на максимална скорост, но мисля, че е с нисък дебит, защото водата във водната риза бързо завира при отворен клапан на камината към комина. Тръбите са с Ф16 с алуминиева вложка. Захранвам 4 радиатора + лира + бойлер. Все си мисля, че навремето трябваше да сложа тръби Ф20, ама пусто безпаричие... :-D Благодаря предварително.
шоп - майстор
чет дек 16, 2021 11:55 amvkehayov написа:
Все си мисля, че навремето трябваше да сложа тръби Ф20, ама пусто безпаричие...
Правилно си мислел!
За да имаме дебит трябва да имаме минимални хидравлични загуби или мощна помпа.

За да имаме минимални хидравлични загуби е необходимо къси трасета с голям диаметър.
Или мощна и скъпа помпа харчеща много ток.

Да не забравяме, че ако повишим скоростта на топлоносителя в тръбите х2- хидравличните загуби са х4!!! ( Последното го пиша ориентировъчно, защото не взимам под внимание граповастта на тръбите и местните ( локални) загуби)

Производителя си е дал диаграмата напор/дебит. Ако можеш подобри я!

Прикачен файл

ups_chart.png
ups_chart.png (19.71 KиБ) Видяна 959 пъти
andy_forresite - майстор
Колко мощна е камината и колко киловата са тези 4 радиатора? От кога е така, имало ли е период без този проблем? От написаното си мисля че системата е нова.
Напомням за У-филтъра, който всяка водна отоплителна система трябва да има. При проблем с циркулацията се почиства цедката вътре в този филтър. Проверява се за въздух в системата. Ако е отворена - дали нивото в разширителя не е спаднало и да е навлязъл въздух. Уверяваме се че няма затворен кран някъде. Може да е на широка тръба или на разпр. колектор. Възможно е да е ограничен радиатор чрез кран... Накрая може да се окаже и проблем в помпата, например износено работно колелце.

Винаги съм се чудил на тези графики за какви размери тръби се дават и с какви завои, чупки, фитинги, възвратни клапани, термостатични вентили/глави ... се обявяват. Според мен е за 1" и 1/2 тръба права на конец без отчитане на никакво съпротивление, дори и мижавото което има всяко водогрейно съоръжение.
torbalan - Дървен философ
чет дек 16, 2021 1:55 pmandy_forresite написа:
....

Винаги съм се чудил на тези графики за какви размери тръби се дават и с какви завои, чупки, фитинги, възвратни клапани, термостатични вентили/глави ... се обявяват. Според мен е за 1" и 1/2 тръба права на конец без отчитане на никакво съпротивление, дори и мижавото което има всяко водогрейно съоръжение.
Хидравличните загуби се изчисляват точно от диаметъра на тръбата, материала, завои, чупки, фитинги, възвратни клапани, термостатични вентили/глави и всичко друго по трасето. От получените хидравлични загуби и необходимия дебит се избира помпата.
Но понеже е връткаво - почти никой не се занимава с тези сметки.
шоп - майстор
чет дек 16, 2021 2:23 pmtorbalan написа:

Но понеже е връткаво - почти никой не се занимава с тези сметки.
Според мен не е връткаво.
Например в безплатната руска програма на валтек.ру ако въведш данните за линейните и локални съпротивления ще получиш общите хидравлични загуби срямо зададени ДТ или дебит.
brum - майстор
Тия дето проектират отоплителни инсталации също ги смятат. Или по-точно ги вземат наготово от програмата която ползват за тези неща. Поне на програмите за подово гледам, че дава необходим напор и дебит на кръговете. И съответно проектанта може да сметне каква помпа ще покрие нуждите на инсталацията.

А за графиките и при какви тръби и завои се дават - не се дават за завои и тръби, а за хидравлично съпротивление. При Х метра напор ще има Y дебит. Това казват. Въпроса е как да си сметнеш Х ако нямаш проект :) .
Granch - напреднал
Здравейте.
Ще използвам темата да попитам.
На каква степен е най-добре да работи помпата?
Какви са недостатъците, ако се налага да работи на максимална степен, за да върти водата през всички радиатори?
шоп - майстор
чет дек 16, 2021 3:06 pmbrum написа:

А за графиките и при какви тръби и завои се дават - не се дават за завои и тръби, а за хидравлично съпротивление.
По горе посочена безплатна програма от мен смята хидравличните загуби от всеки линеен метър тръба, от всяко коляно на 45, 90 или 180 градуса
От всяка редукция или кран от всяка тетка или тетка с преход. Елементарно е и ако завишим накрая с 10% хидравличните загуби при избор на помпа ще бъдем безгрижни.
brum - майстор
Чудесно :) . Автора да вкарва схемата на тръбите и да смята каква помпа му трябва :) .
Благодаря на всички. Системата е на десет години. За този период У-филтъра наистина не беше почистван. Отворих го, почистих го и всичко се оправи.
Още веднъж - благодаря! И бъдете здрави! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за дебита на помпа Grundfos UPBASIC 25-4 180" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: