• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
big_dragon - специалист
Грешка
пет дек 17, 2021 7:17 pmChristo написа:
.... 1260MW в ТЕЦ Варна.....
Тук може да гледаш товара на ТЕЦ-Варна в реално време
Блокове 4, 5 и 6 са в резерв, няма газ на добра цена.
Бл1, 2 и 3 са изведени от експлоатация, защото на тяхно място...
Последна промяна от big_dragon на съб дек 18, 2021 10:43 am, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Очаква се проектът да бъде завършен и въведен в експлоатация в началото на 2025 година.
Най-вероятно се очаква финансиране по "Зелената сделка" Веднага се сещам за камилата и камиларя.
Christo - майстор
Няма грешка! Нищо не произвежда ТЕЦ Варна. Газът няма да поевтинее поради ред причини. Международните няма да ги коментирам, защото няма как България да им влияе. Обаче! Много ни е важно Крим руски ли е, или украински. Ако има санкции, винаги сме в първите редици. В резултат Сърбия купува газ в пъти по-евтин от нас. Не искаме дори да знаем, има ли шистов газ в Добруджа. Не да добиваме, да знаем има ли. Ако има, можехме да подобрим преговорната си позиция при преговорите с Газпром, като ги заплашим, че ако много изнаглеят с цената, можем да си разработим находището. Връзката с Гърция е до никъде от много години. Търсенето на газ и нефт в Черно море и то е умряла работа. АЕЦ няма да строим, щото реакторите са руски и са отровни. Виж, ако бяха американски, с мед намазани, можеше, ама не са. Пък и те струват само няколко милиарда, едно нищо за богата държава като нашата. Тъй ли нямаше как да се предвиди, че по-богатите западняци ще изкупуват евтиния ни ток? За какъв х.. ни е тази енергийна борса?
Едни момчета търговчета на ток да храним в повече. Даже и асоциация си имат, да се защитават от гадните клиенти. За затоплянето, зелената сделка(скандална далавера) и електроавтомобилите, друг път...

Прикачен файл

pwr.png
pwr.png (15.3 KиБ) Видяна 1024 пъти
mika - специалист
Пролетариата така и не разбра, че не тока е скъп, а доходите са ниски.
gogo7777 - майстор
пет дек 10, 2021 9:23 amstefanjor написа:
Четейки изписаното до тук аз разбирам нещата по друг начин.
Основната цел на такава система не е да се изплати, а да ти даде някаква независимост. Ако дойде (или когато дойде) този апокалипсис с недостига на електроенергия ти да може да си осигуриш нормално съществуване за теб и семействито. А с този бум на елктровозилата и използването на батерии навсякъде тези проблеми ще цъфнат доста скоро.
А дори тези прогнози да не се сбъднат ти имаш една независима работеща система.
Ето тази независимост ако се включи в изчисленията тогава вече сметките ще излязат на плюс и то голям.
+1 :drinkers:
От скоро ми се въртят разни мухички в главата и май ще реализирам плана "енерго-независим"
Дори обмислям сам да си направя "батерията"......ама това още не съм го решил.
За ЧЕЗ ще остане само трифазните консуматори и звънеца на вратата. :)
:drinkers:
resistbody - майстор
Е значи и аз съм произвел колкото ТЕЦ Варна... най-интересното е че има хора на заплата там.. ебаси и аз искам да работя в завод който не работи..
MamaMy - майстор
Там шефа е обрязан. Нищо чудно да е изискване и за подчинените. Ако не си... :lol:
Предполагам обаче, че едва ли ще е основно изискване. То ако ставаше само така, нямаше да има бедни от малцинствата. :roll:
brick - специалист
съб дек 18, 2021 2:11 pmgogo7777 написа:
пет дек 10, 2021 9:23 amstefanjor написа:
Четейки изписаното до тук аз разбирам нещата по друг начин.
Основната цел на такава система не е да се изплати, а да ти даде някаква независимост. Ако дойде (или когато дойде) този апокалипсис с недостига на електроенергия ти да може да си осигуриш нормално съществуване за теб и семействито. А с този бум на елктровозилата и използването на батерии навсякъде тези проблеми ще цъфнат доста скоро.
А дори тези прогнози да не се сбъднат ти имаш една независима работеща система.
Ето тази независимост ако се включи в изчисленията тогава вече сметките ще излязат на плюс и то голям.
+1 :drinkers:
От скоро ми се въртят разни мухички в главата и май ще реализирам плана "енерго-независим"
Дори обмислям сам да си направя "батерията"......ама това още не съм го решил.
За ЧЕЗ ще остане само трифазните консуматори и звънеца на вратата. :)
:drinkers:
Хубав план, но явно нямате пълна представа в каква държава живеете. Ако го реализирате, автоматично ставате "клиент" на митничарите. Ел. енергията в България е акцизна стока и всеки, който я произвежда дори за собствени нужди и "оф-грид", трябва да регистрира данъчен склад и да плаща акциз. Тази година вече погнаха малки производители до 30 киловата, а панелите няма как да ги скриеш - митниците могат суперлесно да си набележат обекти за проверка и по аероснимки.

На любимата ви ЧЕЗ (няма ли да я преименуват вече, след като я купиха Еврохолд?) пък сте длъжни да осигурите техническа възможност дистанционно да ви прекъсват тока от панелите.
:-D

Ето малко статии по темата:
https://ime.bg/bg/articles/igra-na-slynevi-paneli/
https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... laren_tok/
https://www.capital.bg/biznes/energetik ... hen_sklad/

Може просто да си монтирате панели, без да регистрирате нищо никъде, но бъдете готови за посещение във всеки момент, по сигнал от загрижен съсед или просто митничарска акция.

Говореше се да се промени занодателството в посока облекчен режим за малките соларни производители, но така ще засегнат интересите на големите. Ако съдим по лобисткия мораториум, гласуван от мнозинството в новия парламент, който налива на последните стотици милиони субсидии, не бих очаквал скоро промени в тази посока.
infomar
Ако се питате, защо ЕРП-тата се надпреварват да предлагат оферти за инсталиране на соларни системи за собствени нужди, отговорът е в цената. Собственикът продава на ЕРП излишната произвеждана енергия на цена 9,6 ст. за квтч. Дружеството обаче продава тази енергия на вашия съсед или на вас като потребител например за 19 ст. и печели от разликата,
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Да слагаме ли вече фотоволтаици и вятърните генератори вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: